Groepszege Gerard van der Graaf op Corus

Nadat de weekendvierkampers het zeventigste Corus-toernooi hadden geopend, kwamen op 14, 15 en 16 januari de dagvierkampers in actie. Met voor Caïssa weer succes. Gerard van der Graaf verzamelde in groep 4H de meeste punten, Arie Bruidegom werd tweede in 7E.

Opvallend in al die mini-poultjes is dat weinig schakers met hun drie partijen de maximale score halen. En zelfs een nederlaag in de eerste ronde hoeft niet direct uitschakeling in de strijd om de groepswinst te betekenen. Gerard van der Graaf opende met wit tegen Willem de Boer en redde het niet, maar het bleek achteraf de enige succesvolle partij van zijn tegenstander te zijn. Gerard versloeg zijn overige opponenten en had zo een betere SB-score dan Michiel Lowie.

Arie Bruidegom startte met remise tegen Rein Morrema die zo’n vijftig ratingpunten meer heeft. Toen de Caïssa-speler vervolgens Pieter Worp klop gaf, leek er wat moois aan te komen. Arie verloor echter zijn laatste partij en daarmee de kans op de groepszege. Hij eindigde nu op de tweede plaats.

Oud-Caïssa-schaker Daniël Doorn won in groep 4I, terwijl Arie de Groot (ook ex-Caïssa) in 5H vierde werd.

Sjoerd Plukkel kwam in de dagvierkampen op het hoogste niveau uit. Caïssa’s clubkampioen van de laatste twee seizoenen was in 1A ingedeeld en scoorde anderhalf punt (derde plaats). Sjoerd pakte het volle punt van de Duitser Ulf Dewenter en een halfje van groepswinnaar Djurre den Heeten. FIDE-meester Rob Witte bezorgde hem het enige verlies.

Groep 1A: eerste ronde Sjoerd Plukkel-Ulf Dewenter 1-0. Tweede ronde: Rob Witt-Sjoerd Plukkel 1-0. Derde ronde: Sjoerd Plukkel-Djurre den Heeten ½-½.
Djurre den Heeten (2303)…………2 SB 3
Rob Witt (2236, FM)……………..2 SB 2
Sjoerd Plukkel (2254)……………1½
Ulf Dewenter (Duitsland, 2220)…….½

Groep 4H: eerste ronde: Gerard van der Graaf-Willem de Boer 0-1. Tweede ronde: Gerard van der Graaf-Michiel Lowie 1-0. Derde ronde: Remco Crefcoeur-Gerard van der Graaf 0-1.
Gerard van der Graaf (1809)………2 SB 3
Michiel Lowie (1760)…………….2 SB 2
Willem de Boer (1881)……………1 SB 2
Remco Crefcoeur (1862)…………..1 SB 1

Groep 7E: eerste ronde: Arie Bruidegom-Rein Morrema ½-½. Tweede ronde: Arie Bruidegom-Pieter Worp 1-0. Derde ronde: Hugo van Ommeren-Arie Bruidegom 1-0.
Rein Morrema (1587)……………..2
Arie Bruidegom (1530)……………1½ SB 2,50
Pieter Worp (1547)………………1½ SB 2
Hugo van Ommeren (1500)………….1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *