Caïssa 4 drie weken aan kop

Caïssa 4 is gedurende drie weken koploper in de vierde klasse B. Door de 7-1 overwinning op Schaakmat 2 passeerde het team Schaakgroep Koedijk 3 met een half bordpunt. De Koedijkers hebben eveneens de volle score uit drie bondswedstrijden.

De overige duels in 4B uit de vierde ronde worden pas in de eerste week van februari gespeeld. Schaakgroep Koedijk 3 heeft dan de uitwedstrijd tegen De Waagtoren 7. In deze klasse spelen overigens zeven achttallen, waardoor er iedere ronde één vrij is.

Voor Caïssa 4 ging het tegen Schaakmat 2 uiterst voorspoedig. Nog voor de klok van negen leidde de thuisploeg met 2-0 dankzij zeges van Co Buysman en twintig seconden later Jan Tuinstra.

Rens van der Klei bracht de stand op 3-0. Tegen Job Zegers (senior) werd zijn zwartveldige loper op de elfde zet een zeer sterk stuk. Een paard op c3 werd gepend, maar wit had zich met een spectaculaire lange rokade kunnen redden. Hij wilde voor een veiliger 17. 0-0 kiezen. Die zet werd echter niet uitgevoerd, omdat de Langedijker na 16. … Td8 de zwartspeler feliciteerde. De Hoornse loper pende nu een toren op d2, die ook nog eens werd aangevallen dankzij de laatste zet van de partij. Torenverlies was onvermijdelijk geworden.

Co Buysman had een half uurtje eerder op ongeveer dezelfde manier gewonnen. Daar begon de ellende voor Schaakmat 2 eveneens met een gepend paard, als beginpunt voor veel materiaalverlies.

Ondertussen had Roel Ridderikhoff een toren en een loper meer dan zijn tegenstander en de vierde partijzege werd om even over half tien veilig gesteld.

Op de andere vier borden ging de strijd evenwel gelijk op. Wout Druijf had net als zijn opponent een dame, twee torens, een licht stuk en zes pionnen. Bij Erik Pot was het materiaal precies hetzelfde: twee torens en zes pionnen elk. Hetzelfde gold voor Henk Sijm, met loper, paard en vier pionnen voor hem en Job Zegers junior. Rob Bouwman en Karel Blokker hielden lange tijd alle stukken binnen de lijnen, maar in die drukte leek de Caïssa-routinier wel iets beter te staan.

Henk moest in het eindspel opboksen tegen een actief Langedijks paard dat sterker manoeuvreerde dan de loper van wit: 4-1. De theoretische wedstrijdzege werd verzekerd door Erik, omdat hij met zijn koning plus twee pionnen niet meer kon verliezen van de koning alleen van Mitch Plakman. De praktische wedstrijdzege kwam binnen via een overwinning van Rob, nadat zijn tegenstander door een paardvork zijn dame verloor en vervolgens van alles weggaf: 5-1. Kort erop volgde de verwachte triomf van Erik.

Wout Druijf keek tegen een kwaliteitsachterstand aan en ging met zijn toren op pionnenjacht. Erwin Slot deed hetzelfde om een vrijpion op de a-lijn te krijgen, maar zag een mat in één over het hoofd: 7-1.

Met Rens, Erik en Jan vormt Wout het kwartet Caïssa 4-schakers dat nog steeds een score van honderd procent heeft. Opvallend is voorts dat het team alle bondswedstrijden van dit seizoen in exact dezelfde opstelling speelde.

Caïssa 4 – Schaakmat 2 7-1:
Co Buysman (1572) – Cees Kieftenburg (xxxx)……..1-0
Henk Sijm (1642) – Job Zegers jr (xxxx)…………0-1
Rens van der Klei (1518) – Job Zegers sr (xxxx)….1-0
Rob Bouwman (1537) – Karel Blokker (1240)……….1-0
Erik Pot (xxxx) – Mitch Plakman (1385)………….1-0
Roel Ridderikhoff (1564) – Robert Henczes (918)….1-0
Wout Druijf (1488) – Erwin Slot (xxxx)………….1-0
Jan Tuinstra (1543) – Harry Duimel (1113)……….1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *