Caïssa begint met tegenvaller

Naarmate de avond vorderde, zag het er steeds meer naar uit dat Caïssa een moeizame eerste bondswedstrijd in de eerste klasse B zou spelen. Toch eindigde het duel tegen De Vennep bizar. Binnen een minuut of vijf gingen drie spelers van de thuisploeg door hun vlag en werd een 3-2 stand omgebogen naar 3-5.

Twee seizoenen geleden kwam Caïssa in 1A uit. Het team veroverde toen de titel en zeven spelers die dinsdagavond achter de borden zaten, maakten deel uit van de kampioensploeg. Bert Spil heeft nu de plaats van Arnold van der Wolff ingenomen.

In de eerste klasse B treft Caïssa een aantal minder bekende tegenstanders, uit het zuiden van het NHSB-gebied. De Vennep is er een van. Vorig seizoen legde het met overmacht beslag op de eerste plaats van de tweede klasse D. Met veertien punten (dus alle wedstrijden gewonnen) had De Vennep zes punten voorsprong op nummer twee Kennemer Combinatie 7. Van die kampioensploeg waren zes spelers naar De Huesmolen gekomen. Ronald de Groot en Martin van Zaanen hadden vorig seizoen enkele invalbeurten.

Caïssa kende in een volle speelzaal, met 24 partijen voor de clubcompetitie en een vooruitgespeelde van Caïssa 3 (Arend Stapel won heel knap van André Meester, van Het Witte Paard 2), een uitstekende start. Na een uur leidde de thuisploeg met 2-0. Rolf de Brouwer tekende tegen invaller Martin van Zaanen het eerste punt aan. De witspeler pakte een pionnetje, nog een en ging vervolgens tot de aanval over. Fred Avis zag dat zijn tegenstander niet op de hoogte was van het Stauntongambiet en had na een zet of zeventien een succesvolle mataanval.

Maar de Hoornse stellingen op een aantal borden zagen er gaandeweg niet florissant uit. Bert Spil was twee pionnen achter geraakt, hoewel daar een dubbelpion op de g-lijn bij zat. Ook Wouter Strating had twee pionnen minder op het bord. Ton van Dijk moest diep nadenken hoe de zware druk op zijn veste te verlichten.

Kopman Peter Holscher zag zijn tegenstander een offensief via de g- en h-lijn inzetten, met dame en toren. Erik van Tooren speelde uitstekend en won een pion. Dik Brink wilde aan het derde bord Ton Wessels remise aanbieden; geen ongunstig teken voor de zwartspeler. Maar de teamleider van De Vennep verzocht zijn ploeggenoot dringend door te gaan.

Ton van Dijk verspeelde ergens een stuk, waardoor de stand op 2-1 kwam. Ton Wessels bleef toch op het halve punt steken. Beide spelers hadden hun torens op de e-lijn verdubbeld. Wit had niet meer mogelijkheden dan loperzetten, zwart antwoordde met paardsprongen. In die partij zat geen vooruitgang meer.

Bert Spil stond naar eigen zeggen ’23 keer glad verloren’ en dat was ook zo. Met alleen een paard tegen een paard en twee pionnen, nog steeds allebei op de g-lijn, leek de tweede Hoornse nederlaag eraan te komen. Verdedigingstovenarij redde zwart. Met zijn paard sloeg Bert de meest vooruitgeschoven pion (op g7 al), de koning kreeg onverwachts toegang naar de andere g-pion: 3-2.

De aanvalsmachine van Erik van Tooren haperde ondertussen op een beslissend moment. Door een gevaarlijke damezet van zwart werd zijn laatste toren gepend, waarna hij een stuk verloor. Het vallen van de vlag gaf echter de beslissing: 3-3.

Hetzelfde gebeurde bij Peter Holscher. Aan bord 1 had hij met een loper een pionnetje op f4 gepakt, waar echter wat gif in zat. Wits dame en Peters koning geraakten op diezelfde lijn en het lichte stuk belandde naast het bord. Met goed verdedigen hield hij het lang vol, tot het vlaggetje op de digitale klok opeens verscheen: 3-4.

Wouter Strating had ondertussen zijn stelling aardig gerepareerd. Zijn loper op c5 en een pion op a3 hielden de zwarte pionnenmeerderheid op de a- en b-lijn tegen. De Hoornse vorst moest de e-pion tegenhouden. Het kundige manoeuvreerwerk kostte veel tijd. Wouters vlag viel, toen de tegenstander nog een halve minuut over had: 3-5. De volgende wedstrijd is op 3 november bij De Waagtoren 2. Zal voor Caïssa de victorie in Alkmaar beginnen?

Caïssa – De Vennep 3-5:
Peter Holscher (2003) – Ronald de Groot (1851)….0-1
Erik van Tooren (2044) – Peter Poncin (2013)……0-1
Ton Wessels (1927) – Dik Brink (1871)………….½-½
Wouter Strating (1882) – René Jungen (1881)…….0-1
Bert Spil (1897) – Sipco Schimmel (1740)……….½-½
Fred Avis (1819) – Arie Meruma (1912)………….1-0
Ton van Dijk (1788) – Izaäc de Vries (1762)…….0-1
Rolf de Brouwer (1802) – Martin van Zaanen (1664).1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *