Caissa neemt met nederlaag afscheid van promotieklasse

Het is promovendus Caïssa niet gelukt om in de promotieklasse van de Noordhollandse Schaakbond een punt te pakken. In Koedijk verloor het met 2-6 van titelkandidaat Santpoort.

De tien promotieklassers speelden op 9 mei in Koedijk een gezamenlijke slotronde. Santpoort, met internationaal meester Piet Peelen aan het eerste bord, moest winnen om zijn titelkansen te behouden. Omdat De Waagtoren 2 ook zegevierde, ging het kampioenschap echter naar de Alkmaarse schakers die in het onderlinge duel Santpoort hadden verslagen.

Met drie invallers was Caïssa naar ontmoetingscentrum De Rietschoot in Koedijk afgereisd. Op de bovenste vier borden gingen de punten naar het favoriete Santpoort. Dirk Lont behaalde remise tegen Wim Laurens Gravemaker. De jeugdige Santpoorter behandelde de Siciliaanse opening niet helemaal goed, maar Dirk kon daar geen beslissend voordeel uit peuren en de partij eindigde in remise.

Bas van den Berg is in zijn laatste vier partijen in de promotieklasse ongeslagen gebleven: eenmaal winst en drie remises. Tegen Stefan Fokkink speelde hij een goede partij. Beiden gingen het eindspel in met een toren, paard en vier pionnen, maar de Santpoort-schaker kon zich ondanks een vrijpion niets permitteren en na herhaling van zetten gingen de twee akkoord met deling van het punt.

De enige winstpartij van de Hoornaren kwam op naam van Wouter Strating. Met zwart spelend had hij tegen Hans Kors een stuk gewonnen en stelde vervolgens zijn derde partijzege van het seizoen veilig.

Kijk Uit vergezelt Caïssa naar de eerste klasse. Daarmee kreeg de promotieklasse onderin een verrassende ontknoping, omdat bijna het hele seizoen HWP 2 op een degradatieplaats stond. Na zes nederlagen wonnen de Haarlemmers de laatste drie wedstrijden en hadden welgeteld een half bordpunt meer dan Kijk Uit.

Overigens greep de NHSB op het nippertje naast een extra promotieplaats volgend seizoen. Schakend Nederland telt dertien afdelingen, maar er maken zestien promotieklassers de stap omhoog naar de acht landelijke derde klassen. De beste drie gepromoveerde ploegen in die derde klassen verdienen elk een extra promotieplaats. ZSC/Saende 2 stond er een groot deel van de competitie goed voor, maar één punt uit de laatste drie wedstrijden bleek een te magere score om die promotieplaats vast te houden. Daardoor zal bijvoorbeeld in de twee eerste klassen van de NHSB alleen de kampioenen promoveren.

Caïssa – Santpoort 2-6:
Erik van Tooren (1874) – Piet Peelen (2337)………0-1
Bert Spil (1796) – Martijn de Roode (1926)……….0-1
Ton Wessels (1916) – Peter de Roode (2117)……….0-1
Hans de Vries (1770) – Xander Schouwerwou (1984)….0-1
Wouter Strating (1842) – Hans Kors (1826)………..1-0
Bas van den Berg (1834) – Stefan Fokkink (1845)…..½-½
Dirk Lont (1760) – Wim Laurens Gravemaker (1667)….½-½
Co Buysman (1572) – Wim Gravemaker (1754)………..0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *