Bekende namen in top clubcompetitie

Na een kleine twee maanden heeft de ranglijst van de interne competitie weer een bekend gezicht. In de top 5 staan spelers die door de jaren heen hoog eindigen.

Zeven ronden zijn er inmiddels gespeeld en met achtereenvolgens Peter Holscher, Ton Wessels, Bert Spil, Wilko van der Gracht en Barry Plukkel in de hoogste regionen ziet het er naar uit dat het een spannende competitie gaat worden. Ton heeft de hoogste TPR (2116) en mag dat komende dinsdag tegen Peter waar maken. Wilko (TPR 2110) neemt het op tegen Barry en voorspel van die partij maar eens een winnaar. Moeilijke klus.

Bert en Ton van Dijk zitten ook aan één bord, maar Ton heeft voor de clubcompetitie slechts één keer gespeeld. Hoe zal hij zich in een topduel houden? Verder liggen nog diverse clubgenoten (Rolf de Brouwer, Bas van den Berg, Erik van Tooren, Ronald Ritsema) op de loer voor een hoge positie.

In het begin van het seizoen leek het erop dat er 81 deelnemers zouden zijn. Twee hebben inmiddels bedankt als lid, maar toch staat er nog steeds een recordaantal namen op de lijst: 83. Stel dat iedere vier leden samen één nieuw lid aanmelden, halen we dan binnen afzienbare tijd de honderd? Ik zou dat wel leuk vinden, want er zijn volgens mij weinig schaakverenigingen in Nederland die zo’n hoge opkomst voor de clubcompetitie kennen.

Gelijktijdig zou er dan een probleem kunnen ontstaan, want nu al gaat het nog steeds net goed met het huisvesten van alle spelers. Er is ruimte voor zo’n veertig borden, maar als er een bondswedstrijd is, wordt de ruimte krapper. En dan maar hopen dat de tussenwand weer werkt en volledig open kan staan.

Afgelopen dinsdag was het mooiste moment voor het begin van de zevende ronde. Hans de Vries kwam enthousiast naar me toe met de mededeling dat hij een verrassing had. Bij het opruimen van het koffertje voor de clubcompetitieleider kwam hij een nota van de schaakbond tegen voor het leveren van een ratingreglement, ‘1 Zwitsers op rating’ en de regels van het keizersysteem. Datum: 21 juni 1988. ,,Misschien wel leuk voor het archief”, zei Hans en hij had natuurlijk helemaal gelijk. ,,Volgens mij heeft het negentien jaar in het koffertje gelegen.”

De nota was geadresseerd aan M. van Rietbergen, maar misschien bedoelde de KNSB daar wel Meneer van Rietbergen mee. Henk van Rietbergen was van 1986 tot en met het seizoen 1997-1998 competitieleider en heeft dat steeds op uitstekende wijze gedaan. Terecht werd hij tot erelid benoemd. Dat Henk, niet lang na zijn verhuizing naar het Haarlemse overleden, secuur was blijkt uit het bij de nota gevoegde bonnetje van de Verenigde Spaarbank. Het bedrag van op twee kwartjes na tien gulden was op 22 juni 1988 reeds betaald.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *