64+ (deel 5)

Weer een weekje verder. Sinds 2004 is het Hoornse verpleeghuis Lindendael het aangename gasthuis voor de veteranen van de Noordhollandse Schaakbond. De vijfde ronde van het lentekampioenschap staat op het punt van beginnen.

Woensdag 15 april.

13.00 uur
Het traditionele openingswoordje van wedstrijdleider Gerard van der Graaf gaat over een vondst in de garderobe. ,,Er zijn vorige keer een paar jassen blijven hangen en we hebben paraplu’s in de aanbieding.’’ Een van de deelnemers gevat: ,,Aan jassen hebben we niks, portemonnees moeten we hebben.’’

13.30 uur
Hoorn heeft een schaakclub in de subtop van Nederland (NSI/De Eenhoorn, dat volgend seizoen misschien ‘eredivisionist’ is), Hoorn heeft een breedteschaaksportvereniging (Caïssa), maar Hoorn heeft ook een donderdagmiddagschaakvereniging. Op alle tafels ligt een visitekaartje van De Vuurtoren. Eenmaal in de week gaat het er op de 64 velden informeel aan toe in Eten & Zo, aan het Kleine Oost. Als het veteranenkampioenschap straks is afgelopen, kunnen middagschaakliefhebbers naar De Vuurtoren – tussen 13.30 en 16.30 uur – toe.

14.00 uur
Er zijn in Nederland miljoenen mobieltjes in omloop en allicht dat er enkele schakers zijn die er ook een bij zich hebben. Alleen is dat tijdens een toernooi niet zo handig. Willem Bakker speelt tegen Wim Prins, als hij wordt gebeld. Maar op de eerste woensdag van het lentekampioenschap is, geheel in de sfeer van het evenement, afgesproken dat het afgaan van een mobiele telefoon niet zal leiden tot het uitdelen van een strafpunt. En het mag ook gezegd: pas in de vijfde ronde gaat er voor het eerst één af.

14.30 uur
‘Zou onze NHSB-kampioen een van dat twaalftal als tegenstander hebben getroffen?’ Tegen het einde van de vierde ronde was dat een vraag naar aanleiding van de deelname van Peter Holscher aan het Europees seniorenkampioenschap voor teams. Het evenement in Velden am Wörthersee (Oostenrijk) telde twaalf grootmeesters. Terug in Hoorn blikt onze titelverdediger tevreden terug. Hij heeft het nodige geleerd van het opzetten van goede stellingen en ja, hij heeft tegen een grootmeester gespeeld.

15.00 uur
Op dat EK kwamen 58 ploegen in actie. Peter vormde met Ben van Geffen, Frans Arp en Otto Rost van Tonningen Team Oranje dat als 25e was geplaatst. In de eerste ronde is Rusland met vier grootmeesters de tegenstander geweest. De Nederlanders waren bij de aanmelding de besten van de tweede helft van de ranglijst, de Russen waren de besten van de eerste helft en zo zat Caïssa’s kersverse clubkampioen bij het vaststellen van de eerste ronde tegenover grootmeester Nikolai Pushkov. Peter verloor en scoorde in de resterende acht ronden vijftig procent: drie winstpartijen, twee remises en drie nederlagen. Hij trof verder schakers uit Schotland, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Finland; de gemiddelde rating van de tegenstanders was 2114. Team Oranje eindigde op de zeventiende plaats, Rusland werd kampioen.

15.30 uur
Over het opzetten van goede stellingen gesproken, Peter Holscher won ook zijn vierde partij van dit lentekampioenschap. Voornaamgenoot en naaste concurrent Peter Vogelenzang kreeg geen kans.
Peter Vogelenzang – Peter Holscher 0-1
(vierde ronde NHSB-lentekampioenschap voor veteranen; Hoorn, 8 april 2009)
1. e4 e6 2. d3 d5 3. Pd2 c5 4. Pgf3 Pc6 5. c3 Ld6 6. Le2 Pge7 7. 0-0 0-0 8. a3 a5 9. b3 d4 10. Lb2 e5 11. Te1 h6 12. Pf1 Le6 13. h3 Db6 14. c4 Pg6 15. Pg3 a4 16. Pd2 axb3 17. Dxb3 Dxb3 18. Pxb3 Tfb8 19. a4 Pb4 20. Ted1 b6 21. Td2 Le7 22. Kf1 Pf4 23. Pf5 Lf8 24. Lc1 Ld7 25. a5 b5 26. La3 bxc4 27. dxc4 Le6.

16.00 uur
Er zijn ondertussen vijf ronden gespeeld en de eindfase van het kampioenschap komt in zicht. Hoe is de stand van zaken in de vier groepen? In groep A is Peter Holscher koploper. Vanwege EK-deelname is de titelverdediger één ronde afwezig geweest en kreeg daar een reglementair half punt vergoeding voor. De overige vier partijen won hij allemaal. Vandaag treft Peter streekgenoot Jan Stapel die een punt achterstand heeft. Het lijkt de laatste mogelijkheid om de spanning er nog een beetje in te houden. Wim Pool is in groep B ook ongeslagen (drie overwinningen, twee remises), maar heeft vier concurrenten die een half punt minder hebben.

16.30 uur
Roel Ridderikhoff, net als Peter Holscher lid van het organiserende Caïssa, is in groep C de te kloppen man. Hij heeft een score van honderd procent en heeft de nummers twee, drie en vier van de ranglijst verslagen. Jan de Jong is de vierde die het onderspit moet delven. Aad Laan, Anton Hommes, Gerrit van der Hoff, Jan Haijer en Herman Muller zijn clubgenoten van Roel die in spanning toekijken. Na de partij wordt nog even geanalyseerd. Jan tegen Roel: ,,Als je zus en zo doet, haal je twee dames.’’ In groep D is vandaag de partij Pierre Spee-Tim Nijman een echte topper. De witspeler heeft liefst vijf uit vijf, maar is nog niet zeker van de eerste plaats. Zijn tegenstander staat op vier punten en zal bij winst de leiding overnemen, omdat bij een gelijk puntenaantal het onderlinge resultaat beslissend is.

17.00 uur
Stef Goddijn verheugt zich aan het einde van de middag al op de volgende avond. De secretaris van het toernooicomité speelt voor de bondscompetitie in het vijfde van Purmerend dat dan gastheer is voor Caïssa 4. Gerrit van der Hoff, die ook deel uitmaakt van het toernooicomité, is invaller in het Hoornse team. De twee routiniers zitten die donderdagavond net niet recht tegenover elkaar. Stef treft op het vijfde bord Willem van der Veen, Gerrit op het zesde bord Henk Breeuwsma die hij nog kent uit de tijd dat beiden bestuursleden van Caïssa en Purmerend waren. De twee partijen eindigen in remise. Caïssa 4 wint met 3-5 en verzekert zich van de titel. Heel sportief krijgen ze meteen de felicitaties van de Purmerenders.

17.30 uur
De langste partij van deze woensdag is Gerard van de Cuylenborg-Paul Deken (groep C). Wit heeft twee Horwitz-lopers, lopers op twee naast elkaar liggende diagonalen. Zwart heeft alleen een toren. Comitévoorzitter Herman Muller vraagt zich af: ,,Zijn twee lopers tegen torens winnend?’’ Gerard: ,,Alleen als het hardlopers zijn en dat zijn deze niet.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *