De dames zijn gek op Caïssa (en andersom)

Voor het qua rating sterkste team van Caïssa stond het jaarlijkse Schaaklust-toernooi in het teken van de dames. Op de laatste zaterdag van 2007 schaakte Wouter Strating de vorstin in drie van zijn zeven partijen en in het Hoorns onderonsje Fred Avis-Ton van Dijk ontsnapte de witspeler met twee dames tegen dankzij pat.

Caïssa was met twaalf man actief in de gymzaal van Het Dorpshuis in Andijk. Er werden drie teams geformeerd die allen aan de verwachtingen voldeden. Caïssa 1 (op basis van de gemiddelde teamrating als zesde geplaatst) klasseerde zich als vijfde, Caïssa 2 (als zevende geplaatst) werd zevende en Caïssa 3 (als twaalfde geplaatst) veertiende.

De eindzege van het rapidtoernooi – bedenktijd twintig minuten per partij, zeven ronden – ging naar Purmerend. Yong Hoon de Rover, Warner de Weerd, Nicky Law en Serkan Milli haalden net niet een score van honderd procent: zesmaal wedstrijdwinst en één gelijkspel. Caïssa, vorig jaar winnaar van het toernooi, hield het Purmerendse viertal op 2-2.

Het rapidtoernooi van Schaaklust is een van de evenementen die je moet koesteren. Eind 2006 waren zo’n vijftig schakers naar Andijk gekomen, dit keer namen achttien ploegen deel aan het viertallentoernooien. Sommige telden vijf man, waardoor een kleine tachtig man achter de borden zat.

Er zijn meer traditionele toernooien in West-Friesland en je ziet ook vaak dezelfde gezichten. De spelers van Aartswoud, KTV, Attaqueer, Groene Zes, Schaaklust, De Eenhoorn en Caïssa zorgen steeds weer voor een aparte, unieke sfeer. Er wordt dan ook de hele dag door veel gelachen.

Een moment na de tweede ronde in het toilet. Marc Helder (Aartswoud) en Jan Jaap Gorter (Schaaklust) staan naast elkaar. Als ze klaar zijn, ontdekken de twee dat de doorstroming van bier en spa blauw even snel is. De hamvraag: wie zit er aan het bier en wie aan de spa blauw?

Caïssa had vorig jaar één team (Peter Holscher, Fred Avis, Barry Plukkel, Bert Spil, Co Buysman) ingeschreven, ditmaal waren het er drie. Niet alleen het aantal viel op, ook de outfit. De meeste Caïssa-spelers gingen gekleed in het clubshirt.

Hieronder volgt het rondeverslag.

Eerste ronde

Het succesvolste Hoornse viertal is Caïssa 2. Schaaklust 2 wordt met 4-0 verslagen. Meteen al een hilarisch moment, als het mobieltje van Hans de Vries afgaat. Geheel in de sfeer van het toernooi wordt gewoon verder geschaakt.

Groene Zes verrast Caïssa 1 met 3-1. Na een zet of tien heeft Wouter Strating de dame van zijn tegenstander te pakken, maar het blijft bij die ene partijzege. Rolf de Brouwer gaat in een goede stelling door zijn vlag. Achteraf denken: winst op de nummer dertien van de eindstand had Caïssa 1 de tweede plaats opgeleverd.

Caïssa 3 treft een supersterke tegenstander: Aartswoud. Tegen Danny de Ruiter, Wouter Waagmeester, Marc Helder en Jeroen Bakker gaat het lange tijd bepaald niet slecht, maar in het eindspel slaan de Aartswoudse favorieten toe: 0-4.

Tweede ronde

Met vijf van de zes te behalen matchpunten is er sprake van herstel. Caïssa 1 verslaat Nibbik 2 met 3-1. De tegenstanders zijn vier ervaren speler van Attaqueer: Gerard Beerepoot, Arien Heddes, Ronald Koppes en Niels Bot.

Caïssa 2 bereikt tegen Aartspion dezelfde uitslag. Een nieuwe naam, maar wel routiniers op de 64 velden. Gerco Stapel, Justin van Ingen Schenau, Daan Tensen en Dale Neijzing zijn bekenden van het Abbekerkse De Pionier.

Revanche is er voor Caïssa 3 in dubbel opzicht. Weer heet de tegenstander Aartswoud, ditmaal het tweede viertal. Een 0-2 achterstand wordt door Frank Tieken en Arend Stapel omgezet in een 2-2 gelijkspel. Het eerste wedstrijdpunt is binnen.

Derde ronde

Na twee ronden hebben slechts drie teams de maximale score: Purmerend, De Eenhoorn en Caïssa 2. Onze jongens hebben op dat moment een TPR van 2044, maar keren tijdens hun derde wedstrijd hard terug op aarde: 0-4 tegen Aartswoud. Overigens houden de Hoornse schakers het lang vol en gaan pas in het eindspel onderuit tegen hun gereputeerde opponenten.

Caïssa 1 neemt het op tegen Nibbik 1: Kees Smit, Kees Bot, Kees Kuip en Jos Vlaar, allemaal van Attaqueer. Het wordt weer 3-1, al is nu de nederlaag van Wouter Strating (die in zijn eerste twee partijen vlot de dame heeft veroverd) opvallend.

Ook het derde Hoornse viertal wint met 3-1, van KTV 2.

Vierde ronde

Een echte derby in de vierde ronde: Caïssa 2-Caïssa 1. Caïssa 2 speelt thuis, waardoor Ton van Dijk aan het eerste bord met zwart speelt tegen Fred Avis. Bij een 0-3 stand – en weer heeft Wouter Strating de dame te pakken – eindigt de partij tussen beide kopmannen met een daverend gelach. Talrijke omstanders zien de ‘Koning Alleen’ van Fred in een patstelling tussen twee zwarte dames komen. De partijuitslagen: Ton van Dijk-Fred Avis ½-½, Hans de Vries-Rolf de Brouwer 0-1, Aad Laan-Wouter Strating 0-1, Gerard Groot-Bert Spil 0-1.

Caïssa 3 lijdt de eerste van drie minimale nederlagen: 1½-2½ tegen Nibbik 2.

Vijfde ronde

Na een derby nu een topper voor Caïssa 1. De latere toernooiwinnaar Purmerend wordt op 2-2 gehouden. Fred Avis en Bert Spil (die met f4 opent) verslaan Nicky Law en Serkan Milli, Rolf de Brouwer en Wouter Strating maken het Warner de Weerd en Noord-Hollands kampioen Yong Hoon de Rover – met zeven uit zeven individueel de beste in Andijk – heel lastig, maar verliezen.

Caïssa 2 boekt zijn derde zege van de dag: 3-1 tegen Groene Zes.

Na drie remises in de wedstrijd tegen Nibbik lijkt het voor Roel Ridderikhoff ook die kant op te gaan. Hij gaat echter door zijn vlag, waardoor de eindstand 1½-2½ wordt.

Zesde ronde

Enig tumult is bij de aanvang van weer een Hoornse derby: Caïssa-De Eenhoorn. Drie van de vier tegenstanders (Barry Plukkel, Sjoerd Kelder en Erwin Brouwer) spelen al jaren mee in de clubcompetitie van Caïssa en het lijkt dat iedereen een voorkeur voor een bepaalde opponent heeft. Spelers aan de aangrenzende tafels kunnen de humor wel waarderen van een massale stoelendans van twintig seconden. Fred Avis houdt Joseph Molenaar op remise, Rolf de Brouwer en Barry Plukkel delen het punt. De Eenhoorn wint de derby door de successen van Sjoerd en Erwin.

Caïssa 2 laat zich verrassen door Nibbik: 1½-2½.

Het derde team wint voor de verandering met minimaal verschil: 2½-1½ tegen Aartspion.

Zevende ronde

De eindsprint van Caïssa 1 is perfect: 4-0 tegen het toch echt niet zwakke Schaaklust.

Ook Caïssa 2 voegt nog twee punten aan zijn totaal toe: 3-1 tegen KTV 2.

Caïssa 3 sluit de dag af met een 1½-2½ nederlaag tegen Slootdorp, ‘Aartswoud 7’ volgens eigen zeggen. Aan het vierde bord zit Michael Lie en zijn teamgenoten zijn Romke Zijlstra en zijn zonen Patrick en Mark. Bij 1½-1½ valt de vlag van Roel in een stelling, waarmee hij opnieuw meer verdient dan een verliespartij.

Prijsuitreiking

Toernooiwinnaar Purmerend komt bij de prijsuitreiking als eerste naar voren. Via het lot vallen nog vijf teams in de prijzen: achtereenvolgens De Eenhoorn, Caïssa 2, Slootdorp, Groene Zes en Nibbik 2. Voor iedereen ligt bij de uitgang een doos met bollen klaar. Menig tuin zal komend voorjaar een Andijker bloemenpracht hebben.

Eindstand Schaaklust-toernooi (matchpunten-weerstandspunten; tussen haakjes het aantal bordpunten):

1. Purmerend…………13-60 (20)
2. Aartswoud…………10-59 (19)
3. KTV………………10-56 (19)
4. De Eenhoorn………..9-63 (17½)
5. Caïssa…………….9-55 (17½)
6. Nibbik…………….8-52 (13½)
7. Caïssa 2…………..8-44 (15)
8. Huzarenstukjes……..7-61 (14)
9. Schaaklust…………7-51 (14)
10. Slootdorp…………7-46 (14½)
11. Aartswoud 2……….7-43 (14)
12. KTV 2…………….7-34 (13)
13. Groene Zes………..6-51 (11½)
14. Caïssa 3………….5-45 (12)
15. Schaaklust 2………5-36 (11½)
16. Nibbik 2………….4-46 (10½)
17. Schaaklust 3………2-42 (6)
18. Aartspion…………2-38 (9½)

Individuele scores Caïssa-spelers:

Caïssa:
Bert Spil…………5
Rolf de Brouwer……4½
Fred Avis…………4
Wouter Strating……4
Caïssa 2:
Gerard Groot………5
Aad Laan………….4
Ton van Dijk………3½
Hans de Vries……..2½
Caïssa 3:
Arend Stapel………4½
Frank Tieken………4½
Co Buysman………..1½
Roel Ridderikhoff….1½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *