Weer drie bordpunten

Voor de derde keer dit seizoen pakte Caïssa drie bordpunten: 3-5 tegen De Wijker Toren 2. Maar na vier ronden in de promotieklasse heeft het Hoornse achttal nog steeds geen wedstrijdpunt.

Omdat de competitie over negen zaterdagmiddagen gaat, mag het eerste achttal blijven hopen op handhaving. Er degraderen immers twee ploegen en daar komen drie teams voor in aanmerking: Caïssa, Heerhugowaard en HWP 2. Beide laatstgenoemden hebben al tegen elkaar gespeeld (de Heerhugowaarders wonnen met 5½-2½) en als onze toppers de twee concurrenten verslaan, komt de veilige achtste plaats in zicht.

Ondertussen is 3-5 een vervelende uitslag. Een ander verloop in één partij en je kunt 4-4 op het wedstrijdformulier invullen. Gezien de strijdlust en de inzet van Caïssa 1 had zo’n gelijkspel wel eens mogen vallen; de ploeg verdient het.

Tegen De Wijker Toren 2 trof Peter Holscher het niet. Een paar dagen voor het duel tegen de Beverwijkers had de winterse gladheid (die één ochtend duurde) hem in de vorm van een pijnlijke val getroffen, waardoor hij niet honderd procent fit achter het bord zat. In tegenstelling tot de partijen op dinsdagavond bedraagt de speelduur in de promotieklasse twee uur voor veertig zetten en nog eens zestig minuten om ‘uit te vluggeren’, waardoor beide schakers samen maximaal zes uur hebben. En dat is dan een lange zit.

Met zwart moest Peter aanvankelijk opboksen tegen het initiatief van Paul Spruit die pionnen op c4 en e4 had en een paard op d5 ertussen. Dat is een vervelend stuk die je niet kunnen afruilen, omdat wit dan een sterke pionnenstructuur in het centrum krijgt. Zorgvuldig spelend werkte Peter die dreiging weg. Er kwam een stelling van twee lichte stukken en zes pionnen voor elk op het bord, waarbij wit een loper en een paard had en zwart het loperpaar. De veelheid aan pionnen is gunstig voor het paard. Caïssa’s kopman raakte een pion achter en toen alleen lopers van ongelijke kleur waren overgebleven, kon Paul Spruit profiteren van zijn voordeel.

Daarmee kwam de stand op 2-4. Bas van den Berg keek ondertussen tegen een verloren stelling aan en Wouter Strating had met een stukoffer grote winstkansen gecreëerd. Op beide borden verliep de strijd daarna volgens verwachting.

Caïssa was de zaterdagmiddag met een 0-1 achterstand begonnen, omdat Erik van Tooren een vooruitgespeelde partij tegen Paul de Rooi had verloren.

Het werd 1-1 dankzij Ton Wessels. Hij plaatste al snel dame en toren op de open h-lijn en die vroege druk op de koningsvleugel bleef tot het einde gehandhaafd. Wit won de g-pion, maar 19. … Pd8 leek de toegang tot een vervelend paardvork op f7 te worden.

Zonder schroom ging Ton door met zijn aanval. Met dame, twee torens en een loper had wit een stuk minder, maar ondertussen wel drie pionnen meer. Al het materiaal werd ingezet en beetje bij beetje kwam zwart steeds meer klem te zitten. De opmars van de e-, f- en g-pion voltooide het schitterende offensief.

Dirk Lont, met wit spelend, stak veel tijd in een stelling die halverwege de middag goed was opgebouwd. Hans Wiemerink (119 ratingpunten meer) leek met een doorstoot van zijn b-pion de dicht zittende stelling te willen forceren, maar keek na een afruil tegen een kwaliteitsachterstand aan. Zijn compensatie waren echter vrijpionnen op de c- en d-lijn die echter heel gevaarlijk werden. Ondersteund door een sterke loper kon zwart het naar winst afronden.

De tweede gelijkmaker liet Fred Avis noteren. Onze voorzitter toog al vrij snel ten aanval, wat hem pionwinst opleverde. Belangrijk was vooral de vrijpion op d5. Wit wikkelde af naar een eindspel met toren, loper en paard, maar moest ondanks zijn voordeel secuur manoeuvreren. Na paardruil kon Fred toewerken naar een torenschaak die loperwinst garandeerde. Toch leek de stelling daarna op het eerste gezicht nog even lastig: witte en zwarte pionnen die op c4/c5 en g4/g5 tegenover elkaar stonden. De koning kan er dan moeilijk bij, zeker als de tegenstander de oppositie heeft. Toch wist wit de obstakels makkelijk op te ruimen: 2-2.

Rolf de Brouwer en Berend van Maassen gaven elkaar lange tijd niets toe. Er bleef veel op het bord staan. Diep in het middenspel kwam het dan toch tot een afruil. ,,Maar daardoor raakte ik mijn sterke stukken kwijt’’, verklaarde zwart. Het kostte hem tevens een pion en de nederlaag was niet af te wenden. Kort erna had Peter Holscher eveneens verloren en keek Caïssa tegen de 2-4 achterstand aan.

Ook Bas van den Berg en Stefan Jorritsma waren lange tijd gelijkwaardig. Bas had met wit zijn pionnen wat meer opgeschoven en de verdubbeling van de torens op de open e-lijn leek tevens een pluspunt. Toen alle torens in de doos stonden, moest de Caïssa-speler gaandeweg achteruit en raakte hij twee pionnen achter. Hij offerde een stuk om hun opmars te breken, maar geduldig schakend buitte zijn tegenstander dat voordeel uit naar winst.

De middag werd bepaald niet onaardig afgesloten, want Wouter Strating behaalde een prachtige overwinning. Al in een vroeg stadium had hij een stuk geofferd voor een aanval over de koningsvleugel. Die dreigde vast te lopen, toen Wim Rakhorst (110 ratingpunten meer) met zijn koning naar mogelijkheden voor eeuwig schaak zocht. Wouter ging die uit de weg, snoepte nog een pionnetje mee en schoof zijn eigen e-pion door naar de derde rij. Die werkte verlammend op de verdediging van wit. Uiteindelijk raakte Caïssa’s jongste eersteteamspeler liefst vijf pionnen voor, maar gaf er – met nog 22 seconden op de klok bij de eerste tijdcontrole – een terug om zijn opmars van de vrijpionnen op de f-, g- en h-lijn voor te bereiden. Na gedwongen torenruil bleek dat front beslissend voor de derde Hoornse partijzege.

Caïssa – De Wijker Toren 2 3-5:
Peter Holscher (2068) – Paul Spruit (2025)………..0-1
Fred Avis (1910) – Dennis Bruijn (1918)…………..1-0
Erik van Tooren (1874) – Paul de Rooi (1933)………0-1
Ton Wessels (1916) – Ronald Maat (1940)…………..1-0
Rolf de Brouwer (1809) – Berend van Maassen (1906)…0-1
Dirk Lont (1760) – Hans Wiemerink (1879)………….0-1
Wouter Strating (1842) – Wim Rakhorst (1952)………1-0
Bas van den Berg (1834) – Stefan Jorritsma (1802)….0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *