Eervol tweede achter torenhoge favoriet

En daar sta je dan, in een gezellige en volle kantine van IJsclub Hoogkarspel. Mag je bij de prijsuitreiking zomaar als tweede naar voren komen. Het Oliebollentoernooi van schaakvereniging Torenhoog is mijn beste toernooi ooit geworden.

Torenhoog, dat in 2010 zijn veertigste verjaardag viert, kende ik eigenlijk alleen van een – ook zeer gezellig – jubileumtoernooi in 2005. Er werd toen gespeeld in het Water en Vuurhuis, bij het centrum van Hoogkarspel, en met ruim zestig deelnemers (ik dacht precies 64) werd dat een geslaagd evenement.

Goed dat al die schakers er niet waren op de laatste maandagavond van 2009. Want Torenhoog zit tegenwoordig in De Deurlouper, de kantine van IJsclub Hoogkarspel. Wel buiten het centrum van het dorp, maar gemakkelijk vindbaar en bereikbaar en met een ruime parkeerplaats. De schaatsvereniging is blij met de komst van de schaakvereniging, omdat het gebouw nu veel vaker wordt gebruikt. En dat kan nooit verkeerd zijn.

Nico Weel is een echte schaakliefhebber. Een goede schaker en een organisator van niveau. Voor het Oliebollentoernooi, dat alweer een aantal jaren plaatsheeft, had hij zeven ronden in petto en per partij een speelduur van tien minuten per persoon. Zelf vind ik dat een plezierige lengte, omdat je de gelegenheid krijgt wat meer na te denken over een stelling.

Zo’n dertig schaakvrienden van KTV, Schaaklust, Degoschalm, De Groene Zes, De Eenhoorn en Torenhoog natuurlijk hadden zich aangemeld. En clubgenoot Arend Stapel. Toen hij de kantine binnenstapte, hadden we allebei niet het vermoeden dat de Caïssa-vertegenwoordiging die avond een belangrijke rol zou gaan spelen.

Arend deed het aanvankelijk uitstekend. Na drie ronden ging hij met Sjors Broersen en Kevin Smit met de volle score van drie punten aan de leiding. Ik zag mezelf terug op de vierde plaats, met twee winstpartijen en een remise tegen Nel Sasbrink aan het begin van het toernooi.

Met mijn tweede remise, tegen Kevin Smit, was ik bepaald niet ontevreden. Arend zat tegenover een veel sterkere tegenstander: Sjors Broersen. Sjors was met zijn rating van 2060 torenhoog favoriet. Nico Weel had als tweede op de plaatsingslijst bijvoorbeeld 1806 en Kevin 1799. Overigens werd Arjen de Jager – deelnemer zonder rating – achteraf ingeschat op een rating van 1850.

Ondertussen bleken de oliebollen lekker te smaken en dat werkte inspirerend voor een goede partij tegen oud-clubgenoot Daniël Koopman. Tegen Rik Slaman liep het, met wit spelend, helemaal gesmeerd en het resultaat was dat na zes ronden Sjors zes punten had, ik vijf en Arjen de Jager en Frits Greuter vierenhalf. Arend volgde met vier punten en had Arjen als laatste opponent.

De nummers één en twee moesten in de zevende ronde tegen elkaar. Met zwart tegen een speler van het eerste tiental van HSV De Eenhoorn, dan weet je van tevoren dat het een zware klus wordt. En dat werd het ook. Qua tijd ging het lang gelijk op, maar in een gedrongen stelling moest ik een kwaliteit geven om nog wat tegenspel te behouden. Met wel een lichtpuntje: pionnen op de c- en d-lijn die flink kunnen opschuiven.

Na dameruil en met nog een kleine twee minuten op de klok (voor allebei) bood ik remise aan. Wit had torens op c1 en c2, maar mijn pion op c4 werd verdedigd door een ‘louper’ en de toren. Sjors accepteerde het aanbod, wellicht ook omdat hij op die manier zeker van de eindzege was. In een korte analyse gaf hij aan mijn vrijpion op de d-lijn niet helemaal te vertrouwen.

Met de remise werd mijn puntentotaal vijf, maar konden er nog twee deelnemers langszij komen: Arjen de Jager en Frits Greuter. Frits had ondertussen verloren en viel als concurrent af, Arend deed het prima tegen Arjen en versloeg hem. Zo legden twee spelers van Caïssa beslag op de tweede en derde plaats. En smaakt het Oliebollentoernooi van Torenhoog naar meer.

De top van de eindstand:
1. Sjors Broersen (2060)…..6½ TPR 2177
2. Co Buysman (1658)………5½ TPR 1834
3. Arend Stapel (1784)…….5  TPR 1826
4. Thom Harkema (1721)…….5  TPR 1772
5. Rik Slaman (1607)………5  TPR 1725
6. Frits Greuter (1606)……4½ TPR 1756
7. Arjen de Jager (1850)…..4½ TPR 1838
8. Jorrit Kaarsemaker (1700).4½ TPR 1709
9. Erik Piet (1568)……….4½ TPR 1656

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *