Snelschaakbeker weer bij Ronald Ritsema

De snelschaakbeker van Caïssa krijgt zijn vaste plek terug in de prijzenkast van Ronald Ritsema. Eind 2004 had hij de cup voor de derde maal veroverd en daarna ging de trofee naar Willem Meyles en vorig jaar Sjoerd Plukkel.

Het snelschaakkampioenschap van het seizoen 2007-2008 werd beslist door onderling resultaat. Peter Holscher (de beste in 2001) en Ronald Ritsema hadden in de finaleronde in de hoogste groep 5½ punt veroverd. Laatstgenoemde won in de zesde ronde met wit van zijn concurrent en dat bleek achteraf zijn belangrijkste succes.

De opkomst voor de titelstrijd in vijfminutenpartijen was prima. Wedstrijdleider Gerard Groot kon zich niet herinneren ooit meer schakers te hebben ingeschreven dan op de tweede dinsdag van 2008. Bij de 53 deelnemers zaten ook de oud-leden Jan Smink en Frans Kragten die allebei op een plezierige avond terugkeken.

In de eerste en tweede ronde stonden vierkampen op het programma. De totaaltelling over zes partijen bepaalde voor iedere speler zijn groep in de finaleronde. Die werd in achtkampen afgewerkt. Natuurlijk komt het bij het herindelen nooit perfect uit, maar Johan-Paul Hendriks had voor een oplossing gezorgd. Hij had een zwart ‘collectezakje’ meegenomen. Afhankelijk van het aantal spelers dat per keer bij een loting was betrokken, stopte hij evenveel witte en evenveel zwarte pionnen in het zakje. Een witte pion gaf toegang tot een hogere groep.

Wilko van der Gracht, Peter Holscher, Ronald Ritsema en Bert Spil hadden uit zes partijen honderd procent gehaald. Dirk Lont en Barry Plukkel volgden met vijfenhalve punt. Voor de laatste twee plaatsen in de hoofdgroep moest worden geloot tussen zeven deelnemers met vijf punten. Bas van den Berg en Ton van Dijk ‘trokken’ de witte pion.

Menig clubgenoot vond de pauzes tussen de ronden lang duren. Dat heeft te maken met het – overigens wel goede – speelsysteem. Daarin is het onmogelijk dat spelers met drie punten uit de eerste ronde elkaar treffen in de tweede. Zij worden los van elkaar verspreid over de diverse groepen, maar dat gebeurt schriftelijk en het opschrijven van alle namen kost enige tijd. Een groot voordeel is dat in de afsluitende achtkampen (het langste deel van de avond, want iedereen speelt dan zeven partijen) de onderlinge sterktes vaak aardig gelijk zijn.

Voorzitter Fred Avis reikte klokslag twaalf uur de laatste prijs uit en dat tijdstip viel niet ongunstiger uit in vergelijking met eerdere snelschaakkampioenschappen.

EERSTE RONDE
Groep 1: Peter Holscher 3, Frans Kragten 2, Sernin van de Krol 1, Aad Laan 0.
Groep 2: Johan-Paul Hendriks 2½, Ton Wessels 2, Willem van der Veen 1, Jan Schagen ½.
Groep 3: Barry Plukkel 2½, Gerrit van der Hoff 2, Bas Dudink 1½, Hero Bos 0.
Groep 4: Wilko van der Gracht 3, Frans Bouwman 2, Piet Aardenburg 1.
Groep 5: Gerrit Roos 3, Fred Avis 2, Ko van Gent ½, Herman Muller ½.
Groep 6: Ton van Dijk 3, Rob ten Have 2, Lex Griffioen 1, Jan Tuinstra 0.
Groep 7: Rolf de Brouwer 3, Dolf Teunisse 2, Boris Steeman 1.
Groep 8: Ronald Ritsema 3, Hans de Vries 2, Roel Ridderikhoff 1, Ed Herling 0.
Groep 9: Jan Haijer 2½, Erik van Tooren 2, Co Buysman 1½, Rinus van de Krol 0.
Groep 10: Bas van den Berg 2, Gerard Groot 2, Rens van der Klei 2, Jan Smink 0.
Groep 11: Wouter Strating 3, Ben Zuurveld 2, Cees Wessels 1, Joop Mus 0.

Groep 12: Bert Spil 3, Frank Tieken 2, Cees de Boorder 1, Luc Pauws 0.
Groep 13: Erwin Brouwer 3, Arie Bruidegom 2, Kees Overboom 1, Bart Butzelaar 0.
Groep 14: Dirk Lont 2½, Ruud Velthuis 2½, Wout Druijf 1.

TWEEDE RONDE
Groep 1: Peter Holscher 3, Arie Bruidegom 2, Gerrit van der Hoff 1.
Groep 2: Wilko van der Gracht 3, Hero Bos 1, Co Buysman 1, Frank Tieken 1.
Groep 3: Bas Dudink 3, Ton van Dijk 2, Dolf Teunisse 1, Bart Butzelaar 0.
Groep 4: Ronald Ritsema 3, Ben Zuurveld 2, Sernin van de Krol 1, Luc Pauws 0.
Groep 5: Bas van den Berg 3, Gerrit Roos 2, Willem van der Veen 1, Joop Mus 0.
Groep 6: Piet Aardenburg 3, Wouter Strating 2, Rinus van de Krol 1, Rens van der Klei 0.
Groep 7: Bert Spil 3, Gerard Groot 2, Ed Herling 1, Lex Griffioen 0.
Groep 8: Erik van Tooren 3, Rolf de Brouwer 2, Jan Smink 1, Roel Ridderikhoff 0.
Groep 9: Fred Avis 3, Erwin Brouwer 1½, Jan Tuinstra 1, Cees Wessels ½.
Groep 10: Johan-Paul Hendriks 2, Aad Laan 2, Hans de Vries 1½, Wout Druijf ½.
Groep 11: Cees de Boorder 2, Rob ten Have 2, Jan Haijer 2.
Groep 12: Boris Steeman 2, Ruud Velthuis 2, Frans Bouwman 1, Ko van Gent 1.
Groep 13: Dirk Lont 3, Ton Wessels 2, Kees Overboom 1, Herman Muller 0.
Groep 14: Barry Plukkel 3, Frans Kragten 2, Jan Schagen 1.

FINALERONDE

Groep 1

Vier van de acht finalisten waren met de maximale score van zes punten in de hoofdgroep gekomen: Wilko van der Gracht, Peter Holscher, Ronald Ritsema en Bert Spil.

Ronald en Peter gingen met twee uit twee goed van start, waar Wilko tegen Ton van Dijk en Bert op remise was blijven steken. In de derde ronde maakte Wilko zijn punt achterstand op Ronald goed door hem met zwart te verslaan. Het topduel Van der Gracht-Holscher kreeg geen winnaar, waardoor Ronald Ritsema zijn achterstand op de ranglijstaanvoerder tot een half punt verkleinde. Hij ging Peter voorbij door de onderlinge zege in de zesde ronde. Remise tegen Dirk Lont in zijn slotpartij had daardoor geen gevolgen. Wilko op zijn beurt raakte een punt achter door zijn verliespartij tegen Barry Plukkel die met vier uit vier sterk eindigde.
Ronald Ritsema 5½
Peter Holscher 5½
Wilko van der Gracht 4½
Barry Plukkel 4
Ton van Dijk 3
Dirk Lont 2½
Bert Spil 2
Bas van den Berg 1

Groep 2

Vrijwel de complete top van Caïssa had zich voor het snelschaapkampioenschap aangemeld en dat betekende dat in de finaleronde groep 2 ook een sterke bezetting kende. Na twee partijen hadden Fred Avis, Erik van Tooren en Gerrit Roos twee punten. Roos-Avis leverde vervolgens remise op en daar profiteerde Erik met zijn overwinning op Erwin Brouwer van. In de vijfde ronde verloor de koploper van Fred die daarmee de leiding overnam en niet meer afstond. Een keurige eindsprint was er van Jan Haijer die na vier nullen tweeënhalve punt uit zijn laatste drie partijen haalde. De remise was tegen Gerrit Roos die juist na drie ronden tweeënhalve punt had en vervolgens vier nullen moest incasseren.
Fred Avis 6½
Erik van Tooren 6
Rolf de Brouwer 3½
Johan-Paul Hendriks 3
Wouter Strating 3
Jan Haijer 2½
Gerrit Roos 2½
Erwin Brouwer 1

Groep 3

Het is altijd prachtig om oud-leden te zien op het clubkampioenschap. Frans Kragten had zich aangemeld en net als een aantal jaren geleden in de interne competitie draaide hij in de finaleronde bovenin mee. Hij verloor van Bas Dudink en Gerard Groot, maar bezorgde groepswinnaar Piet Aardenburg de enige nederlaag.
Piet Aardenburg 6
Bas Dudink 5
Gerard Groot 5
Frans Kragten 5
Ben Zuurveld 3
Arie Bruidegom 2
Ruud Velthuis 2
Rob ten Have 0

Groep 4

Een van de aardige aspecten van het snelschaakkampioenschap is het systeem. Eerst zijn er twee ronden met vierkampen. Als een favoriet daar wat puntjes strooit, kan de finalegroep ver uit het zicht raken. Ton Wessels had in de eerste ronde verloren van Johan-Paul Hendriks en in de tweede van Dirk Lont. Deze Caïssa-spelers zijn redelijk aan elkaar gewaagd, zodat die uitslagen geen grote verrassingen waren. Met een totaal van vier punten uit zes partijen moest uit een aantal deelnemers worden geloot wie in groep 3 en wie in groep 4 terecht zou komen en voor Ton viel die loting slecht uit.

De knappe prestaties van Frank Tieken hielden in groep 4 de spanning er lang in, want de uiteindelijke groepswinnaar (die in de derde ronde van Frank had gewonnen) kon zich geen misstappen permitteren. Frans Bouwman hield Ton Wessels van een score van honderd procent af.
Ton Wessels 6½
Frank Tieken 6
Hans de Vries 5
Frans Bouwman 3½
Cees de Boorder 3
Gerrit van der Hoff 2
Dolf Teunisse 2
Boris Steeman 0

Groep 5

Met vier uit vier had Rens van der Klei de beste start in groep 5. In de vijfde ronde verloor hij van concurrent Aad Laan en werd vervolgens verrast door Sernin van de Krol.

De zevenkamp kreeg een echte finale met de partij Cees Wessels-Co Buysman in de slotronde. De witspeler had net als Aad (die echter al uitgespeeld was) vijf punten, Co had een halfje minder. In een spannend gevecht pakte het eindspel net iets beter uit voor zwart. Hij had in de vijfde ronde geremiseerd met Sernin. Bij een nederlaag voor de latere groepswinnaar zouden vijf man op vijf punten zijn geëindigd.
Co Buysman 5½
Rens van der Klei 5
Aad Laan 5
Cees Wessels 5
Sernin van de Krol 4½
Willem van der Veen 2
Kees Overboom 1

Groep 6

Ko van Gent had na twee ronden slechts een half punt en hij zal toen wel niet aan de groepszege hebben gedacht. Jan Smink versloeg hem in de eerste ronde, Wout Druijf hield hem op remise. Vervolgens won de Berkhouter vier partijen op rij en dat was precies voldoende voor de eerste plaats.

Van zijn overige achtervolgers verloor Lex Griffioen nog van Wout Druijf en ging Jan Schagen onderuit in de topper tegen Lex.
Ko van Gent 5½
Lex Griffioen 5
Jan Schagen 5
Jan Smink 5
Wout Druijf 3½
Hero Bos 2
Jan Tuinstra 2

Groep 7

In groep 7 ging de strijd tussen Ed Herling en Roel Ridderikhoff. De Caïssa-debutant had in de vierde ronde zijn concurrent verslagen, maar moest in de volgende partij tegen Herman Muller genoegen nemen met remise. Het bleef zo tot het eind spannend. Beide kandidaten voor de groepszege maakten geen fouten, waardoor Ed Herling zijn halve punt voorsprong vasthield.

Het kort voor Kerstmis overleden oud-lid Theo van Roon heeft een aantal van zijn schaakspullen ter beschikking gesteld aan Caïssa. Onder meer de boekjes ‘Schaakvermaak 1’ en ‘Schaakvermaak 2’, geschreven door Pascal Losekoot. Deze twee boekjes werd gebundeld tot een kadootje dat de poedelprijs voor dit snelschaakkampioenschap was. Die werd overhandigd aan Joop Mus die als laatste in de laatste groep was geëindigd.
Ed Herling 6½
Roel Ridderikhoff 6
Herman Muller 4½
Rinus van de Krol 4
Luc Pauws 4
Bart Butzelaar 2
Joop Mus 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *