Nog 3 dagen: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is het organiseren van schaakwedstrijden. En daar mogen we wel gepast trots op zijn, want de laatste jaren gebeurt er veel binnen de NHSB.

Af en toe kijk ik met een jaloers oog naar het zuidwesten. Het gaat zeker goed met het schaken in Hoorn (waar ik woon en schaak, bij Caïssa), maar veel externe activiteiten zijn er eigenlijk niet. Persoonlijk vind ik dat jammer en ik hoop dat dat in de toekomst verandert.

Haarlem en omgeving is ondertussen een paradijsje voor de schaakorganisator en de schaakliefhebber. Het mooiste toernooi ter wereld – Hoogovens, thans Corus – wordt al jaren in Wijk aan Zee gespeeld, waar een dezer dagen ook het Cultural Village-toernooi van start gaat. Van 19 tot en met 28 november. Haarlem zelf heeft het BDO- en het ROC Nova-toernooi en op 8 december is het Bloemendaal Chess Festival. Verder heeft de Noord-Hollandse hoofdstad sinds kort het nieuwe denksportcentrum Het Spaerne en van onze club- en NHSB-voorzitter Fred Avis heb ik begrepen dat het een geweldige accommodatie is. En dan heb je ook nog de IJmond-vierkampen. Een initiatief van de Stichting Schaakpromotie IJmond, waar De Wijker Toren, Kijk Uit, Lasker, Excelsior en schaakgenootschap Het Paard van Ree bij betrokken zijn.

In Schagen heeft de stichting Tussen de Torens (Magnus) het geweldig gedaan met viermaal de organisatie van het Nederlands kampioenschap voor de A-, B- en C-jeugd. En dankzij De Waagtoren is het open Alkmaars schaakkampioenschap weer terug op de kalender.

De Noordhollandse Schaakbond zelf heeft ook niet stilgezeten en via de stichting Schaken in Noord-Holland een aantal NHSB-kampioenschappen bij clubs ondergebracht. We hebben het gewone kampioenschap alsmede een titelstrijd voor veteranen die zelfs een lente- en herfstversie kent. Er zijn rapidschaakkampioenschappen voor teams en voor individuele deelnemers en datzelfde geldt voor de snelschaakdiscipline. Het gevolg is dat er structuur in de organisatie zit en dat de toekomst van de NHSB-kampioenschappen er goed uitziet.

En ik moet bekennen: ik ben gisteravond toch met enige trots naar huis gefietst. Caïssa’s speelzaal was op de clubavond tot op de laatste plaats bezet. Inclusief de bondswedstrijd Caïssa 3-De Wijker Toren 4 werd op liefst 42 borden geschaakt. Enkele leden dreigden voor hun clubpartij naar een stil plekje achter de bar te worden verbannen, maar met wat inschuiven en wat passen en meten kon iedereen toch in de speelzaal blijven. Wel moesten er zes tafels uit het magazijn van De Huesmolen worden gehaald om iedereen een stekkie te geven.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *