Caïssa 3 boekt derde zege op rij

In de derde bondswedstrijd, in en tegen Heerhugowaard (3), dicteerde het derde vanaf het begin de strijd. Zonder problemen werd de derde grote zege geboekt.

Het begon overigens met wat ongemak. Captain Arend Stapel werd zo’n half uur voor het vertrek verrast met een ziekmelding van Frank Tieken. Gelukkig hebben we een groot potentieel aan ongeveer gelijkwaardige reserves voor ons team. Op de vertrektijd waren we toch met acht. Co Buysman was zo goed om als invaller mee te aan. Deze invaller zorgde er overigens wel bijna voor, dat er een uitvaller te noteren viel. Bij het instappen in de riante 8-persoons auto van Frans deed hij de deur achter Jan Haijer dicht, terwijl schrijver dezes bij het instappen de hand nog om de spijl had gevouwen. Dat was even een pijnlijke aangelegenheid en een uitval richting Co. Het had gelukkig geen ernstige gevolgen. De wedstrijd begon zeer voorspoedig. Ko van Gent en Arend Stapel lieten allebei al vroeg een overwinning noteren.
Ko kreeg na een Engelse opening een sterk initiatief en kon al op zet 14  Pd5 met aanval op drie stukken uitvoeren. Niet al deze stukken konden gedekt worden, zodat dit in stukwinst resulteerde en spoedig daarna in partijwinst. (1-0)
Arend toonde dat hij theoretisch goed op de hoogte was van het Schara von Henning gambiet. Zijn tegenstander was dat wat minder, want die ging al vrij vlot in de fout en dat kostte groot materiaal en de partij.(2-0)
Frans Kragten kon kort daarna de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst nemen. Aan bord twee gaf hij zijn tegenstander geen kans. (3-0)
Niels kreeg door de passieve opstelling van zijn tegenstander alle ruimte en een sterk initiatief, wat pionwinst opleverde. Niels ruilde alle stukken af en schoof het resterende pionneneindspel vlot naar winst (4-0)
Lex stond Heerhugowaard toen het eerste halfje toe, waarmee tevens de overwinning een feit was. Lex sloeg in op h7, maar de aanval sloeg net niet door. Hij had zijn stelling nog iets kunnen versterken en een gunstiger moment kunnen afwachten. Nu zat er niet meer in dan een puntendeling. (4½ – ½)
Gerard die zijn tegenstander nog uit het Corustoernooi kende, wist van diens voorliefde voor het Morra-gambiet. Hij had daar geen trek in en speelde een Pirc. Dat kun je met wit ook heel scherp spelen en dat gebeurde dan ook. In een stormaanval met g4 en h4 moest Gerard met zwart tegenspel zien te vinden. Wit kon de juiste zetten niet precies berekenen en de aanval bloedde een beetje dood toen h5-h6 werd doorgezet. Erop lettend dat wit niet Lc4+ gevolg door Pe5 of g5 kon spelen, kon Gerard middels een stukoffer voor 2 pionnen alle venijn uit wits aanval halen. De ongerocheerde witte koning werd nu belaagd en het stuk werd weer terugveroverd. Toen een derde witte pion dreigde te sneuvelen, gaf wit zich gewonnen. (5½-½)
Co had in een stelling die er voor hem niet ongunstig uitzag een remise aanbod gekregen.  Hij sloeg dit af en zette meteen op de verkeerde manier voort. Dit kostte een loper en de partij. (5½-1½)
Jan had een eindspel wat er goed uitzag voor hem, maar een iets te optimistische voortzetting kostte hem twee pionnen en bijna de partij. Hij kon nog net op tijd de weg naar remise vinden, en daarmee was de eindstand van 6-2 bereikt. Hiermee behaalde ons derde de derde overwinning. Vredeburg werpt zich op als de voornaamste concurrent, ook met drie overwinningen, maar met twee bordpunten minder. We zullen ons best doen. Komende wedstrijd, tegen hekkensluiter MSC 3 zullen we het bordpuntengemiddelde van 6½ op peil moeten proberen te houden. Hierna ontmoeten we Oppositie 2, waarna we Vredeburg in een thuiswedstrijd onder ons moeten zien te houden. We gaan ervoor!

Heerhugowaard 3         – Caïssa 3                    2 – 6

Anton Molenaar          – Lex Griffioen               ½ – ½
J. Blom                 – Frans Kragten               0 – 1
Emiel Piek              – Co Buysman                  1 – 0
Adri Mayers             – Gerard Groot                0 – 1
E de Jong               – Niels vd Mark               0 – 1
T Voskuil               – Arend Stapel                0 – 1
N Dekker                – Ko van Gent                 0 – 1
Ronald van Ewijk        – Jan Haijer                  ½ – ½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *