Bloemen voor Caïssa-kwartet

Het dertigste Chrysantentoernooi van schaakvereniging Heerhugowaard zal de geschiedenis ingaan als een van de sterkst bezette edities. Zes Nederlandse grootmeesters, onder andere winnaar Erik van den Doel, hadden op 20 september de weg naar zalencentrum De Swan gevonden. Ook Europees kampioen Sergei Tiviakov stond op de deelnemerslijst, maar de al jaren in Groningen wonende topspeler ontbrak. Caïssa werd in de hoofdgroep vertegenwoordigd door Wilko van der Gracht (ook lid van De Eenhoorn) en Fred Avis. Of het nu kwam door de fraaie, donkerblauwe clubsweater die de voorzitter droeg, is niet bekend, maar de organisatie vroeg Fred om een switch te maken van de hoogste achtkampengroep naar de poule met de grootmeesters. Zo bleef het aantal deelnemers op 24 staan.

Het mooiste begin had Wilko die in de eerste ronde de kersverse Nederlands kampioen Jan Smeets als tegenstander had. In het verleden heeft de Caïssa-speler op dit soort toernooien al eens opvallende prestaties geleverd, maar de grootmeester liet zich niet verrassen.
De Swan ondergaat momenteel een verbouwing, waardoor er wat geïmproviseerd moest worden. De grootmeesters, meesters (onder andere Manuel Bosboom) en clubtoppers zaten in een sfeervolle zaal met de spelers van de hoogste twee achtkampengroepen. De overige deelnemers waren wat weggestopt in een hoekje achter de bar, zodat die de ontwikkelingen op de topborden wat minder goed konden volgen.
Wilko van der Gracht kwam uit op een score van drie uit zeven en bevond zich in het gezelschap van een bijna 2200-speler als Thomas Broek. Fred Avis had een half puntje minder. Hij versloeg onder meer Bas van den Berg. Deze speler van de Amsterdamse schaakvereniging Alteveer heeft iets meer ratingpunten dan de Caïssa-preses.
Oud-Caïssa-clubkampioen Sjoerd Plukkel eindigde op de gedeelde achtste plaats. Samen met grootmeester Sipke Ernst en FIDE-meester Sybolt Strating. Geen slecht gezelschap.
Hoofdgroep:
Erik van den Doel (HMC/Calder, 2586, GM)…………….6
Daniël Stellwagen (HSG, 2603, GM)…………………..5½
Dragan Skrobic (De Waagtoren, 1912)…………………5
Peter Hoekstra (SV Heerhugowaard, 2019)……………..5
Friso Nijboer (HSG, 2565, GM)………………………4½
Jan Smeets (HSG, 2574, GM)…………………………4½
Manuel Bosboom (Schaakstad Apeldoorn, 2411, IM)………4½
Sipke Ernst (Schaakstad Apeldoorn, 2554, GM)…………4
Sjoerd Plukkel (De Wijker Toren, 2267)………………4
Sybolt Strating (Zukertort Amstelveen, 2335, FM)……..4
Dimitri Reinderman (Schrijvers/Rotterdam, 2536)………3½
Fred Slingerland (Oegstgeest’80, 2374, FM)…………..3½
Jelmer Sminia (Zukertort Amstelveen, 2134)…………..3½
Piet Pover (De Waagtoren, 1920)…………………….3½
Ron Wagenaar (Alteveer, 2200)………………………3
Wilko van der Gracht (De Eenhoorn, 2027)…………….3
Thomas Broek (De Wijker Toren, 2173)………………..3
Hebert Pérez García (Heemsteedse SC, 2187)…………..2½
Fred Avis (Caïssa, 1910)…………………………..2½
Ruud Niewenhuis (Schaakgroep Koedijk, 1737)………….2½
Bas van den Berg (Alteveer, 1950)…………………..2½
Alex Albrecht (SV Heerhugowaard, 1830)………………2
Adri Haakman (KTV, 2000)…………………………..1
Johan Wester (SV Heerhugowaard, 1896)……………….1

In de hoogste groep van de achtkampen behaalde Bert Spil een mooie derde plaats. Qua rating was hij de zesde van de poule. Bert moest al meteen tegen de latere winnaar en verloor die partij. In de tweede ronde versloeg de Hoornse routinier Maarten de Haas, een van de twee deelnemers van de organiserende vereniging SV Heerhugowaard. De andere, Piet Konijn, nam revanche in de derde ronde door een toren te offeren voor twee ver opgerukte vrijpionnen. Toen Bert door zijn vlag ging in een overigens verloren stelling, had de Heerhugowaarder nog slechts twaalf seconden op de klok.
In zijn volgende vier partijen veroverde Bert Spil drieënhalve punt. De remise viel tegen Jozef Vanis, speler van schaakvereniging Donner uit Diemen. Deze club houdt waarschijnlijk op te bestaan, want op de website wordt gemeld dat het seizoen 2007-2008 het laatste is geweest. Ondanks 152 punten minder in rating hield Bert hem in bedwang en zorgde tevens voor een beslissing in groep 1. Bij Hoorns verlies zouden Jacob de Boer en Jozef Vanis precies gelijk zijn geëindigd met een onderlinge deling van het punt en allebei remise tegen Piet Konijn.
Groep 1:
Jacob de Boer (Bergen, 1925)……………………….6
Jozef Vanis (Donner, 1948)…………………………5½
Bert Spil (Caïssa, 1796)…………………………..4½
Piet Konijn (SV Heerhugowaard, 1809)………………..3
Ron Greven (Schaakgroep Koedijk, 1807)………………3
Maarten de Haas (SV Heerhugowaard, 1867)…………….3
Cees Troost (HZP, 1736)……………………………1
Johan Plooijer (De Waagtoren, 1737)…………………1

Groep 4 kreeg een Hoornse finale, toen in de slotronde Seréyo Bekkink (met wit) en Co Buysman tegenover elkaar zaten. De Caïssa-speler had een punt achterstand, opgelopen door een onverwachte nederlaag tegen Ronald Koppes. In een aanvallende partij leek het eindspel in te gaan met een kwaliteit minder voor zwart die wel drie vrijpionnen had. Torenverlies zorgde echter voor een te snelle beslissing.
Bij de prijsuitreiking konden de winnaars (de eerste drie van elke groep) kiezen uit taart en flessen bier in cadeauverpakking. Er werd met groep 1 begonnen en toen de 10-jarige Seréyo naar voren werd geroepen, waren alle taarten weg. Het Eenhoorn-talent, die dik verdiend de nummer één van groep 4 was geworden, kreeg de lachers op zijn hand, toen hij met enkele bierflesjes in doorzichtig plastic en met kleurige sierlinten naar vader Roy liep.
Groep 4:
Seréyo Bekkink (De Eenhoorn, 1497)………………….6½
Co Buysman (Caïssa, 1572)………………………….4½
Piet Sinnige (Schaaklust, 1497)…………………….4
Pier Wouda (huisschaker)…………………………..4
Ronald Koppes (Attaqueer, 1502)…………………….3½
Anton Molenaar (SV Heerhugowaard, 1585)……………..3
Jaap Limmen (Vredeburg, 1571)………………………2½

Aan het einde van een toch leuke schaakdag waren er traditiegetrouw chrysanten voor alle deelnemers. Hoofdsponsor Nico Dekker verrichtte de prijsuitreiking. Hoewel de toekomst van de bloemenhandel onder druk staat, is het te hopen dat hij dat volgend seizoen weer kan doen. Want dit toernooi van SV Heerhugowaard is al jaren zeer de moeite waard om te bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *