Open Hoorns Schaakkampioenschap 2009 van start.

Het Open Hoorns editie 2009 is op dinsdag 21 april van start gegaan met een behoorlijke inbreng van buiten. Vooral de hoofdgroep kent een aantal gerenommeerde spelers van buiten Hoorn.

 Zo behoort de kersverse Westfriese kampioen Peter van der Schee tot de deelnemers, evenals zijn clubgenoot van Groene Zes Peter van Waert. Wouter Laan van Aartswoud is na een afwezigheid van enkele jaren ook weer van de partij.  Marco Groot van KTV doet mee, evenals de Volendammers Frans Vlugt en Jan Veerman. Ook Gerard van der Graaf, oud lid van Caíssa, heeft de tijd gevonden een keer mee te doen. Dit zijn al zeven mensen van buiten, die de strijd in de hoofdgroep bestempelen tot een interessante krachtmeting. Samen met de Caïssa-leden die hiervoor in aanmerking komen is het aantal deelnemers in de hoofdgroep uitgekomen op 24 deelnemers.

De zeven ‘buitenstaanders’ zullen na de eerste ronde tot de erkenning komen, dat de Caïssa-leden zich niet zo gemakkelijk de kaas van het brood zullen laten eten als het gaat om de verdeling van de prijzen. Van deze zeven kwam er slechts één tot de volle winst. Dit was Marco Groot, die Wouter Laan (géén Caïssa-lid) versloeg. Peter van Waert en Gerard van der Graaf deelden vrij snel het punt. Frans Vlugt verloor van Bert Spil, en Jan Veerman werd kansloos naar een nederlaag gespeeld door de jeugdige talentvolle Marten Ploeger. Peter van der Schee maakte kennis met Fred Avis’ tactische vermogens en verloor in de tijdnoodfase.

In groep 2 is Seréyo Bekkink één van de 16 deelnemers.  Als kampioen van groep 3 in 2008 en ook op grond van zijn huidige rating speelt hij in deze groep. Hij won van Ruud Velthuis. Erik Romkes, volgend seizoen weer Caïssa-lid, en Lukas Boots komen van buiten. Lukas kon de eerste ronde niet. Erik ontbreekt het aan wedstrijdritme. Hij verloor snel van Wout Druijf. De favorieten Matthijs Grimbergen – op grond van zijn rating –  en Co Buysman – op grond van zijn goede vorm – speelden al in de eerste ronde tegen elkaar. Het werd remise. Deze uitslag kwam ook op het bord in het treffen tussen Jan Schagen en Rob Kooiman en tussen Frank Tieken en Jan Kuin. Bart Voorn, ook een jeugdig talent liet Ron Imming al snel kansloos. Kees Wessels toonde zijn goede vorm tegen Gerrit van der Hoff.

In groep 3 zien we in Henk Smit en Roy Bekkink de nieuwkomers van buiten. Roy moest zijn meerdere erkennen in de Jan Smink, die groep 3 al tweemaal eerder heeft gewonnen, en daarom ook nu tot de kanshebbers behoort. Henk Smit speelde remise tegen Nel van Heerden. Deze uitslag kende ook de partij tussen Wim Prins en Willem van der Veen,  en die tussen Hero Bos en Kees Overboom. Sam Sival is na bijna een jaar afwezigheid ook weer teruggekeerd achter de 64 velden. Hij startte met een nederlaag tegen Herman Muller. Ruud Loots liet Frans Bouwman kansloos.  Jeroen Oerlemans liet ook een winstpunt noteren tegen Anton Hommes.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *