Oppositie 1 – Caïssa 3

Dinsdag 3 november  gingen we met 3 auto’s naar Heiloo om onze 2e bondswedstrijd te spelen.

Ikzelf raakte het spoor bijster in Heiloo en kwam, na  10 minuten zoeken na achten binnen. Frank die met eigen auto reed had enorme oponthoud gehad en schoof tegen half negen aan tafel. Ik was blij dat ik hem zag, want toch speelt het door je hoofd dat er misschien wat naars gebeurd is. Laten we het op een valse start houden. We moesten aantreden met 1 invaller omdat Aad Laan verhinderd was. Blij was ik dat Wilm Woestenburg direkt ja, ik wil zei en wij als team een volwaardige vervanger hadden.

We hebben vooraf afgesproken dat we een vaste indeling voor het hele seizoen hanteren zodat iedereen  zich kan voorbereiden op de opening c.q. partij en tegenstander.

In onze poule zijn we duidelijk een van de zwakkere teams. Ons gemiddelde rating is  1670 en die van b.v. Oppositie 1  1724. Het lijkt niet veel maar aan de eerste 2 borden spelen spelers met een rating van rond de 1850.

Nu  een verslag van de wedstrijd:

Frank ( bord3) die als laatste begon aan de partij was als 1e weer klaar. Hij kreeg een dodelijke koningaanval over zich heen wat te veel materiaal kostte en gaf rond kwart voor tien als eerste op. Frank excuseerde zich bij mij en gaf aan dat hij naar huis ging. Ik wenste hem een veilig thuiskomen toe en rij rustig want het weer was zeer onstuimig die avond.

De volgend domper kwam niet veel later van Ko van Gent  ( bord 5). Hoe en waarom is mij niet duidelijk omdat ik van de partij niets heb gezien. Een rondgang bij de andere partijen zag er niet veelbelovend uit. Nergens stonden we beter laat staan gewonnen.

Wilm Woestenburg ( bord 5) kwam met een keurige remise aan met een, zoals hij het zelf noemde, een bloedeloze partij. Potremise dus. Ook bij Co Buijsman ( bord 4) zat de partij potdicht en was remise het maximale haalbare. Niet veel later verslikte Gerard Groot

 ( bord 7) zich. Gerard was zo bezig met een pionnen aanval op de b lijn dat hij niet in de gaten had dat zijn tegenstander voorbereiding trof voor dubbele aanval op dame en toren die nota bene kort daarvoor door Gerard zelf op die bewuste lijn zijn neergezet.

Vol goede moed ging Gerard verder maar de tegenstander had een prachtige slotzet die in 1 zet dameverlies bracht. Einde verhaal.

Aan bord 1 speelde Lex Griffioen een puike partij op hoog niveau. Jan Haijer aan bord 8 speelde nog en ikzelf aan bord 2 was ook nog volop bezig.

Een blik op het bord van Jan gaf aan dat hij al 2 pionnen achter stond en een moeilijke partij speelde. Na overleg met Lex heb ik aangegeven dat we maar voor eigen belang moeten gaan.

De wedstrijd was al reeds verloren. Mijn tegenstander bood remise aan en die heb ik geaccepteerd. Bij Lex gebeurde hetzelfde in een boeiende partij.

En toen was alleen Jan nog bezig in een eindspel van 5 pionnen en toren tegen Jan 3 pionnen en toren. Op elke vleugel had de tegenstander een pion meer.

Een boeiend eindspel volgde er toen waar een grote groep om heen stond. Jan speelde onverstoorbaar verder en wist een pion te veroveren. Uiteindelijk bleef zijn tegenstander met 2 pionnen en toren over tegen Jan 1 pion en toren. Hij wist de partij niet meer te winnen en bood Jan remise aan die hij uiteraard direkt aannam. Bravo Jan, ik heb genoten van jouw toreneindspel, inzet en vastberadenheid.

Op dinsdag 24 november spelen we thuis tegen  Purmerend 3.

Ik reken erop dat we  met zijn allen er helemaal voor gaan om die wedstrijd in winst om te zetten. Dit resultaat hebben we namelijk nodig om ons te handhaven in de 2e klasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *