Het zit ook niet mee.

Het zit Caïssa 2 ook niet mee. Voor de vijfde maal in de competitie moet het een kleine nederlaag incasseren. Was er in een aantal van de vorige rondes weinig op een nederlaag af te dingen; dit keer, tegen Volendam, lagen we echt op koers voor een mooie overwinning. Maar aan het eind van de avond stonden we met met 3½ bordpunt toch weer met lege handen. Met dit resultaat is Caissa 2 gedegradeerd.

Gerard van der Graaf presteert aan het eerste bord steeds al ruim beter dan wat op grond van rating verwacht zou worden. Nu was dat niet anders. Met zijn loper viel hij een dame en een toren op dezelfde diagonaal aan. Het resultaat was een dame ten koste van twee lichte stukken. Hans de Vries stond na de opening nog niet zo geweldig vond ik, maar in het middenspel kwam daar vlot verandering in. Hij kreeg een pion met volop kans op meer. Bert Spil speelde een konings-indier die wel een beetje op zijn koningsindisch’ verliep. Ten slotte kreeg hij een actieve aggressieve dame op de damevleugel die wit in grote problemen zou kunnen gaan brengen. Zelf stond ik ook erg mooi. Mijn tegenstander had een probleem met de opeenhoping van zijn stukken op de damekant van het bord en voortdurend waren er van mij uit dreigingen op materiaalwinst. Na zo’n 20 zetten beoordeelde Fritz mijn stelling op +2.7 in mijn voordeel. Vier prima stellingen waar alleen een zwakke stelling van Aad Laan tegenover stond. Hij had in de opening een pion verloren en zijn stelling was bepaald niet beter als die van zijn tegenstander. De overige borden konden geruime tijd alle kanten op. Co Pater had een wat verminkte koningsvleugel maar ook het loperpaar; het was niet zo duidelijk. Bas van den Berg stond steeds wel wat minder maar in dat soort siciliaan kan vaak van optisch bedrog sprake zijn. En dan was er nog captain Dirk Lont. Ook hier een stelling die niet beter was maar ook absoluut geen grote problemen dreigden. Bovendien hadden de meeste Caïssianen veel meer tijd dan de Volendamse tegenstanders. Dus alle reden voor optimisme. De eerste overwinning binnen bereik.

En de eerste uitslagen wezen verder die kant op. Bert’s troepen sloegen onder aanvoering van de vorstin spijkerhard toe. Er werd een stuk gewonnen en de stelling werd alleen maar beter en Bert liet zich niet meer beetnemen. Hans buitte zijn steeds beter wordende stelling ook goed uit en Gerard faalde ook niet in het verzilveren van zijn overwicht. Het was jammer dat Dirk blunderde en meteen kon opgeven, maar het was 3-1. Aad stond verloren maar ik stond goed en de andere partijen waren open.

Maar het kan verkeren. Dat Aad verloor was ingecalculeerd. Co ging uiteindelijk ook tenonder omdat zijn tegenstander een listig dameoffer bedacht dat niet aangenomen kon worden op straffe van mat. Nu stond het mens zo goed dat de stelling hopeloos was. Maar nog erger was het bij mij. Zonder dat ik grote blunders maakte (gevoelsmatig) koos ik enkele malen de verkeerde voortzetting. Achteraf heb ik ettelijke malen verzaakt de partij af te maken.  In de uitvluggerfase was er dan ook nog niet dat beetje stellingsgeluk wat men soms nodig heeft maar mijn tegenstander ging ook wel beter met zijn kansjes om. Het liep fout af: van 3-1 was het 3-4. Bas stond toen in een ver eindspel twee pionnen achter, maar zijn tegenstander had te weinig tijd om de winst te kunnen vinden, zodat een nog onterechtere eindstand achterwege bleef.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *