Routine Caïssa 4 te sterk voor jeugdig Bergen 3

De afgelopen vier seizoenen zaten teams van Caïssa en Bergen zes keer tegenover elkaar. De score: 3-3. Opvallend is dat de laatste drie duels een 5-3 uitslag kregen en dat gebeurde ook op de laatste dinsdag van oktober bij Caïssa 4 – Bergen 3.

Het Hoornse viertal trad daarmee in de voetsporen van het eerste, dat vorig seizoen kampioen werd dankzij een 5-3 zege op Bergen. Het gedegradeerde Caïssa 4 trof ditmaal een heel jonge tegenstander. De thuisploeg nam het op tegen zes jeugdspelers en twee senioren (de chauffeurs?) die allebei ook wonnen. Rob Bouwman ging ten onder tegen het talent Daan de Vries.

Al na een half uur had Jan Tuinstra de rol van toeschouwer ingenomen. Op het achtste bord verraste hij Killian Vlaming met een mat achter de paaltjes.

Na ruim een uur zag het er voor de Hoornaren goed uit. Rens van der Klei had een kwaliteit gewonnen, Roel Ridderikhoff een toren (hoewel een paard in de hoek stond en hij zijn ontwikkeling nog niet had afgerond) en de als bondsspeler bij Caïssa debuterende Erik Pot een pion.

De voorsprong van Rens werd steeds groter en de 2-0 kwam er ook. Ondertussen had Henk Sijm een prima stelling opgebouwd en manoeuvreerde tussen twee dubbelpionnen van Wouter Greve ideaal. Nadat Rob na stukverlies het onderspit moest delven, leverde een gepromoveerde pion van Henk – die meteen door de laatste toren van zwart werd geslagen – een eindspel op met een loper voor de Hoornse routinier en een stukloze tegenstander. De Caïssa-schaker ging meteen op jacht naar een volgende promotie: 3-1.

Roel Ridderikhoff en Leo Obdam speelden een bizarre opening. De Caïssa-speler had al met 7. Pxh8 een toren te pakken, maar ging veel te voorzichtig verder. In plaats van pakken wat je pakken kan, zat wit meer aan ontwikkelingszetten te denken. Toen hij de pion op c7 sloeg voor een mat-in-1-actie, werden de rollen opeens omgedraaid. De zwarte vorstin kwam in de Hoornse stelling en joeg de koning naar het midden van het bord. En dat was veel te gevaarlijke plek: 3-2.

Erik Pot begint zich bij Caïssa steeds meer thuis te voelen op de 64 velden. De oud-speler van Aris de Heer uit Middenbeemster debuteerde tijdens het open Hoorns kampioenschap goed, staat na twee maanden clubcompetitie op een score van vijftig procent en won zijn eerste bondspartij voor Caïssa.

Met zwart veroverde hij tegen Jasper Dekker al op de twaalfde zet een centrumpion, maar raakte die voorsprong later kwijt. Niet het initiatief. Drie pionnen op de damevleugel stoomden op en dat resulteerde na afruil in een open a-lijn. Die werd beslissend, toen de zwarte vorstin de dekking van de pion op c5 opgaf ten faveure van een mataanval via veld a2.

Wout Druijf en Michel Ivulic gingen lange tijd gelijk op. De zwartspeler verraste zijn jonge tegenstander met een plotseling mat, waarmee direct de wedstrijd was beslist: 5-2.

Bergen 3 snoepte er nog wel een bordpunt bij dankzij de overwinning van kopman Simon Greve op Co Buysman. In de Versnelde Draak moest de witspeler aanvankelijk op zijn defensie letten, maar ging er met een pion op de koningsvleugel opeens gevaarlijk vandoor. Zwart offerde een pion om een halfopen f-lijn te creëren, waarop beide torens werden geposteerd. De Bergenaar had niet gerokeerd, maar kon het kwetsbare veld f2 tijdig verdedigen. Na een grote afruil had hij nog steeds dat ene pionnetje meer en speelde het keurig uit naar winst.

 

Caïssa 4 – Bergen 3 5-3:
Co Buysman – Simon Greve 0-1
Henk Sijm – Wouter Greve 1-0
Rens van der Klei – Eckhart Vlaming 1-0
Rob Bouwman – Daan de Vries 0-1
Erik Pot – Jasper Dekker 1-0
Roel Ridderikhoff – Leo Obdam 0-1
Wout Druijf – Michel Ivulic 1-0
Jan Tuinstra – Killian Vlaming 1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *