Fred Avis doet het eens in de zes jaar

Eind 1996 veroverde Fred Avis voor de eerste keer de snelschaaktitel van Caïssa, eind 2002 volgde zijn tweede kampioenschap in de vijfminutenpartijen en op de laatste dinsdag van 2008 was de clubvoorzitter weer de beste. Een eenvoudig rekensommetje leert dat we Fred in december 2014 in hoofdletters bij de favorieten moeten schrijven.

Zijn derde snelschaakkampioenschap was overigens wel dik verdiend. Alle deelnemers zaten ditmaal veertien keer achter de borden en Fred veroverde liefst 12½ punt. Slechts anderhalf punt verwijderd van de maximale score en dat was te danken aan Ton Wessels. Na zeven overwinningen op rij moest de voorzitter in zijn tweede partij in de derde ronde (vierkampen) de snelschaakkampioen van 1999 feliciteren. De hoogste groep in de finaleronde begon met Wessels-Avis. Onze preses was nu gewaarschuwd en toonde zich tevreden met remise.

Met 47 deelnemers kon wedstrijdleider Gerard Groot spreken van een prima opkomst. Hij had een opzet bedacht van drie ronden vierkampen (in twaalf poules) en daarna een finaleronde met zes spelers per groep. De schakers met de meeste punten uit alle vierkampen kwamen in de hoogste groep terecht en daarin was de clubtitel de inzet. Alleen in die hoogste groep zou bij gelijk eindigen een barrage volgen, in de overige gold het onderling resultaat bij het opmaken van de eindstanden. Ook mede dankzij het computerprogramma van Johan-Paul Hendriks kreeg de avond een vlot verloop.

Toen iedereen rond kwart over acht aanwezig was, maakte de wedstrijdleider de eerste indelingen bekend. ,,Ik heb hier twaalf poules met letters van A tot de laatste. Wat is die ook alweer?’’ ,,Z’’, antwoordde Frank Tieken gevat en hij zou deze avond dan ook boven de vijftig procent halen.

Opvallend in de poules A tot en met L in alle ronden was toch de veelheid aan verrassingen. Zo begon witspeler Orgilbold Suhbat de avond met een nederlaag tegen Jan Smink, al verhinderde dat de Caïssa-debutant niet om in de finaleronde in de hoogste groep te spelen en op de tweede plaats te eindigen. Ook de remise van Jan Schagen tegen Ronald Ritsema was vermeldenswaardig alsmede de puntdeling van Jan Haijer tegen Ton Wessels, de winst van Willem van der Veen op Aad Laan en die van Gerrit Pannegieter op Frans Kragten en de remise van Cees Wessels tegen Wouter Strating.

Jeroen Vlaar versloeg in de tweede ronde Ton van Dijk (leerling wint van de meester) die ook het punt aan Cees Wessels moest laten. Ben Zuurveld bleek te sterk voor Erik van Tooren. In de derde ronde was de winst van Willem van der Veen op Bas van den Berg opmerkelijk en Jeroen Vlaar leverde een tweede stunt door Hans de Vries te kloppen.

Met acht uit negen stapte Fred Avis in de finaleronde gemakkelijk groep A binnen en dat deed ook titelverdediger Ronald Ritsema (7½ punt). Orgilbold Suhbat had er zeven veroverd, Wouter Strating en Holger Bonte 6½ en van een grote groep zespunters ging Ton Wessels verder in de strijd om het clubkampioenschap. Ronald Ritsema begon daarin met een winstpartij tegen Wouter Strating, maar het bleek voor de routinier die in 2001, 2003, 2004 en eind 2007 snelschaakkampioen was geworden tevens de laatste. Fred Avis klopte Orgilbold in de tweede ronde van de finalegroep en dat bleek achteraf het beslissende succes. De voorzitter nam zo een half punt voorsprong op hem; beide spelers wonnen hun resterende drie partijen.

De finaleronde telde acht groepen. Peter Holscher (snelschaakkampioen in het mooie jaar 2000), Willem van der Veen, Frans Kragten, Aad Laan en Hans de Vries eindigden daarin met een score van honderd procent.

Tweemaal bracht het onderling resultaat de beslissing. In groep C leidde Erwin Brouwer na vier ronden met vier punten, maar moest met zwart zijn meerdere erkennen in zijn naaste concurrent Sjoerd Kelder die eerder een punt had laten liggen tegen Erik van Tooren.

Gerrit Pannegieter won in zijn tweede partij van Gerrit van der Hoff die vervolgens steeds het volle punt pakte. Gerrit Pannegieter verloor daarna van Cees de Boorder. Beide Gerritten behaalden zo vier punten en bepaalde hun partij uit de tweede ronde wie de eerste prijs in groep H mocht ophalen.

Eerste ronde:
Poule A: Ronald Ritsema 2½, Hans de Vries 2, Jan Schagen 1½, Herman van Vuure 0.
Poule B: Peter Holscher 3, Bas van den Berg 2, Herman Muller 1, Jan Tuinstra 0.
Poule C: Ton Wessels 2½, Sjoerd Kelder 2, Jan Haijer 1½, Rob ten Have 0.
Poule D: Johan-Paul Hendriks 2, Orgilbold Suhbat 2, Arie Bruidegom 1, Jan Smink 1.
Poule E: Holger Bonte 3, Ben Zuurveld 2, Willem van der Veen 1, Aad Laan 0.
Poule F: Lex Griffioen 3, Erik van Tooren 2, Roel Ridderikhoff 1, Frans Bouwman 0.
Poule G: Fred Avis 3, Frans Kragten 1, Sernin van de Krol 1, Gerrit Pannegieter 1.
Poule H: Bert Spil 3, Rens van der Klei 2, Gerard Groot 1, Kees Overboom 0.
Poule I: Arend Stapel 3, Ton van Dijk 2, Wout Druijf 1.
Poule J: Wouter Strating 2½, Cees Wessels 2, Frank Tieken 1½, Jeroen Oerlemans 0.
Poule K: Bas Dudink 3, Jeroen Vlaar 2, Ko van Gent 1, Gerrit van der Hoff 0.
Poule L: Erwin Brouwer 3, Cees de Boorder 2, Co Buysman 1, Joop Mus 0.

Tweede ronde:
Poule A: Erwin Brouwer 2, Bas Dudink 1½, Bert Spil 1½, Arend Stapel 1.
Poule B: Fred Avis 3, Holger Bonte 1, Lex Griffioen 1, Peter Holscher 1.
Poule C: Ronald Ritsema 2, Wouter Strating 2, Ton Wessels 2, Cees de Boorder 0.
Poule D: Rens van der Klei 2, Cees Wessels 2, Ton van Dijk 1, Jeroen Vlaar 1.
Poule E: Johan-Paul Hendriks 2, Ben Zuurveld 2, Sjoerd Kelder 1, Erik van Tooren 1.
Poule F: Bas van den Berg 2, Orgilbold Suhbat 2, Frank Tieken 1, Hans de Vries 1.
Poule G: Ko van Gent 2½, Co Buysman 1½, Jan Haijer 1½, Jan Schagen ½.
Poule H: Gerard Groot 3, Wout Druijf 1, Gerrit Pannegieter 1, Roel Ridderikhoff 1.
Poule I: Willem van der Veen 3, Sernin van de Krol 2, Jan Smink 1, Herman Muller 0.
Poule J: Frans Kragten 3, Arie Bruidegom 2, Gerrit van der Hoff 1, Joop Mus 0.
Poule K: Jeroen Oerlemans 3, Frans Bouwman 2, Kees Overboom 1.
Poule L: Rob ten Have 2, Aad Laan 2, Jan Tuinstra 1, Herman van Vuure 1.
Derde ronde:
Poule A: Fred Avis 2, Wouter Strating 2, Ton Wessels 1,5, Erwin Brouwer 0,5.
Poule B: Ronald Ritsema 3, Bas Dudink 1½, Bert Spil 1½, Frans Kragten 0.
Poule C: Bas van den Berg 2, Gerard Groot 2, Lex Griffioen 1, Willem van der Veen 1.
Poule D: Orgilbold Suhbat 3, Peter Holscher 2, Cees Wessels 1, Ben Zuurveld 0.
Poule E: Holger Bonte 2½, Johan-Paul Hendriks 2, Arend Stapel 1, Rens van der Klei ½.
Poule F: Ko van Gent 2, Sernin van de Krol 2, Jeroen Oerlemans 2, Arie Bruidegom 0.
Poule G: Erik van Tooren 3, Jan Haijer 1½, Jeroen Vlaar 1, Hans de Vries ½.
Poule H: Ton van Dijk 2½, Sjoerd Kelder 2½, Frank Tieken 1, Co Buysman 0.
Poule I: Rob ten Have 3, Frans Bouwman 2, Jan Smink 1, Gerrit Pannegieter 0.
Poule J: Wout Druijf 2, Aad Laan 2, Jan Schagen 2, Cees de Boorder 0.
Poule K: Jan Tuinstra 3, Roel Ridderikhoff 2, Gerrit van der Hoff 1, Kees Overboom 0.
Poule L: Herman Muller 3, Herman van Vuure 2, Joop Mus 1.
Finaleronde:
Groep A: 1. Fred Avis 4½, 2. Orgilbold Suhbat 4, 3. Ton Wessels 3½, 4. Holger Bonte 1½, 5. Ronald Ritsema 1, 6. Wouter Strating ½.
Groep B: 1. Peter Holscher 5, 2. Bas Dudink 4, 3. Johan-Paul Hendriks 3, 4. Bas van den Berg 2, 5. Bert Spil 1, 6. Gerard Groot 0.
Groep C: 1. Sjoerd Kelder 4, 2. Erwin Brouwer 4, 3. Erik van Tooren 3, 4. Lex Griffoen 2, 5. Ton van Dijk 2, 6. Ko van Gent 0.
Groep D: 1. Willem van der Veen 5, 2. Arend Stapel 4, 3. Rob ten Have 3, 4. Cees Wessels 2, 5. Jeroen Oerlemans 1, Sernin van de Krol 0.
Groep E: 1. Frans Kragten 5, 2. Jan Haijer 4, 3. Ben Zuurveld 2, 4. Frans Bouwman 2, 5. Rens van der Klei 1, 6. Jeroen Vlaar 1.
Groep F: 1. Aad Laan 5, 2. Jan Schagen 4, 3. Jan Tuinstra 3, 4. Wout Druijf 2, 5. Roel Ridderikhoff 1, 6. Herman Muller 0.
Groep G: 1. Hans de Vries 5, 2. Frank Tieken 4, 3. Herman van Vuure 2, 4. Co Buysman 2, 5. Jan Smink 1, 6. Arie Bruidegom 1.
Groep H: 1. Gerrit Pannegieter 4, 2. Gerrit van der Hoff 4, 3. Cees de Boorder 3, 4. Joop Mus 2, 5. Kees Overboom 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *