Degradatie voor Caïssa 4

Het avontuur in de derde klasse NHSB heeft voor Caïssa 4 slechts één seizoen geduurd. De 4-4 in de slotwedstrijd tegen Aartswoud 3 was niet voldoende voor handhaving. MSC 3 won wel en passeerde het Hoornse achttal op de ranglijst.

Bizar is dat in de strijd om handhaving Caïssa 4 drie concurrenten had en daar werden vijf punten van gepakt. Zo werd, achteraf gezien, de grootste concurrent (MSC 3) in Den Helder met liefst 6½-1½ verslagen. Maar her en der liet de debutant te veel kansen liggen. Eigenlijk zou een half bordpuntje meer, waar ook gepakt, voldoende zijn geweest om een tweede jaar in de derde klasse te spelen.

Zo startte Caïssa 4 de competitie in Warmenhuizen met zeven man en verloor met het kleinst mogelijke verschil. Bij KTV raakte Co Buysman van slag, toen hij een stuk voor stond en pardoes een dame, toren en loper weggaf. Ook daar werd de uitslag 4½-3½. In de slotronde liet de thuisploeg mogelijkheden liggen om met die cijfers te winnen in plaats van 4-4 te spelen.

Aan Marten Ploeger lag het niet, want hij was de grote ontdekking. Met vier punten uit zeven partijen maakte hij zijn deelname op dit niveau volledig waar. De benjamin van Caïssa 4 opende ook de score.

De voorsprong hield niet lang stand. Wout Druijf raakte een pion achter en in de verdrukking en verloor. Invaller Gerrit van der Hoff moest proberen een aanval op zijn koningsstelling af te slaan, maar dat lukte niet: 1-2.

Jan Tuinstra was in een eindspel van toren met vier pionnen tegen toren en één pion voor zijn tegenstander terecht gekomen. Die ene pion maakte een flinke wandeling en het zicht op promotie bemoeilijkte de weg naar winst voor zwart. Jan bleef dan ook op remise steken.

Co Buysman had aan het eerste bord een gelijkwaardige stelling opgebouwd, maar verzuimde na zijn opmars van de g- en h-pion door te drukken en ging de fout in door de g-lijn open te laten breken: 1½-3½.

Roel Ridderikhoff hield het in een gelijkopgaande partij keurig op remise, al was toen de wedstrijdwinst wel verdwenen. Henk Sijm had een kwaliteit te pakken, pakte nog enkele pionnen mee en sleepte goed spelend het volle punt in de wacht. Met 5½ uit zeven is Henk de duidelijke teamtopscorer.

Ko van Gent speelde het al even sterk. Hij won een pion, maar moest nog wel lang vechten voor de zege. Met een loper voor elk was de positie van de witte koning veel beter en uiteindelijk kon Ko op de damevleugel met een vrijpion doordrukken. Ook hij behaalde vier punten uit zeven partijen.

Een telefoontje rond het middernachtelijk uur naar Den Helder leverde het teleurstellende nieuws op dat concurrent MSC 3, dat op gelijke hoogte stond, Warmenhuizen’76 had verslagen. Daarmee verzekerde het Caïssa van een eindklassering bij de onderste twee.

Caïssa 4 – Aartswoud 3 4-4:
Co Buysman – Piet Zonneveld 0-1
Ko van Gent – Lukas Boots 1-0
Wout Druijf – Jan Kuin 0-1
Marten Ploeger – Marco Kroon 1-0
Henk Sijm – Hans Groot 1-0
Roel Ridderikhoff – Herman van Bleisem ½-½
Jan Tuinstra – Klaas Vel ½-½
Gerrit van der Hoff – Willem Bakker 0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *