Magnus/AP niet opgewassen tegen oppermachtig Caïssa

Met invaller Ralph Versluis voor de verhinderde JP waren de vooruitzichten desondanks prima om ook in deze vierde bondswedstrijd van het seizoen ditmaal tegen het onderaan staande Magnus 2 wederom een overwinning te behalen en met name om het aantal bordpunten flink omhoog te schroeven.

In Schagen aan de achterkant van een klein winkelcentrum is de kleine, maar knusse speelzaal wat weggestopt en was er vanwege allerlei kerstactiviteiten moeilijk een parkeerplaats te vinden.

Gezien de nodige ervaring van onze mannen in een hogere klasse vorig jaar zou hier toch een gemakkelijke overwinning behaald moeten worden en dat liet zich na een uur spelen ook aanzien.

Hans de Vries bestrafte de dubieuze openingsbehandeling van zijn tegenstander snel en secuur, kwam materiaal voor en rondom 21.00u konden de stukken weer in de doos.

Lange tijd gebeurde er qua uitslagen nog niet veel maar aan enkele borden waren veelbelovende en winnende posities te bewonderen o.a. bij Erwin Brouwer, Gerrit Roos en Aad Laan. Daarentegen stond kopman Bert Spil erg moeilijk.

Aan bord 8 verscheen er bij Ralph een zg. Oerang Oetanopening (b4) ,een niet veel gespeelde opening, maar geliefd bij spelers die al snel uit de theorie willen zijn. Optisch stond Ralph redelijk, maar zijn doorgeschoven pionnen waren een mooi doelwit om de stelling open te breken. De manier waarop wit dit deed tart alle schaaklogica, want heel simpel moest er een licht stuk op c4 worden ingeleverd. Het eindspel dame,loper,paard en vrijpion tegen dame en paard schoof onze man rustig naar winst.

De gretigheid waarmee Erwin elke week zijn partijen voorbereidt en speelt is voor welke teamcaptain dan ook heel prettig om zo iemand in je team te hebben. Met zwart liet hij in een Pirc zijn bedoelingen al snel zien. Met agressief spel werd de damevleugel lamgelegd door een paard onaantastbaar op c3 te posteren. Toen er via de open a-lijn ook nog op de 2e lijn werd binnengedrongen leek winst een kwestie van tijd. Het correcte stukoffer op h3 was het begin van een winnende slotcombinatie. Met een 3-0 tussenstand leek een monsteroverwinning in het verschiet.

Mijn chauffeur Aad Laan had mijn “wijze les” uit de ronde tegen Oppositie goed ter harte genomen. Geconcentreerd spelend werd de Konings-Indiër opgebouwd en met het doorschuiven van de pion naar f4 alle ruimte aan wit ontnomen. Ook op de damevleugel kreeg Aad de overhand en viel hij via de c-lijn op de 2e rij met twee torens binnen. Niet veel later zag ik het gebeuren en Aad kon zich wel voor de kop slaan, toen hij te snel een stuk aanraakte en daarmee zijn tegenstander de enige kans gaf om te ontsnappen. Met de weinige tijd op de klok durfde deze man gelukkig niet op winst te spelen en nam genoegen met eeuwig schaak.

Het winnende punt werd binnengehaald door Gerrit Roos aan bord 7, die met wit het voorgeschotelde Budapester gambiet uitstekend behandelde. Met c5 werd een doorbraak geforceerd en niet veel later resulteerde dat in kwaliteitswinst. De technische afwikkeling kostte Gerrit geen enkele moeite.

Ook Arnold v/d Wolff liet al snel met pionnen op g4 en h4 zijn agressieve bedoelingen weten en eerlijk gezegd zag het er zeer indrukwekkend uit met alle stukken gericht op de zwarte koningsveste. Wat vooral opviel was de rust waarmee zijn jonge tegenstander hem partij gaf en sterker nog het oprukken van pionnen op de damevleugel was gevaarlijker dan het er uitzag. De matdreiging op b2 kon ternauwernood worden gepareerd door de dame te offeren, maar ook dat was niet genoeg en gelaten incasseerde Arnold zijn nederlaag.

Naast het goede spel van Erwin valt ook de drive van Ton van Dijk op om zo snel mogelijk zijn verloren gegane plaats in het eerste team weer te heroveren. Het dameloze middenspel na een Engelse opening was vanaf de kant moeilijk te taxeren wat wederzijdse kansen betreft. Toen tegenstander Smit met Pxe5 een actie inzette, bleef er een paard verloren achter. Met dit stuk tegen 2 pionnen bleef Ton de stelling beheersen en kon rond half 12 de felicitaties in ontvangst nemen.

Aan bord 1 voltrok zich bij Bert een aantrekkelijke partij. In een Schotse opening offerde zijn opponent op d5 een pion, die eigenlijk de hele partij in de weg stond. Zwart speelde hier gewoon omheen en richtte zijn pijlen om de wat zwakke koningstelling. Toen hij op de 18e zet verzuimde Tac8 te spelen, wat een stuk zou opleveren, kon wit zich enigszins oprichten. Knap verdedigend wist Bert alles te neutraliseren en de dames te ruilen. Met nog weinig tijd over liet hij als erkend vluggeraar zien hoe je zo iets uitspeelt.

Zo kwam dan toch de monsterscore tot stand. Met 6 pnt uit 4 doen we prima mee voor de titel en hebben het geheel in eigen hand met de wedstrijden tegen concurrenten Aartswoud en En Passant nog voor de boeg. Geheel in stijl liet Aad ons na afloop mmv. een niet goed werkende Tomtom nog twee maal een stuk van het landelijke Schagen zien, maar dat mocht de pret niet drukken.Mannen bedankt. 

1 Paul Scholder            – Bert Spil         (1796)       0-1
2 Wim Smit          (1739) – Ton van Dijk      (1754)       0-1

3 Jan.P.Komen       (1543) – Arnold v/d Wolff  (1816)       1-0
4 Marcel Scholten   (1616) – Erwin Brouwer     (1702)       0-1

5 Pim van Breukelen        – Hans de Vries     (1770)       0-1

6 Bram Tuk          (1511) – Aad Laan          (1823)       ½-½

7 G.J.de Graaf      (1488) – Gerrit Roos       (1747)       0-1

8 J.Haantjes        (1265) – Ralph Versluis    (1683)       0-1

Totaal:           1½- 6½ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *