Overtuigende zege van Caïssa 3 op Schaakmat 1

Caïssa 3 heeft door een grote overwinning op Schaakmat laten zien dat het eerste gewin geen kattengespin was.

Schaakmat , dat met een overwinning op zak naar Hoorn was gekomen kon geen moment partij bieden aan ons derde.
De eerste score kwam heel snel, toen Gerard Groot zijn tegenstander Aad van Kleef al op de dertiende zet met zulke problemen opzadelde, dat hij geen andere mogelijkheid zag dan de partij op te geven. (1-0)
Jan Haijer volgde door zijn toreneindspel met twee pionnen meer te vereenvoudigen door één toren af te ruilen en daarna zijn pionnenmeerderheid het werk te laten doen.(2-0)
Arend Stapel kwam even overleggen of remise kon worden aangeboden. Een blik op het bord van Frank Tieken volstond om dit te gaan doen. Frank speelde met een stuk meer en mocht de felicitaties net op dat moment in ontvangst nemen. (3-0, meteen opgevolgd door 3½ – ½ )
Al vrij kort daarna hoefden we ons over de overwinning geen zorgen meer te maken, want Ko van Gent bleek ook iets beter denkwerk afgeleverd te hebben.(4½ – ½ )
De zege begon in de grote cijfers te lopen, toen Frans Kragten het volle punt ook binnenhaalde.  Na een Italiaanse opening werd de partij door beide spelers rustig opgezet.  Frans deed dit in een wat hoger tempo dan zijn tegenstander.  Toen die wat krap in de tijd kwam te zitten, beging hij een onnauwkeurigheid, wat door Frans werd afgestraft met een paardvorkje.(5½ – ½) 
Lex Griffioen was aan bord één bezig om, ook al in een Italiaanse opening,  te proberen van een gelijke stelling iets moois te maken, maar dat lukte zonder de hulp van zijn tegenstander niet. Na een solide partij van twee kanten werd tot remise besloten op voorstel van wit. (6-1)
Niels van der Mark zat het langst aan het bord. Hij had na een rustig opgezette partij een pion cadeau gekregen . Zijn tegenstander hoopte daarmee het initiatief te veroveren, maar dat pakte anders uit. Niels kon de ontstane open lijn met torens bezetten en daarmee het initiatief overnemen. Nadat er nog een pion was verorberd, zocht Mark een manier om zijn twee pluspionnen te verzilveren. Dat lukte hem door de beide torens af te ruilen en daarna het enig overgebleven stuk,de dame,  ook te dwingen tot ruil, waarna zijn tegenstander het meteen voor gezien hield.

Hiermee stond de eindstand van 7 – 1 in ons voordeel op het bord. We verbeterden de score van de vorige wedstrijd met een half bordpunt. Ook kunnen we met genoegen zien, dat er in het derde nog geen nederlaag geleden is. Dat gaan we natuurlijk zo lang mogelijk proberen zo te houden.  We staan nu gedeeld eerste met Vredeburg. Dit team ontmoeten we pas tegen het einde van de competitie in ronde 6. Tot die ronde moeten we natuurlijk wel proberen de 100% score vast te houden. Geconcentreerd blijven spelen en waken voor onderschatting van op papier zwakkere tegenstanders.

Caïssa 3                      –           Schaakmat 1                    7 – 1

1  A.C. Griffioen         1676    –           Chris Brinkhuis           1722    ½-½

2  F.M. Kragten          1695    –           Joost Goedbloed         1674    1-0

3  Frank Tieken          1610    –           Henk de Graaf            1617    1-0

4  Arend Stapel          1674    –           J. Landman                1562    ½-½

5  Niels van der Mark  1703    –           Frans Scholtes          1569    1-0

6  Gerard Groot          1731    –           A.M. van Kleef            1463    1-0

7  Ko van Gent            1664    –           Cees Kieftenburg                  1-0

8  Jan Haijer               1692    –           Karel Blokker              1240   1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *