Falend Caïssa blameert zichzelf met 5-3 nederlaag tegen Waagtoren 4

De volkomen onnodig opgelopen nederlaag in de 1ste ronde tegen de Vennep zat de meeste spelers behoorlijk dwars, want een dergelijke start na de degradatie had niemand voor mogelijk gehouden.  

De volkomen onnodig opgelopen nederlaag in de 1ste ronde tegen de Vennep zat de meeste spelers behoorlijk dwars, want een dergelijke start na de degradatie had niemand voor mogelijk gehouden. Dus de vastgestelde uitwedstrijd tegen Waagtoren 4 op dinsdag 3 november in Alkmaar zou een prima rehabilitatie kunne betekenen. Echter dit pakte heel anders uit. Zonder invallers en in dezelfde bordvolgorde zouden er spijkers met koppen moeten worden geslagen en dat was gezien het ratinggemiddelde heel waarschijnlijk.

In het sfeervolle Gulden Vlies had ons team een voortvarende start, want al na 1½ uur spelen had ik tegenstander Jan Ens geen schijn van kans gelaten. Ook wel eens prettig om een keer snel klaar te zijn en daarbij als teamcaptain de overige partijen goed te kunnen volgen. Bert volgde al snel met een wat saaie remise. een partij overigens waar het evenwicht zelden werd verbroken na de afruilvariant in de Caro-Kann.

Chauffeur Ton Wessels speelde eigenlijk weer zoals een ieder dat van Ton gewend was in goede vorm. Bedachtzaam met kleine zetjes werd zijn openingsvoordeel steeds duidelijker en vanuit het niets liet zijn tegenstander zich in slaap sussen. Dit werd ruw verstoord toen er plots een stuk verloren ging. Dit buitenkansje liet hij zich niet meer ontnemen en kon een zeer verdiend punt bijschrijven.

Ondertussen was het aan de overige borden alarmfase 1, met als gunstige uitzondering de situatie aan het bord van Fred, die het voordeel van een kwal meer genoot.Ook Ton van Dijk kon bogen op een prima stelling met een boer meer.

Maar rond een uur of 11 ging alles verkeerd wat maar verkeerd kon gaan.

Het voordeel van Fred bleek niet goed genoeg om te kunnen winnen, maar om dan meteen in een verloren eindspel te geraken is wel het andere uiterste, maar vreemd is het niet als je achteruit gaat spelen.

Bij Erik was er in de opening wat mis gegaan en juist door de grafzet Pc5, wat een eindeloze penning inhield, was er geen gelegenheid om zelf op avontuur te gaan. Dat speelde de hele partij parten. Tegenstander John Leek bouwde dit voordeel gestaag uit door over en weer wat materiaal te veroveren en winst was een kwestie van tijd.

Wouter kan prima schaken, maar om betere posities om te zetten naar winnende stellingen geeft hem vaak door hevige tijdnood veelal een stressgevoel achter het bord. Ook dit keer deed tegenstander Schermer met wit niet zoveel en ruilde als het kon zoveel mogelijk af. Dat Schermer zijn stelling minder was bewees Wouter door een sterk paard op c3 te posteren die alles in de greep leek te hebben. Door niet de lopers op f1 te ruilen gaf hij zijn voordeel weer snel weg, won weliswaar een pion maar had in het ontstane dubbele toreneindspel alleen maar uitzicht op remise. Dit werd nog bijna fataal doordat hij zich veel te passief opstelde, maar gelukkig kwam hij met remise weg doordat zijn vredelievende tegenstander toch wel onbegrijpelijk het remiseaanbod aanvaardde.

Ton v.Dijk bouwde verder aan een winstplan, won een stuk en het leek crescendo te eindigen, maat alsof er een berg zand in het radarwerk terecht was gekomen binnen een korte tijd gaf hij zijn va banque spelende tegenstander alle gelegenheid om ook wat te proberen. Dat pakte zo goed uit dat er aan verlies niet meer was te ontkomen.

Rolf had al in het middenspel schade opgelopen en moest in een slechte stelling met een pion minder de boel proberen te kiepen.

Deze apotheose van de wedstrijd was voor mij vanaf de kant een erg grote teleurstelling en wellicht heb ik dat aan mijn teamleden te nadrukkelijk kenbaar gemaakt. Dit team gaat mij aan het hart en een start van 2 nederlagen raakt mij evenzo, mede ook omdat er nog zeker zwaardere wedstrijden aankomen. Over 3 weken thuis tegen ZSC/Saende 3 is behoorlijk pittig en ik hoop dat een ieder er van doordrongen is dat winst zeer welkom zou zijn.

Voor mij persoonlijk is dit helemaal pikant omdat ik in vroegere jaren bij deze club heb gespeeld en de meeste spelers dus redelijk goed ken.

Mannen ik reken op jullie inzet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *