Caïssa onaangenaam verrast in bekertoernooi

Het bekertoernooi van de NHSB heeft dit seizoen voor Caïssa kort geduurd: één wedstrijd. Al in de eerste ronde werd het door DOS uitgeschakeld: 1½-2½.

Bekerwedstrijden worden met viertallen gespeeld, waardoor de kans op verrassingen groter is dan in competitieduels. De meeste kleine verenigingen hebben wel enkele schakers met een behoorlijke rating en als die op de hoogste borden goed scoren, kun je zomaar de volgende ronde bereiken. Bij 2-2 valt immers als eerste het laatste bord af, waardoor de resultaten van de toppers belangrijk zijn.

Toch had Caïssa zich gewoon bij de laatste zestien moeten scharen. Het Hoornse kwartet was een gelegenheidsformatie om enkele spelers ervaring te laten opdoen in het eerste team. Dat pakte voor Co Buysman goed uit. Aan het vierde bord ging het bepaald niet gemakkelijk tegen Onno Vellinga en een prima stelling werd bij het ingaan van het eindspel op de tocht gezet door met name zwarts h-pion te ver te laten opstomen. De tegendreiging was de opmars van de a-pion van wit en daarin verslikte de Alkmaarder zich. Hij plaatste zijn loper op het verkeerde veld, waardoor promotie niet meer tegen te houden was.

De stand kwam zo op 1-1. Eerder had Niels van der Mark – zelf niet te spreken over zijn spel – al vroeg in zijn partij tegen Harrie Klinkhamer door een combinatie een pion verloren en kon die achterstand niet ombuigen.

Daardoor moest Caïssa op de topborden anderhalve punt pakken om de volgende ronde te halen. Dat zat er niet in. Hans de Vries en Ronald Kamps gingen hun eindspel in met paard en vijf pionnen elk, zo’n beetje over de hele breedte van het bord verspreid. Beide spelers konden niet verder dan het uitvoeren van min of meer verplichte zetten en remise was het logische resultaat.

Kopman Bert Spil had tegen Jan Wagenaar (met een rating van een hoge 1700 een redelijk gelijkwaardige tegenstander) een kwaliteit meer, maar dankzij de goede samenwerking van dame en paard had wit zeker goed tegenspel. In tijdnood had zwart zijn toren een veld verder moeten zetten, naar d6 in plaats van d7, om nog iets te kunnen. Nu ging dat stuk eraf door het actieve paard van de DOS-man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *