Nog 1 dag: NHSB 75 jaar

Schaken in Noord-Holland is schaken in 1932, het oprichtingsjaar van de Noordhollandse Schaakbond.

Op 12 november van dat jaar wordt een wedstrijd gespeeld tussen regioteams van Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. In de jaren ervoor ligt het zwaartepunt op de individuele schakers en op de sterkste clubs, maar gaandeweg ontstaat landelijk de behoefte om meer voor de ‘recreatieve’ schakers iets te doen en worden regionale bonden opgericht.

In Noord-Holland gaan Noord en Zuid na hun wedstrijd samen, maar West-Friesland zit daar nog niet bij. Het reizen naar verre clubs is een te dure aangelegenheid, vinden de meeste bestuursleden. Ruim twee maanden eerder hebben ze zelf de West-Friesche Schaakbond opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog houdt die op te bestaan en kiezen de clubs alsnog voor toetreding tot de NHSB.

Voor 1932 zijn er veel activiteiten in Noord-Holland geweest. Er wordt geschaakt in steden als Den Helder (Morphy, in 1902 opgericht), Alkmaar (VVV, 1906) Hoorn (Caïssa, 1922), Zaandam (ZSC, 1924) en Enkhuizen (KTV, 1930) en ook in de Beemster, waar dankzij dammer Aris de Heer in 1906 de naar hem genoemde vereniging komt.

Twaalf clubs staan aan de wieg van de NHSB: ASC (Amsterdam), de Bloemendaalse Schaakvereniging, Caïssa (Haarlem), Haarlem, Haarlem-Noord, Heemstede, HSG (Haarlem), Kijk Uit (IJmuiden), Morphy (Den Helder), VAS (Amsterdam), VVV (Alkmaar) en Zandvoort. Er komt een NHSB-competitie met dertig tientallen en 609 leden.

Na de succesvolle tweekamp van Euwe tegen Aljechin, waardoor de Amsterdammer in 1935 wereldkampioen wordt, leeft het schaken in Nederland en de NHSB zit het ledenaantal stijgen tot 2000. Kort voor de Tweede Wereldoorlog is het echter een stuk minder geworden (1200), maar na die donkere jaren groeit de Noordhollandse Schaakbond weer. Zo zijn in 1947 liefst 57 verenigingen aangesloten.

In 1965 doen voor het eerst meer dan honderd teams mee aan de NHSB-competitie. Anno 2007 telt ze vijf niveaus (van promotie- tot en met vierde klasse) en is er een aparte wedstrijdenreeks voor viertallen. In totaal hebben nu 146 teams – ofwel een kleine elfhonderd schakers – hun maandelijkse bondspartij.

De Noordhollandse Schaakbond jubileert op 17 november in De Rietschoot in Koedijk. Leden en bestuursleden van de NHSB kunnen tussen 11.00 en 16.00 aan allerlei vormen van schaken meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *