Spannende ontknoping 1ste bondswedstrijd

18 september 2007 Caïssa 1- Purmerend 3 4½-3½

Het was toch weer even wennen, maar na mijn vakantie zorgde deze 1ste bondswedstrijd thuis voor een prima ambiance. Als teamcaptain van het vorig seizoen verrassend naar de 1ste klasse gepromoveerde 2e team wordt er misschien wel verwacht dat ik dit kunstje ook met ons eerste kan flikken. De gemiddelde rating van de teams laat wel zien dat Caïssa mogelijkerwijze mee kan spelen om het kampioenschap, dus wie weet .

Rond de klok van acht traden onze mannen achter de borden aan met wellicht in het achterhoofd dat er jl. april in Purmerend dik was gewonnen van deze tegenstander. De realiteit gedurende deze avond bleek toch ietwat anders, ondanks het feit dat Purmerend aan de lage borden erg verzwakt was door 4 invallers.

Ton van Dijk met zwart aan bord 7 had na een 20 tal zetten niets bereikt en kon niets anders doen dan het remiseaanbod accepteren mede ook door wat tijdproblemen. Achtereenvolgens overspeelden Rolf de Brouwer en Wouter Strating aan bord 5 en 6 hun zwakke opponenten met speels gemak en niet veel later voegde Arnold v/d Wolff daar nog een punt aan toe. Derhalve al snel een 3½-½ voorsprong en het wachten was op het beslissende puntje. Echter de machine begon te haperen en gezien de stand aan de overige borden moest er gevreesd worden dat het toch een zware bevalling zou worden. De stellingen die Ton Wessels aan bord 1 en Erik van Tooren aan bord 3 moesten verdedigen beloofde niet veel goeds. Vooral Ton speelde voor zijn doen erg passief en het gebrek aan ruimte werd hem fataal, nadat even daarvoor Erik zijn stelling al als een kaartenhuis in elkaar zag zakken. Met een tussenstand van 3½-2½ zag het er donker uit, vooral omdat ik mijn eigen stelling niet vertrouwde. Een riskante torenzet maakte het nog onoverzichtelijker. Het ontstane toren-lopereindspel met een vreemde triple-pion leek niet meer te houden, maar uit mijn Purmerend periode wist ik dat mijn tegenstander Jacob van Twisk in tijdnood erg vaak stelling had verknoeid en daar gokte ik va banque spelend maar op. Mijn koningswandel over de witte velden werd toegestaan en plots met nog enkele minuten op de klok was mat niet meer te ontlopen. Dit welkome presentje bracht ons de toch wel verdiende overwinning al moest Fred Avis heel zuur nog een 0 incasseren toen hij de tijd overschreed.

Een prima begin van dit seizoen.

 

Attentie: Volgende wedstrijd is Di.9 oktober in Haarlem tegen HWP3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *