Nog een ronde te gaan.

De interne competitie nadert zijn ontknoping. Volgende week 15 april is de laatste ronde.

De belangrijkste prijs lijkt vergeven. Peter Holscher won de belangijke confrontatie tegen Fred Avis, een zeer aardige partij overigens met een interessant maar kennelijk niet correct kwaliteitsoffer van de voorzetter, en staat bijna driehonderd punten voor op de nummer twee, Ton Wessels. Er lijkt me geen herwaardering mogelijk die zo’n groot verschil kan goed breien.

Ton Wessels heeft in de strijd voor de tweede plaats de beste papieren. In de slotronde mag hij (voorlopig) aantreden tegen Erik van Tooren. Als laatstgenoemde weet te winnen dan staan ze vrijwel gelijk en zal de herwaardering de doorslag geven. Ik tip dan Erik vanwege de beloningen op afwezigheden. Voor de derde plaats komen naast de genoemde spelers ook Fred Avis, Bert Spil en Barry Plukkel nog in aanmerking.

In de strijd om de titel in groep B zijn Jan Tuinstra en Erwin Brouwer afgehaakt. Gerrit Roos en Aad Laan, twee van de favorieten op papier, voeren deze groep nu aan. Opmerkelijk genoeg heeft Marten Ploeger uit groep C ook nog steeds kans om de sterkste van groep B voor te blijven. Als Martin wint, en Gerrit en Aad in de slotronde hun koningen om moeten leggen, lijkt me dat niets deze bijzondere prestatie in de weg kan staan.

In groep C staat Marten dus aan kop, maar opvallend genoeg heeft hij de winst in de groep nog niet in de tas. Jan Kuin kan hem nog bedreigen. Ook Jan kan in de B groep nog een heel behoorlijk figuur slaan.

In de D groep staat Bart Voorn bovenaan, maar hij wordt op de voet gevolgd door Dolf Teunisse. Willem van der Veen en misschien Wim Prins zouden de groep nog kunnen winnen als alles goed valt.

De prijs voor de ratingtoename is vergeven. Bart Voorn heeft 179 punten bijgeschreven en is niet meer in te halen. Nummer twee Boris Steeman lijkt ook geen concurrentie te hebben voor die stek. Nel van Heerden en Ruud Veldhuis volgen op beschaafde afstand, terwijl de top 5 momenteel gecompleteerd wordt door Fred Avis en Erwin Brouwer (ex aequo 62 punten).

Ruud Velthuis heeft zijn zeventiende remise binnen en vestigt daarmee een seizoensrecord over de afgelopen jaren. Hij verloor tot nu toe slechts twee partijen; alleen Peter Holscher heeft net zo weinig nederlagen staan. Fred Avis, Bas Dudink en Joop Mus gaan voor de "Dood of de gladiolen award". Ze hebben 15 of meer partijen gespeeld maar nog geen enkele remise. Jammer genoeg is er geen prijs voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *