Gevestigde namen falen in tweede ronde

De orkaan Gustav heeft Hoorn niet aangedaan. Als je de uitslagen van de tweede ronde bekijkt zou je bijna anders gaan denken. Een flink aantal gevestigde namen en beoogde kampioenskandidaten liepen forse averij op.

Het meest verrassend is ongetwijfeld de ondergang van Peter Holscher. Hij speelde tegen Erwin Brouwer en belandde in een eindspel met een loper meer maar drie pionnen in de min. Hij zat beter in de tijd maar de loper bleek niet de sterkste die je je maar kan wensen. Erwin brak door met de b-pion, en het zoeken naar een oplossing kostte Peter teveel tijd zonder dat dit een oplossing bood.

Gelukkig voor Peter was hij niet de enige haperende machine. Ton Wessels had niets in te brengen tegen Lex Griffioen en bleef op remise steken. Wilco van der Gracht kreeg tegen Frans Kragten een eindspel met elk twee pionnen en een toren. Wilco kreeg de winstkansen maar greep op de beslissende momenten mis, waardoor ook hier de punten gedeeld werden. Rolf de Brouwer lijkt hersteld van zijn rampzalige tweede seizoenshelft vorig jaar. Hij won van Gerard Groot en behield de 100% score. Fred Avis won in een miniatuur van Frank Tieken en Ronald Ritsema maakte geen fout tegen Matthijs Grimbergen.

In totaal staan er nog elf spelers op de maximale score.

Er bestaat overigens een weinig bekende regel in het schaakspel. Als een speler speelt met een toren waarvan één of meerdere kantelen ontbreken of kapot zijn dan kan die toren nog maar maximaal drie velden per zet verplaatst worden. Ook kan hij niet meer rokeren. Co Buysman had zo’n toren maar hield zich niet aan de regel toen hij Ta1-e1 speelde. Hij verloor de partij en dat was daarom helemaal terecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *