Miniatuurtjes in ronde 3 van het Open Hoorns.

In deze ronde vielen in de hoofdgroep enkele beslissingen binnen de vijfentwintig zetten, waarmee je de partijen tot miniatuurtjes mag bestempelen.

Na de derde ronde is er niemand meer zonder puntverlies. De verrassende koplopers Bert Spil en Marco Groot waren tegen elkaar ingedeeld en speelden remise, gezien het spelbeeld een logische uitslag.

Het drietal Peter van Waert, die Bas Dudink gedecideerd versloeg, Ronald Ritsema, die een vlotte overwinning op Wouter Strating behaalde en Sjoerd Kelder, die ook snel afrekende met Fred Avis, kwam op gelijke hoogte.

Verder mag de overwinning van Marten Ploeger op Wouter Laan niet onvermeld blijven. Marten maakte in de interne van Caïssa al een zeer goed seizoen door en laat in het Open Hoorns zien ook goed mee te kunnen in de hoofdgroep. Peter Holscher moest verstek laten gaan wegens gezondheidsredenen, maar is misschien toch voldoende hersteld om het toernooi af te maken. Tweevoudig kampioen Ton Wessels heeft het dit jaar moeilijk. Hij staat met één punt wat lager dan we van hem gewend zijn. Ook Westfries kampioen Peter van der Schee merkt dat de hoofdgroep van het Open Hoorns sterk bezet is. na een snelle nederlaag tegen Dirk Lont staat hij op een half punt uit drie partijen en is hij al uitgeschakeld voor de titel.

De partij in groep 2 waar iedereen naar uitkeek was die tussen de beide jonge tot zeer jonge koplopers Bart Voorn en Seréyo Bekkink. Bart leek wat sterker uit de opening gekpomen te zijn en won een pion. Later pakte hij nog een pion mee, maar nu bleek de grote kracht van Seréyo. Met weinig stukken zette hij veel druk tegen de koningsstelling van Bart, waar hij met name goed gebruik maakte van de dreiging van mat achter de paaltjes. Bart had geen tijd om een luchtgaatje te maken, en nam niet de goede beslissing om de druk te verminderen. Seréyo won dus en aat met drie uit drie en een vol punt voorsprong aan de leiding. Hij zal het nog niet zo eenvoudig krijgen tegen de ervaren rotten die hij nog te bespelen krijgt, maar dit is toch al heel knap. 

Jan Smink is van zins om voor de derde keer groepswinnaar te worden van groep 3 in het Open Hoorns. (Als dit het geval is wordt hij uit die groep verbannen naar een hoger gelegen groep.) Hij rekende snel af met Ruud Loots, die in de opening al misgreep en vlot werd opgeknoopt. Wim Prins is zijn naaste belager, samen met Enkhuizenaar Henk Smit, die zich ook laat kennen als een niet te onderschatten schaker. Abel Romkes boekte een mooie overwinning op Roi Bekkink. Deze wacht na twee nederlagen en een bye nog op zijn eerste achter het bord verdiende punten, evenals Joop Mus en Sam Sival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *