Weer 3-5

Weer een 3-5 nederlaag. Caïssa deed het op de eerste zaterdag van november lang niet slecht tegen Kijk Uit, maar na vijf uur schaken stond ons achttal opnieuw met lege handen.

Het is duidelijk dat het seizoen in de promotieklasse bepaald niet eenvoudig zal worden. Over drie weken staat alweer de volgende wedstrijd op het programma en is de ongeslagen koploper De Waagtoren 2 de tegenstander. De Alkmaarders hebben gemiddeld honderd ratingpunten meer, waardoor er andermaal acht zware partijen zullen worden gespeeld.

De uitslag van de tweede competitiewedstrijd was geflatteerd. Fred Avis had zijn partij vooruitgespeeld en ging, volgens hemzelf, tamelijk kansloos ten onder. Dat kon niet worden gezegd van de drie nullen op 1 november.

Rolf de Brouwer is in de clubcompetitie in vorm en leek dat zaterdagmiddag voort te zetten. Hij had zijn tegenstander aardig onder druk gezet en zwart had ook veel stukken op de achtste rij: niet ideaal om samen te werken. In een kansrijke, maar wat gecompliceerde stelling ging het echter mis en bleef Rolf met het volgende zitten:

Wit: Kh2, Te1, Lc2, Lg5, Pf2, b4, c3, d5, e4, f5, g2.

Zwart: Kg8, Ta8, Ld8, Le8, Ph5, b5, c4, d6, e5, g4, h7.

Voor het begin van de partij had Jan Geus nog een paard goedgezet. ,,Hij kijkt met zijn kop de verkeerde kant uit’’, was de reden. Dat paard heeft zijn ogen na 37 zetten op het juiste veld gericht, want … g3 dreigt. De witspeler verliest een stuk. Zijn loper op g5 staat immers ook aangevallen en na … gxf2 is wit verplicht zijn toren op f1 in veiligheid te brengen.

De nederlaag bracht de tussenstand op 2-2. Erik van Tooren speelde daarvoor een uitstekende partij. In een eindspel met dame, toren en loper (en een pion meer) werd geweldige druk uitgeoefend op veld f7. Caïssa’s witspeler had het zo mooi opgebouwd dat de zwarte koning gepend stond en zijn paard op f7 geen kant op kon. Een volkomen verdiende overwinning.

Peter Holscher zorgde voor een – kortstondige – voorsprong. Vorig seizoen goed voor 6,5 uit zeven, nu alweer twee uit twee. Peter had een tegenstandster, Colleen Otten. De schaakster uit IJmuiden heeft diverse keren meegedaan aan het NK en in 2001 en 2007 de finale gehaald. In haar carrière speelde ze tegen onder andere toppers als Zhaoqin Peng, Erika Sziva en Tea Lanchava-Bosboom, maar had in Hoorn geen succes.

Bij het ingaan van het eindspel had Caïssa’s kopman een veelbelovende stelling. Zijn torens, loper en paard waren veel actiever dan die van de witspeelster. Bovendien waren de zes pionnen van Colleen Otten geposteerd op de a-, b- en c-lijn en de f-, g- en h-lijn en werkten die van Peter in drie tweetallen samen. Met name zijn beide centrumpionnen vormden een aanknopingspunt. Daar kon hij mee aan de gang, toen hij twee stukken voor een toren kreeg. Dat wilde de IJmuidense echter niet afwachten en de tweede Hoornse partijzege was binnen.

Met actie op nog vier borden viel de afloop op dat moment niet te voorspellen. Dirk Lont stond aanvankelijk onder druk, maar gaf tegengas en zijn tegenstander groepeerde liefst zes stukken rond zijn koning. Wouter Strating zag zijn opponent de torens op de open d-lijn verdubbelen, maar liet hem niet in zijn verdediging komen. Orgilbold Suhbat maakte zijn debuut als bondsspeler van Caïssa en leek op het tweede bord gelijkwaardig aan André Kunst. Ton Wessels plaatste met 23. Pf5 een paardvork op toren en loper. Na 23. … exf5 had zijn tegenstander dubbelpionnen op de f- en g-lijn en kon, nadat Ton een loper oppakte om evenwicht in materiaal te brengen, weinig uitrichten.

Minimaal vier remises, zou je zo zeggen. Een uurtje later bleek een mogelijke 4-4 ver weg. In tijdnood was Dirk in onoverkomelijke problemen gekomen en Orgilbold raakte een stuk kwijt. Het leek nog een interessant eindspel te worden, omdat een zwart paard (het enige stuk op het bord) in de verste hoek stond en de witspeler met zijn koning trachtte de vrijpion op de c-lijn te laten promoveren. Die dreiging kon de Kijk Uit-routinier op het nippertje pareren, waarna de witte vorst er eveneens niet in slaagde de laatste IJmuidense pion te veroveren.

Voor Wouter zat er niet meer in dan een – fraaie – remise. Ton, ook tegenover een schaker met ruim honderd ratingpunten meer, probeerde nog wel om zijn voordeeltje te verzilveren, maar Peter van Nieuwenhuizen verdedigde goed. Hoewel de wedstrijdzege (stand was 2½-4½) vaststond, wilde hij geen half punt cadeau doen en hield de remise vast.

De eerste gezamenlijke bondswedstrijd van twee teams van NSI/De Eenhoorn en Caïssa 1 liep voor de oudste Hoornse vereniging daarom op een kleine deceptie uit. Jammer, want er was een mooie sfeer. Bezoekers konden tussen het kijken naar de partijen deelnemen aan een rapidtoernooi (bedenktijd vijftien minuten). Holger Bonte won het vijfrondige evenement, waaraan verder Bert Spil, Sjoerd Kelder, Johan-Paul Hendriks, Co Buysman, Arie Bruidegom, Roel Ridderikhoff en Arend Stapel meededen.

Daarnaast waren er diverse Caïssa-leden die in de loop van de middag kwamen kijken. Jan Tuinstra, Arnold van der Wolff, Jan Smink, Anton Hommes, Gerrit van der Hoff, Job Bueno de Mesquita, Erwin Brouwer en Bas Dudink maakten verschillende rondjes langs de borden. Onze dinsdagse speelzaal zat niet alleen vol met schakers, maar ook vol met publiek. De volgende thuiswedstrijd is op 13 december met De Wijker Toren 2 als (gelijkwaardige) tegenstander. Dan heeft ons topteam morele ondersteuning van veel supporters nodig.

Caïssa – Kijk Uit 3-5:
Peter Holscher (2068) – Colleen Otten (2088)……….1-0
Orgilbold Suhbat (1991) – André Kunst (1985)……….0-1
Fred Avis (1910) – Arent van Nieukerken (2073)……..0-1
Ton Wessels (1916) – Peter van Nieuwenhuizen (2031)…½-½
Wouter Strating (1842) – Sinclair Koelemij (1960)…..½-½
Erik van Tooren (1874) – Andries Visser (1686)……..1-0
Dirk Lont (1760) – Peter Hamersma (1845)…………..0-1
Rolf de Brouwer (1809) – Jan Geus (1677)…………..0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *