Caïssa 5 en koploper in evenwicht

Eén wedstrijd voor het einde van de competitie in de vierde klasse A zaten koploper NSI/De Eenhoorn 4 en nummer twee Caïssa 5 tegenover elkaar. De Hoornse derby kreeg geen winnaar, wat voor de thuisploeg het eerste puntverlies betekende.

De Eenhoorn 4 stond er vrijdagavond iets beter voor (twee punten meer en bij winst kampioen), maar de spelers van Caïssa waren vastbesloten om te pogen de ranglijstaanvoerder in te halen dan wel in elk geval de smadelijke nederlaag van vorig seizoen uit te wissen.

Dat leek aanvankelijk niet erg te lukken. Vaste waarden als Hans Schouwink en Willem van der Veen leden een betrekkelijk snelle nederlaag tegen Jort Faber en Michel Knol. De oude garde – Frans Bouwman en Cees de Boorder – waren niet ontevreden over hun remises tegen Piet Buikstra en Seréyo Bekkink.

De teamleiders moesten tegen elkaar aantreden en Gerrit van der Hoff was bijzonder tevreden dat zijn Italiaanse opening tegen Sander Bischoff alle voordelen opleverde die er bij goed spel in zitten: het eerste volle punt voor Caïssa 5. Maar toen Cees Overboom van Daan Blasweiler verloor, leek verlies van de wedstrijd onvermijdelijk: 4-2 voor NSI/De Eenhoorn 4 met nog twee partijen te gaan.

Dat waren uitgerekend de beide laatste borden met één daarvan bezet door een invaller. Maar de beide Caïssa-spelers gingen tot het uiterste. Het laatste uur leverde een spannend schouwspel op, dat door velen werd aanschouwd.

Anton Hommes had tegen de jeugdige Mayke Ploeger (zuster van Marten, die in de clubcompetitie van Caïssa heel goed meedraait) een gelijkwaardige stelling bereikt, maar ging gedwongen door de omstandigheden op avontuur uit. Dat werd Mayke door alle spanningen kennelijk te veel, want via een tussenschaakje verloor ze de dame en even later ook de partij.

Aan het laatste bord speelde Pieter Sijtsma tegen Sebastiaan Bosschieter een prima partij. Hij won een stuk en zette een sterke stelling op, waarna Sebastiaan op eeuwig schaak probeerde te spelen. In de slotfase werd een doorlopende vrijpion hem echter te machtig, waardoor de Caïssa-speler won. Zo zorgden de beide laatste borden toch maar mooi voor een gelijkspel: 4-4. Voor het Eenhoorn-team was het de eerste wedstrijd dat het niet won.

NSI/De Eenhoorn 4 – Caïssa 4 4-4:
Jort Faber (1682) – Hans Schouwink (1457)…………..1-0
Seréyo Bekkink (1533) – Cees de Boorder (1640)………½-½
Piet Buikstra (1529) – Frans Bouwman (1531)…………½-½
Michel Knol (1406) – Willem van der Veen (1586)……..1-0
Sander Bischoff (1522) – Gerrit van der Hoff (1458)….0-1
Daan Blasweiler (1397) – Kees Overboom (1342)……….1-0
Mayke Ploeger (1443) – Anton Hommes (1375)………….0-1
Sebastiaan Bosschieter (1386) – Pieter Sijtsma (1219)..0-1

GERRIT VAN DER HOFF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *