Duur verlies Caïssa 4 in Enkhuizen

Caïssa 4 wacht nog steeds op zijn eerste punten. KTV 2 was in de derde bondswedstrijd met 4½-3½ te sterk.

De cruciale partij was die van schrijver dezes tegen Nurko Agovic. In de Bird (heel toepasselijk met een vogelshow elders in De Nieuwe Doelen) nam de voormalig wiskundeleraar uit Montenegro een licht initiatief en ging vervolgens met een paard op pionnenjacht. De laatste was giftig, want met een schaak ging het lichte stuk er vanaf. Zwart bouwde aan een overwicht die in Fritz plus 4 aangaf. Ineens echter was het heldere denken verdwenen, want de voorsprong werd weggegeven en vervolgens kreeg de witspeler nog een loper en een dame kado. Bij winst aan het tweede bord had Caïssa 4 op een ½-2½ voorsprong gekomen.

Henk Sijm zette het Hoornse achttal op 0-1. Rasid Krso maakte er een wildwest-opening van, waarin cowboy Henk zich meer thuis voelde en met een paar stukken voorsprong kon hij al na een uur kijken wat zijn teamgenoten deden.

Kopman Jan Schagen behaalde tegen Mirzad Dzanic – KTV 2 heeft toch een prachtige samenstelling: schakers uit Montenegro, Kroatië en West-Friesland in één ploeg – een keurige remise, waarna het Hoornse debacle aan bord 2 voor een 1½-1½ tussenstand zorgde.

Marten Ploeger kwam in een eindspel met toren en vier pionnen tegen paard met loper en vier pionnen. Die van Theo Weel waren verbonden (op beide flanken), Marten zat met twee kwetsbare (op de a- en e-lijn). De meerderheid aan stukken die goed samenwerkten deed voor de zwartspeler de rest.

Wout Druijf en Cees Miedema brachten een boeiende stelling op het bord, waarin de Caïssa-speler onder druk stond. Een witte dame in zijn verdediging zorgde voor het nodige ongemak, maar Wout redde zich er keurig uit. Remise en een 3-2 tussenstand.

Roel Ridderikhoff en Koen Hoffer zorgden voor een bizar partijverloop. Roel raakte een volle toren achter, kon als compensatie een licht stuk insluiten en de schade tot kwaliteitsverlies beperken. In het middenspel was er helemaal sprake van evenwicht, waarna Roel vervolgens toch een stuk verloor en ondanks hevig verzet – de stelling was op een gegeven moment: wit (Koen): Kd4, Pe4, g3, g4, h2; zwart (Roel): Kc6, b4, b6, g5, h6; zwart is aan zet – de partij.

Ko van Gent had tegen Thomas Balla een pion gepakt en bleef die tot het einde voor. Toch was de winstweg nog niet eenvoudig. Ook hier de stelling: wit (Ko): Ke4, Pd4, e5, f5, g4, h3; zwart (Thomas): Ke7, Lg3, f7, g6, h6. De KTV-speler had echter meer tijd verbruikt en toen hij twijfelde … Lh4 te doen, viel zijn vlag.

Alle ogen waren vervolgens gericht op invaller Sernin van de Krol die tegen Booi Mantel een tactische partij speelde. De jeugdige Caïssa-schaker had twee lopers, een paard en zeven pionnen, zijn tegenstander twee paarden, een loper en zeven pionnen. Op een vol bord is er meestal over de diagonalen weinig ruimte en de KTV’er slaagde erin door zijn beter samenwerkende lichte stukken een pion te veroveren. Sernin wist dat hij moest winnen om een gelijkspel voor het team uit het vuur te slepen, maar die mogelijkheid zat er nooit in. Een remise-aanbod werd geaccepteerd, toen beiden weinig tijd op de klok hadden. KTV-topper Arie Karreman gaf even later de winstweg voor zijn clubgenoot aan.

In de laatste vier bondswedstrijden krijgt Caïssa 4 drie concurrenten en koploper Bergen 2. Om in de derde klasse te blijven zullen waarschijnlijk drie wedstrijden moeten worden gewonnen.

KTV 2 – Caïssa 4 4½-3½:

Mirzad Dzanic – Jan Schagen ½-½

Nurko Agovic – Co Buysman 1-0

Thomas Balla – Ko van Gent 0-1

Cees Miedema – Wout Druijf ½-½

Theo Weel – Marten Ploeger 1-0

Rasid Krso – Henk Sijm 0-1

Booi Mantel – Sernin van de Krol ½-½

Koen Hoffer – Roel Ridderikhoff 1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *