Bizarre nederlaag voor Caïssa 4

In zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen heeft het naar de derde klasse gepromoveerde Caïssa 4 een bizarre nederlaag geleden. Schaakgroep Koedijk 2 won met liefst 1-7.

 

Twee Caïssa-teams speelden op 23 oktober tegen achttallen van Schaakgroep Koedijk. Caïssa 3, dat een jaar geleden de bondscompetitie opende met een 5-3 zege op het tweede Koedijker team, had de uitwedstrijd tegen Schaakgroep Koedijk 3. Aan de boorden van het Noordhollands Kanaal was er wel Hoorns succes: 2½-5½.

De wedstrijd in denksportcentrum Brein 2000 was een merkwaardige, want de thuisploeg was zeker niet kansloos. Roel Ridderikhoff werd onaangenaam verrast door de Van Geet-opening van Ron Möllenkamp en zocht nog binnen het half uur troost bij een kop hete thee.

Ook Co Buysman kreeg Pc3 als openingszet tegen zich en keek vrij vlot tegen een moeilijke stelling aan. Jan Rietveld won met 15. Pxh7 een pion die echter in de analyse giftig bleek te zijn. Zwart zocht naar talrijke pogingen het stuk in te sluiten (een vluchtveld voor het paard werd door een loper van de witspeler op g5 geblokkeerd), maar vond die pas bij de nabespreking aan de bar: 0-2.

De stelling van Jan Tuinstra (met wit had hij sterke pionnen op e6 en f6) zag er veelbelovend uit, maar een torenzet werd hem fataal. Henk Sijm deed de hoop weer herleven door een briljante damezet: 1-3.

In de overige partijen kon het echter nog alle kanten op. Jan Schagen had weliswaar een paard moeten inleveren, maar vocht knap terug. Marten Ploeger hield heel lang alle stukken op het bord en bouwde gestaag aan een koningsaanval. Ko van Gent behield het loperpaar en leek net als Caïssa’s benjamin op de zege af te stevenen en bij Wout Druijf was het ook nog spannend.

Rond de klok van elven sloeg het noodlot toe. Achtereenvolgens legden Wout, Marten en Jan het loodje. Alleen Ko ging door. En terecht, want met twee vrijpionnen moest de winst voor het grijpen liggen. Niets bleek minder waar. Thijs van Wijngaarden weigerde tot twee keer toe een remise-aanbod. Ko verbruikte steeds meer tijd. Zijn opponent stuurde aan op een tijdnoodduel en met zelf nog één seconde op de klok vroeg hij triomfantelijk of al die nullen op de Hoornse klok nog zouden veranderen.

Caïssa 4 – Schaakgroep Koedijk 2 1-7:

Jan Schagen – Erik van Breukelen 0-1

Ko van Gent – Thijs van Wijngaarden 0-1

Co Buysman – Jan Rietveld 0-1

Marten Ploeger – Rinus Roskam 0-1

Henk Sijm – Jawdat Adib 1-0

Wout Druijf – Jan Piersma 0-1

Roel Ridderikhoff – Ron Möllenkamp 0-1

Jan Tuinstra – John Fokke 0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *