Eerste team terug naar eerste klasse

In de zevende ronde van de NHSB-competitie werd het lot van Caïssa bezegeld. Door de 1-7 nederlaag tegen Kennemer Combinatie 4 en de winst van Kijk Uit zit verlenging van het verblijf in de promotieklasse er niet meer in.

Het zat er al een beetje aan te komen. Ons eerste achttal pakte talrijke bordpunten mee, maar het gaat in eerste instantie om de wedstrijdpunten en die bleven uit. Met de instelling zat het wel goed, want ook tegen Kennemer Combinatie 4 nam de ploeg in volle sterkte plaats achter de borden en was iedereen van plan er het beste van te maken.

Net als in veel eerdere wedstrijden lagen er her en der kansen. De schaaksport is echter iets gecompliceerds, waarin het missen van een mogelijkheid fataal kan zijn. Lang niet altijd is er een herkansing. Zo keek Rolf de Brouwer in zijn partij tegen de eveneens ervaren Frans Arp tegen een spannende en aantrekkelijke stelling aan. Met zwart had de Caïssa-routinier een stuk voor twee pionnen. Voor een afruil van licht materiaal kon hij uit twee pionnen kiezen en sloeg met de verkeerde terug. Het gevolg was dameverlies, waarna bij de nabespreking bleek dat wit in diverse varianten er beroerd voor stond.

De tactische zet om Fred Avis als speler aan het eerste bord op te stellen pakte niet goed uit. Onze voorzitter, ook met zwart, verslikte zich in het openingsrepertoire van Aad de Bruijn en raakte al snel een paard kwijt. Het doorvechten was bewonderenswaardig, maar de stelling werd vereenvoudigd en verlies kon niet worden voorkomen.

Ton Wessels (derde bord) had KC’s sterkste man als tegenstander: Yehuda Pelter. De witspeler zorgde voor flinke druk en kon dat afronden met een matzet.

Op de witte borden zag het er voor Caïssa bepaald niet slecht uit, maar bij een 0-3 achterstand bleef de opbrengst beperkt tot een remise voor Erik van Tooren. Dirk Lont had zijn torens op de open c-lijn verdubbeld, tegenstander Gerard Snijders zocht zijn heil in het openbreken van de g-lijn. Het bleek een goede keuze.

Met zwart sleepte Bas van den Berg een keurige remise uit het vuur, waarna Wouter Strating in een scherpe stelling (zijn koning stond op het beginveld bloot aan dreigingen via de open centrumlijnen) geen beslissende aanval kon forceren. Peter Holscher was een pion achterop geraakt. In een eindspel van 1-om-2 met een Zwaagse schimmel tegen een loper voor zwart kon Ronald Keizer dat voordeeltje verzilveren.

Hoewel Caïssa een vierde team als tegenstander had, waren het stuk voor stuk schakers van een meer dan behoorlijk niveau. Kennemer Combinatie is een samenwerkingsverband tussen diverse verenigingen uit de omgeving van Haarlem. Bloemendaalse SV en Het Oosten maakten de eerste stap, daarna kwam Het Spaarne erbij en ook Heemsteedse SC en de jeugdclub Chesscool. KC draait alweer drie seizoenen mee in de landelijke en Noord-Hollandse bondscompetitie, met liefst veertien achttallen en een ploeg in een viertallenpoule. Dan heb je een volle vijver, waarin je kunt vissen.

En Caïssa? Een illusie armer, een ervaring rijker. Spelen op zaterdagmiddag, spelen met een andere bedenktijd (twee uur in plaats van anderhalf, een uur voortzetten in plaats van een kwartier), het was even wennen en tevens puzzelen om steeds acht goede spelers op te stellen. Maar het heeft ook in samenwerking met de twee bondsteams van NSI/De Eenhoorn voor een aantal mooie schaakmiddagen gezorgd.

Wellicht staat over anderhalve week een bijna-dezelfde kop op Caïssa’s website. En is ook het tweede team teruggekeerd in de eerste klasse.

Caïssa – Kennemer Combinatie 4 1-7:
Fred Avis (1910) – Aad de Bruijn (1834)…………0-1
Peter Holscher (2068) – Ronald Keizer (2017)…….0-1
Ton Wessels (1916) – Yehuda Pelter (2025)……….0-1
Erik van Tooren (1874) – Edward Scholtens (1968)…½-½
Rolf de Brouwer (1809) – Frans Arp (1992)……….0-1
Wouter Strating (1842) – Tim Roosink (1831)……..0-1
Bas van den Berg (1834) – Koos Min (1868)……….½-½
Dirk Lont (1760) – Gerard Snijders (1984)……….0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *