Caïssa 3 verslaat concurrent met forse cijfers

Met drie overwinningen op rij is Caïssa 3 naar de hogere regionen van de derde klasse B geklommen. Na de 6-2 zege op Schaakmat bezet het Hoornse achttal de tweede plaats, al heeft het wel tijdelijk een wedstrijd meer gespeeld dan de overige ploegen.

Het was een opmerkelijke uitslag tegen de Langedijkers en tevens een evenaring van het seizoensrecord. Maar werd een eerdere 6-2 triomf behaald op het onderaanstaande Opening’64 2, Schaakmat was een concurrent. Na vijf ronden hadden beide teams evenveel match- en bordpunten.

Schaakmat is de laatste jaren vooral een cupfighter. Vorig seizoen bereikte het de halve finale en in het huidige NHSB-bekertoernooi stuntte het Langedijker viertal door promotieklasser ZSC/Saende 2 (dus drie klassen hoger spelend) uit te schakelen. Dat gebeurde via een 2-2 uitslag met partijzeges voor Joost Goedbloed en Chris Brinkhuis die nu 2830 en 2657 als respectievelijke TPR’s hebben.

Joost Goedbloed had dinsdagavond in De Huesmolen de gasten al snel op een 0-1 voorsprong gezet. Matthijs Grimbergen verslikte zich na tien minuten en verspeelde een stuk.

Een paar uur later waren de ontwikkelingen voor de thuisploeg veel beter geworden. Een dol paard van Ralph Versluis at twee pionnen op, hetgeen de Caïssa-speler een winnende stelling opleverde: 1-1.

Gerard Groot nam tegen Job Zegers sr een stuk voorsprong, voldoende voor een 2-1 tussenstand en Jan Haijer breidde die marge tegen Job Zegers jr uit. ,,Maar in de opening had ik twee zetten verwisseld en raakte een pion achter. Hij won een tweede pion, al stonden zijn stukken slechter.Na een torenruil kon ik de pionnen terugnemen en had een gewonnen eindspel. Hij dreigde nog wel met een mat in twee, maar dat zag ik precies op tijd’’, aldus de nestor van Caïssa 3. In dat eindspel had Jan een actief loperpaar tegen een passief paard met loper. Toen het paard werd gepend, was de winst binnen.

Invaller Co Buysman speelde te voorzichtig tegen Frans Scholtes, maar kreeg naarmate meer materiaal van het bord verdween steeds duidelijker zicht op remise. Gezien de stellingen op de overige borden (Frank Tieken en Niels van der Mark hadden een stuk gewonnen) werd het remiseaanbod van wit geaccepteerd.

Frank bracht de wedstrijdwinst binnen door Chris Brinkhuis aan het derde bord te verslaan: 4½-1½. Dat gebeurde in een tamelijk bizarre partij. Wit had het klassieke loperoffer op f7 uitgevoerd, al was dat niet kloppend. De zwarte koning op zijn beurt stond op de f-lijn na 16. Tf1 gevaarlijk en de Caïssa-speler moest het stuk teruggeven. In het gevecht met wisselende kansen verzuimde de routinier van Schaakmat een afruil te creëren, waardoor hij opnieuw een stuk achter raakte. Ditmaal met een beslissend gevolg.

Niels van der Mark slaagde erin een pion te laten promoveren (die er wel meteen werd afgeslagen; met stukverlies voor zijn tegenstander als gevolg) en liet zich daarna niet verrassen. In het eindspel pakte hij nog een tweede stuk en zag Henk de Graaf van verder tegenspel af.

Spectaculair verliep de partij van Arend Stapel, een Najdorf zonder rokade voor zwart. Caïssa’s kopman kwam tegen André Beemsterboer een kwaliteit voor, maar gaf die terug om zijn positie op het bord te verbeteren. De Schaakmat-speler had immers wel (lang) gerokeerd en viel de koningsstelling aan. Een paardvork van wit zag er gevaarlijk uit. Arend redde zich met een sublieme pionzet (waarmee wits dame werd aangevallen en een veld voor een actief paard werd vrijgemaakt), al raakte hij in het eindspel wel drie pionnen achter. Die voorsprong hield zijn tegenstander niet vast, omdat zwart over uitstekende stukken beschikte. Voldoende voor remise en een 6-2 eindstand van de wedstrijd.

Caïssa 3-Schaakmat 6-2:
Arend Stapel-André Beemsterboer ½-½
Matthijs Grimbergen-Joost Goedbloed 0-1
Frank Tieken-Chris Brinkhuis 1-0
Niels van der Mark-Henk de Graaf 1-0
Co Buysman-Frans Scholtes ½-½
Ralph Versluis-Aad van Kleef 1-0
Gerard Groot-Job Zegers sr 1-0
Jan Haijer-Job Zegers jr 1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *