Caïssa 3-Het witte paard 2

Thuis, op dinsdag 6 oktober, moesten we onze 1e bondswedstrijd spelen tegen “Het Witte Paard” 2 uit Zaandam.

Op verzoek van onze tegenstander heb ik op bord 2 een partij vooruitgespeeld tegen Andre Meester, de voorzitter van hun vereniging. Hierover kan ik niet veel zeggen dan alleen dat ik halverwege de avond al gewonnen stond . Andre dacht een meesterlijke zet te spelen en dat bleek een dramatische zet te zijn. Hij had geen zin om door te modderen met een stuk achter en gaf op. Beginnen een week later met 1-0 is altijd prettig.

Het werd nog mooier; Lex speelde op bord 1 tegen Jan Rot een puike partij. Hij had een mooie open stelling met het loperpaar en met veel initiatief en zijn tegenstander kon niet anders doen dan verdedigen. Dit moest natuurlijk fout gaan. Wat zal Jan zich rot hebben gevoeld.

Gerard speelde met zwart een Siciliaanse opening met, zoals bekend in de opening, een achtergebleven pion op d6. Dat is dan tevens een aanvalspunt voor wit. Als zwart deze pion weet op te spelen ontstaat er vaak winnend voordeel voor zwart. Zo ook hier. Fraai wist Gerard midden op het bord winnend voordeel te behalen en al snel ( 20E zet ) gaf zijn tegenstander op. We stonden, halverwege de avond, met 3-0 voor. Een riante stand zou je zo zeggen.

Bij de andere borden was de situatie als volgt: Aad had een geweldige aanval op de koningstelling van de tegenstander en die kon alleen maar verdedigende zetten doen en had geen ruimte om te spelen. Frank stond iets minder met een dubbel pion maar was misschien houdbaar. Jan Haijer stond volkomen gelijk aan bord 8 en hier was nog niets over te zeggen. Ko van Gent en Co Buijsman stonden toen duidelijk minder en moesten vechten. Wat kan een avond raar lopen.

Aad Laan kon de winnende voortzetting niet vinden en langzamerhand kwam zijn tegenstander onder de druk vandaan en won de partij. Een enorme domper voor mij omdat ik dacht dat hij gewonnen stond. Zoals verwacht verloren Ko en Co hun partijen en was Frank aan het vechten tot het laatst om er nog remise uit te slepen. Bravo hiervoor maar het mocht niet baten.

Toen bleef de partij van Jan Haijer over. Volgens mij 2 van dezelfde leeftijd, ver boven de tachtig jaar. Ko Buntsma, de tegenstander van Jan, kwam al 2 x naar mij toe met het verzoek voor remise. Dat had hij ook al diverse malen aangeboden aan Jan maar die had het niet gehoord en speelde gewoon door. Doordat we nu achter stonden had het geen zin om remise te accepteren en was doorspelen de enige optie om de wedstrijd nog op remise te houden.

Ik had bewondering voor de 2 ‘oudere” heren met iedereen eromheen om te kijken. Jan miste nog een paardvork in het eindspel om een stuk te winnen maar zelfs daarna was het waarschijnlijk nog steeds verloren voor Jan. Kundig speelde de tegenstander de partij uit.

3-5 verlies was een feit. Wat dat betreft precies gelijk als Caïssa 1 en 2 die ook met dezelfde cijfers de boot ingingen. We krijgen nog een lastig seizoen in de tweede klas met veel 1e teams in onze poule.

Uitslagen:
Lex Griffioen – Jan Rot 1-0
Arend Stapel – Andre Meester 1-0
Frank Tieken – Roland van Soest 0-1
Co Buijsman – ? 0-1
Ko van Gent – Leendert Saarloos 0-1
Aad Laan – Piet Zegers 0-1
Gerard Groot – Robin Mandersloot 1-0
Jan Haijer – Ko Buntsma 0-1
Caïssa 3 – Het Witte Paard 2 3-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *