Nog 16 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland. Mijn eerste ervaring is mijn eerste bondswedstrijd als Caïssa-speler. Rob Bouwman heeft voor het vierde team drie invallers nodig. Enthousiast beantwoord ik zijn vraag positief en hoor vervolgens dat het om een wedstrijd in Julianadorp gaat.

Op maandag 7 december 1992 vertrekken de auto’s. De opstelling kan ik nog dromen: Jan Bouman op bord 1, Bart Doornweerd op 2, Rob Bouwman op 3, Nico van den Broek op 4, Wim Stammes op 5, Dolf Teunisse op 6, Frans Kragten op 7 en ik op 8.

Eerder dat jaar heb ik een partij tegen Frans Kragten, die in Julianadorp naast me zit (de tafels in wijkcentrum Trefpunt zijn niet zo groot: twee spelers aan de ene kant, twee spelers aan de andere kant), gespeeld. Een kansloze nederlaag en mijn eerste indruk: Frans is een van de betere schakers van Caïssa. Als hij tegen Julianadorp 2 na een uur verliest, denk ik: we spelen tegen een sterke ploeg.

Mijn tegenstander is Freek Pruis, die wit heeft. Na negen zetten raak in een pion achter. Op de twaalfde zet moet ik verplicht de koning naar veld d8 manoeuvreren, als zijn dame op h5 schaak heeft gegeven. Een andere mogelijkheid is mijn g-pion spelen, maar dan volgt een paardschaak en dameverlies.

De zwarte koning staat op de zestiende zet veilig op b7 en wit begint een aanval op de damevleugel. Frans heeft verloren, ik moet alle zeilen bijzetten om een 2-0 teamachterstand te voorkomen. Het vierkant a2-e2-a7-e7 telt dertig velden en op de 23e zet zijn er slechts tien leeg. Dit lijkt wel een

dambord.

Een zet later sluit wit een eigen toren in en win ik een kwaliteit. Pas een paar maanden later hoor ik dat dat zo heet als je met een paard een toren pakt. Maar ondertussen kantelt de partij en 29. g3 als antwoord op 28. … h3 is heel prettig, omdat de zwarte dame opeens geweldige witte velden tot haar beschikking krijgt. Ik trap niet in een wanhoopsoffer en na de veertigste zet strijkt Freek de vlag. Mijn eerste bondspunt is binnen. En de sterke ploeg zoals ik de Julianadorpers een uur eerder had ingeschat, blijkt toch niet zo sterk te zijn: Caïssa 4 wint met 1-7.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *