Goede start Caïssa 5

Het had nogal wat voeten in de aarde, voordat wedstrijdleider Gerard Groot acht man bij elkaar had gesprokkeld om het vijfde team van Caïssa te vormen, maar uiteindelijk is dat toch gelukt. De inspanningen werden beloonde. Caïssa 5 begon de bondscompetitie met de kleinst mogelijke overwinning.

Dat het probleem van voldoende schakers ook bij andere clubs speelt, blijkt wel uit het feit, dat schaakclub Anna Paulowna voor het derde team samenwerking heeft gezocht met en gekregen van Magnus uit Schagen. Dit team noemt zich nu Magnus-Anna Paulowna-Combinatie, kortweg MAC.

Het vijfde moet het dit seizoen zonder de sterke spelers Rens van der Klei en Rob Bouwman stellen (die naar het vierde zijn gepromoveerd), maar nu krijgen andere Caïssa-leden de kans zich aan het eerste bord waar te maken. Zo kweet Hans Schouwink zich uitstekend van die taak. Hij kwam enkele pionnen voor, maar moest die wegens een matdreiging weer teruggeven. Met remise als resultaat.

Ook Rob ten Have liet zich van zijn beste kant zien. In de clubcompetitie draait hij voor zijn doen slecht (hij wijt dat aan de ouderdom), maar in de eerste bondswedstrijd leverde hij een fraaie winstpartij af.

Zowel invaller Willem van der Veen als Gerrit van der Hoff heeft wel eens beter in de clubcompetitie gespeeld. Tegen MAC 3 speelden beiden een partij uit één stuk met een zege als gevolg.

Samen met de solide remise van Frans Bouwman kwam Caïssa 5 op vier punten, waarmee een gelijkspel was verzekerd. Meer zat er eigenlijk niet in, want zowel Cees de Boorder als Anton Hommes stond een stuk achter. Anton vocht zich echter terug en kreeg zelfs matdreigingen, totdat een omstander de spelers erop attent maakte dat Anton zijn koning in de diagonaal van de loper van zijn tegenstander had gezet. Beide spelers waren hierdoor zo verbouwereerd, dat ze prompt tot remise besloten. Het gevolg was dat Caïssa 5 de wedstrijd had gewonnen. Dat Cees zich in de slotfase vergaloppeerde deed toen niet meer terzake. Het vijfde keerde tevreden huiswaarts.

MAC 3 – Caïssa 5 3½-4½:
Joe Kok – Hans Schouwink ½-½
Henk Bouwmeester – Cees de Boorder 1-0
Pim van Breukelen – Rob ten Have 0-1
Cees Smit – Frans Bouwman ½-½
Hajo Broek – Willem van der Veen 0-1
Cor Dietvors – Gerrit van der Hoff 0-1
Piet Liefting – Cees Overboom 1-0
Johan Haantjer – Anton Hommes ½-½

GERRIT VAN DER HOFF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *