Tweede team terug naar eerste klasse

Caïssa 2 keert terug naar de eerste klasse. In een zinderende thuiswedstrijd tegen Opening’64 werd de overwinning (6-2) behaald die nodig was om kampioen te worden.

Na de degradatie van een jaar geleden was het tweede team de nu beëindigde competitie begonnen met een valse start. De 3-5 nederlaag tegen Heerhugowaard 2 achtervolgde Caïssa 2 maandenlang. Het eerste teken van herstel kwam in de derde ronde, in de thuiswedstrijd tegen de ongeslagen koploper De Strandloper. Door de 5-3 zege konden de Hoornaren weer naar boven kijken, te meer daar een andere concurrent (Aartswoud 2) in diezelfde ronde bij Opening’64 op een gelijkspel was blijven steken.

De Aartswouders werden op 10 februari nipt verslagen, maar op bordpunten moest Caïssa 2 in de strijd om de eerste plaats De Strandloper nog steeds voor zich dulden. Aartswoud 2 greep zijn laatste titelkans door de Pettemers in de zesde ronde te verslaan, waardoor Caïssa de laatste ronde inging met een punt voorsprong op de West-Friese schakers.

Omdat Aartswoud 2 zijn laatste bondswedstrijd eerder speelde dan het Hoornse achttal en ook zegevierde, moest Caïssa 2 tegen Opening’64 winnen om kampioen te worden. Bij 4-4 zou door een beter bordpuntentotaal de titel naar de Aartswouders gaan.

Caïssa 2 pakte beide wedstrijdpunten, maar de 6-2 was geflatteerd. De schakers uit Sint-Pancras boden veel meer tegenstand dan op grond van hun klassering werd verwacht. Rond half twaalf was nog onduidelijk hoe het duel, voor de gasten van belang in hun strijd voor handhaving in de tweede klasse, zou aflopen.

Ton van Dijk opende om kwart voor elf de score. Aan het tweede bord had Marcel Veenstra alle stukken op de dameflank nog niet ontwikkeld en daar profiteerde de witspeler optimaal van. Met de vork Pf7 won Ton een kwaliteit en had hij even later zelfs de zwarte dame te pakken.

Hans de Vries had aan het vierde bord de verreweg sterkste speler van Opening’64: Hernán Brain. De geboren Chileen heeft tweehonderd ratingpunten meer dan zijn ploeggenoten, maar kon tegen Hans geen verschil maken. Wit speelde uitstekend en loste een klein probleem (eenzame d-pion) kundig op. Na een uur was er al een remise-achtig eindspel – twee torens, een loper van dezelfde kleur en zes pionnen – op het bord verschenen. Op de 39e zet bood Hans remise aan, waarop zwart lang nadacht en ondertussen de ontwikkelingen elders aan de lange tafel volgde. Hij koos voor een poging om zijn vrijpion op de b-lijn naar de overkant te brengen, maar de Caïssa-routinier doorzag die tactiek en nam maatregelen. Hans kreeg een onverwachte winstkans, toen beide spelers alleen nog wat pionnen en de lopers die op dezelfde diagonaal stonden hadden. Met een doorschuivende pion kon wit schaak geven en vervolgens de loper slaan. Hans had die mogelijkheid echter niet gezien en deed een fatale koningszet: 1-1.

Gerrit Roos verdiende een prijs voor zijn vechtlust. Na een korte rokade moest hij als zwartspeler een aanval op de koningsvleugel afslaan. Dat leek niet te lukken, toen een loper op h5 ineens ingesloten stond. Door de witte dame op te jagen redde hij zich uit die benarde situatie, maar de koningsvleugel bleef kwetsbaar. Gaandeweg verbeterde hij zijn stelling, snoepte een pion mee en bekroonde zijn karaktervolle spel met winst van een kwaliteit en daarmee de partij.

Bert Spil had al snel een pion meer. Ook in deze partij kwam de Pancrasser ontwikkeling traag op gang, terwijl Bert voorts voor extra druk zorgde met zijn zwarte pionnen op c4 en d4. Nadat veel materiaal was geruild, had Caïssa’s kopman een pion geofferd om de promotiekansen van beide pionnen te vergroten. Vanwege dreigende tijdnood hield Bert het op het vasthouden van de remisestelling: 2½-1½.

Erwin Brouwer trok vlot het initiatief naar zich toe en dat leidde tot beter spel voor zijn stukken. Onder druk sloeg Martijn Pilon met een loper een pion die echter door een Hoornse loper werd verdedigd. Wit zette vervolgens al zijn stukken (dame, toren, loper en paard) in voor een aanval op de koning, maar door het open karakter van de stelling was het ook opletten geblazen. Erwin dekte evenwel alle mogelijk gevaarlijke velden af en verzekerde zich van het punt, toen hij met een paardvork de dame won.

Aad Laan keek bijna de hele avond tegen een pion achterstand aan. Zijn compensatie was de activiteit van veel stukken, waarmee hij Remco van der Ziel onder druk hield. Met … De7 had zwart een loper op e2 driemaal kunnen aanvallen om zo ook de rokade te verhinderen. Door de ruimte goed te benutten bleef Aad initiatief houden. Na dameruil won de Caïssa-speler een kwaliteit en met dertig man publiek om de laatste drie borden rondde zwart het keurig af naar winst: 4½-1½ en de titel was binnen. Het gejuich na Aads succes was tot buiten De Huesmolen te horen.

Johan-Paul Hendriks kwam niet lekker uit de opening en koos voor degelijkheid. Dat leverde een stelling op met het loperpaar voor Johan-Paul en paard met loper voor Roger Bloem. Beide spelers hadden tevens zeven pionnen, waardoor al in het middenspel duidelijk werd dat remise een logisch resultaat zou zijn. Vanwege de ontwikkelingen op de andere borden gingen de twee nog lang door en pas nadat de wedstrijdbeslissing was gevallen, werd de vrede getekend.

Arnold van der Wolff en Florian Kelderman metselden een muur van vier witte pionnen op de diagonaal a1-h8 en vier zwarte pionnen op de diagonaal a2-g8. De witspeler slaagde erin een pion te veroveren, maar veel meer dan remise leek er niet in te zitten. Met elk nog een dame en paard plus zes om vijf pionnen kwam de Hoornse vorstin in de stelling van zwart en daar was geen verdediging meer tegen.

Na de felicitaties van clubgenoten en de spelers van Opening’64 mocht Ton van Dijk als topscorer van het team (vier zeges, drie remises) de champagnefles ontkurken en werd het achttal in de bloemen gezet. Dankzij zes overwinningen op rij, onder meer tegen de nummers twee en drie van de ranglijst, mag Caïssa 2 zich de terechte kampioen van de tweede klasse A noemen.

Opening’64 kan zich nog in veilige haven spelen door een achterstallige wedstrijd met succes af te ronden. Op 13 december ging het duel tegen En Passant (op Texel) niet door, omdat vanwege de lage stand van het water de veerboot niet ging. Beide teams komen nu op 1 mei in actie.

Caïssa 2 – Opening’64 6-2:
Bert Spil (1796) – Fred Volkers (1669)……………….½-½
Ton van Dijk (1754) – Marcel Veenstra (1621)………….1-0
Gerrit Roos (1747) – Pim Verkerk (1669)………………1-0
Hans de Vries (1770) – Hernán Brain (1853)……………0-1
Aad Laan (1823) – Remco van der Ziel (1603)…………..1-0
Arnold van der Wolff (1816) – Florian Kelderman (1421)…1-0
Johan-Paul Hendriks (1765) – Roger Bloem (1457)……….½-½
Erwin Brouwer (1702) – Martijn Pilon (1519)…………..1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *