Grillig verloop Caïssa 5 – Attaqueer

’s Middags voorafgaande aan de bondswedstrijd van het vijfde had teamleider Gerrit van der Hoff nog even op internet gekeken naar de eerdere verrichtingen van tegenstander Attaqueer.

Die waren bepaald grillig te noemen: een 7½-½ winst op nota bene titelkandidaat KTV 3, maar daar tegenover stond een 3½-4½ verlies tegen Magnus/Anna Paulowna 3, waarvan Caïssa 5 weer gewonnen had. Het verloop van de confrontatie was dienovereenkomstig: het Hoornse achttal won in een grillig duel met het kleinst mogelijke verschil.

Na een vlotte winst van Cees de Boorder en een snelle remise van Frans Bouwman waren de stellingen op de andere borden minder gunstig. Zo stond Gerrit van der Hoff al na een zet of tien ‘op de mat’ en stond Kees Overboom een dame tegen toren achter. Het valt bijna niet uit te leggen hoe Kees het voor elkaar kreeg om zelf ook een toren tegen dame te ruilen en daarna bovendien met een pion meer het eindspel in te gaan; hij won.

Gerrit wist zijn partij met kunst- en vliegwerk remise te houden, waarna een knappe overwinning van Willem van der Veen Caïssa 5 op een duidelijke voorsprong bracht. Daarna ging het echter mis.

Rob ten Have had aan het eerste bord – waaraan hij wegens ziekte van Hans Schouwink moest plaatsnemen – een gewonnen stelling opgebouwd, maar gaf na een misgreep op. Verder speelde invaller Pieter Sijtsma de eerste bondswedstrijd van zijn leven en deed dat helemaal niet slecht. Hij gaf in de slotfase op, omdat hij slechter stond, maar overzag dat zijn tegenstander door zijn vlag was gegaan.

De stand was toen 4-3 voor Caïssa 5 en weer moest de partij van Anton Hommes de doorslag geven. Anton bood remise aan, omdat de stand min of meer gelijk was. Zijn tegenstander accepteerde dit tot ongenoegen van zijn teamgenoten, die vonden dat hij (gelet op de tijdnood van Anton) had moeten doorspelen.

Zo behaalde Caïssa 5 een knappe 4½-3½ overwinning en nestelde zich daarmee meteen aan de kop van de ranglijst.

Caïssa 5 – Attaqueer 4½-3½:
Rob ten Have (1565) – Cees Kuip (1602)…………….0-1
Cees de Boorder (1640) – Kees Smits (1750)…………1-0
Frans Bouwman (1531) – Jos Vlaar (1644)……………½-½
Willem van der Veen (1586) – Ariën Heddes (1541)……1-0
Gerrit van der Hoff (1458) – Gerard Beerepoot (1607)..½-½
Kees Overboom (1342) – Louis Dijkman (1481)………..1-0
Pieter Sijtsma (xxxx) – Hans Jasperse (1506)……….0-1
Anton Hommes (1375) – Ronald Koppes (1522)…………½-½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *