Sjohc schokt Koedijk niet

Nog altijd is meedoen aan het rapidtoernooi van Schaakgroep Koedijk voor mij belangrijker dan winnen. Toch ging ik zaterdag na afloop van de 24e editie niet met lege handen naar huis. De loterij leverde zowaar een prijs op.

Schaken in ontmoetingscentrum De Rietschoot is immer leuk. Het is een sfeervolle omgeving en je komt er steeds bekenden tegen. Het rapidtoernooi geldt nu tevens als NHSB-kampioenschap. Bij de prijsuitreiking hadden dan ook twee mensen het woord. De bovenste drie van de drie groepen werden gefeliciteerd door Arno Vrins en door NHSB-wedstrijdleider Gerard van der Graaf. Van de clubvoorzitter kregen ze prijzen in natura, namens de bond mochten de drie winnende teams een zilveren koe als wisselbeker in ontvangst nemen.

Al weken geleden hadden Johan Jong, Holger Bonte, Sjoerd Kelder en ik de koppen bij elkaar gestoken om gezamenlijk naar Koedijk af te reizen. Johan is in zijn jonge jaren nog lid geweest van De Eenhoorn, maar moest het schaakbord later vanwege zijn werk aan de kant zetten. Vorig jaar debuteerde hij in De Rietschoot en net als toen had hij ook nu weer interessante stellingen.

Er was een prachtig deelnemersveld van 44 viertallen, waardoor in de sportzaal 176 schakers actief waren. Bij de onderverdeling, in verband met de eindprijzen, kwamen landelijke spelers in groep A terecht, derde- en vierdeklassers NHSB in groep C en iedereen die daar tussen zit in groep B. Met Holger (rating 2002) en Sjoerd (rating 1784) werd de plaats van het Sjohc-team al snel duidelijk: in de A-groep.

Sjohc? Het bedenken van een naam maakten we niet al te moeilijk. Gewoon de eerste letter van alle voornamen en om het niet onuitspreekbaar te laten overkomen pakten we de tweede van de enige niet-clubspeler (ook nog eens een klinker) er bij.

Schokkend of in shock? Bij tijd en wijle werd er schokkend goed, of slecht, gespeeld en in shock waren we alleen na de eerste ronde. De eerste tegenstander kwam uit Drachten en de helft van het kwartet kwam uit het bekende schaakgezin Brandenburg. De vier Friezen noemden zich Damkampioenen. Sjohc leidde met 2-1, toen de partij van Holger een bizarre ontknoping kende. De Hoornse kopman stond verloren, maar de zwartspeler had nauwelijks tijd over. Vrijwel gelijktijdig, er zat minder dan een seconde tussen, riepen Holger en Sem Brandenburg respectievelijk vlag en mat. Met andere woorden: wordt de uitslag 3-1 of 2-2? De witspeler was er van overtuigd dat hij een fractie eerder reageerde en in het Friese kamp werd gezegd dat mat voor het vallen van de vlag gaat. Maar mag je verder spelen als de vlag is gevallen en de tegenstander heeft dat gemeld? Voor de wedstrijdleiding een onmogelijkheid om de oplossing te vinden, maar het toernooi moet doorgaan en op het wedstrijdformulier werd 2-2 als uitslag opgeschreven.

Caïssa zelf was van de partij met Bert Spil, Wouter Strating, Frank Tieken en gastspeler Andrew Weltevreden. Toen wij de tweede wedstrijd met 1-3 van Volendam verloren (waarin Holger in het eindspel een pion liet promoveren en geheel volgens de regels met twee dames verder ging), riep Wouter triomfantelijk: Wij staan voor. Maar na overwinningen van Sjohc op DJV en Schaakmat klonk dezelfde kreet uit ons kamp.

De voorsprong op het Caïssa-viertal was van korte duur. Zelf raakte ik na de pauze, tussen de vierde en vijfde ronde, de kluts kwijt en speelde vervolgens drie beroerde partijen. Leuk was wel de strijd tegen Drienerlo 2, hoewel er geen Drienerlo 1 was in Koedijk. Het Twentse viertal (Robert Biesterbos, Sander Noorman, Dirk-Jan Knoeff en Rob Jongens; Herwin van Welbergen stond tegen Sjohc wissel) ging getooid met kerstmuts, duikbril, koptelefoon en een Blues Brothers-bolhoed. Mijn tegenstander, Dirk-Jan, maakte eerste nog reclame voor het omnisimultaantoernooi van zijn club. Op 18 oktober in Enschede en dan speelt in groepen van zes deelnemers iedereen tegen iedereen. Vervolgens opende hij met 1. a3 en ik met 1 … h6. Het vervolg was een zeer spectaculaire, en merkwaardige, partij waarin we allebei mat konden gaan. Helaas was ik de eerste.

We begonnen het toernooi met een gelijkspel en eindigden het toernooi met een gelijkspel, waardoor Sjohc ergens in de middenmoot eindigde. Geen schokkende klassering, maar de prijs in de loterij maakte veel goed. Rest nog te vermelden dat de organisatie uitstekend was. Daarom een tip voor de Caïssa-leden: van meedoen volgend jaar krijg je geen spijt.

Sjohc-Damkampioenen 2-2: Holger-Sem Brandenburg 0-1, Sjoerd-Jan-Jaap Groot 1-0, Co-Jeroen Monster 1-0, Johan-Serena Brandenburg 0-1.
Volendam-Sjohc 3-1: Reinier Bodemijer-Holger 0-1, Nico Koning-Sjoerd 1-0, Murat Musabegovic-Co 1-0, Jan Veerman-Johan 1-0.
Sjohc-DJV 3½-½: Holger-John Beerends 1-0, Sjoerd-Paul Roomer ½-½, Co-Nico Nijenhuis 1-0, Johan-Willem van der Knoop 1-0.
Schaakmat-Sjohc 1½-2½: Tjerk Sminia-Sjoerd 1-0, André Beemsterboer-Holger 0-1, Joost Goedbloed-Co ½-½, Frans Scholtes-Johan 0-1.
Sjohc-Schaakgroep Koedijk 2 1½-2½: Holger-Jan Piersma ½-½, Sjoerd-Jan van Dam 1-0, Co-Dirk Slikker 0-1, Johan-Willem Punt 0-1.
Drienerlo 2-Sjohc 3-1: Robert Biesterbos-Holger 1-0, Sander Noorman-Sjoerd 0-1, Dirk-Jan Knoeff-Co 1-0, Rob Jongens-Johan 1-0.
Sjohc-Magnus 2-2: Holger-Paul Scholten 1-0, Sjoerd-Joe Kok 1-0, Co-Marcel Scholten 0-1, Johan-Jan-Pjotr Komen 0-1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *