Peter Holscher met twaalf grootmeesters op EK

Net als een jaar geleden is Peter Holscher weer een van de spelers van het Oranjeteam dat aan het Europees teamkampioenschap voor senioren meedoet. De clubkampioen van Caïssa is van 10 tot en met 18 februari in Dresden actief met twaalf grootmeesters.

Van de 78 deelnemende ploegen is Rusland veruit favoriet. Het vijftal van vier GM’ers en één IM-schaker heeft een gemiddelde rating van 2479. De Russische grootmeesters zijn Vitaly Tsesjkovsky (2554), Evgeny Vasjoekov (2469), Oleg Tsjernikov (2439) en Nikolaj Poesjkov (2468). De vijfde man is internationaal meester Aleksandr Petroesjkin (2465). Mocht u op internet een ietwat andere schrijfwijze van deze toppers tegenkomen, ik heb de Nederlandse vertaling vanuit het cyrillisch alfabet gebruikt en niet de Engelse.

Wie zijn de overige grootmeesters? Het als tweede geplaatste Tsjechië vaardigt Vlastimil Jansa (2495) en Jiri Lechtynsky (2393) af, het als derde geplaatste Duitsland Wolfgang Uhlmann (2412) en Hans-Joachim Hecht (2381). Verder heeft Israël Mark Tseitlin (2404) en Finland Heikki Westerinen (2333). De grootste naam is natuurlijk Viktor Kortchnoi die, voor Zwitserland schakend, de hoogste rating heeft: 2566. De twaalfde GM-speler is Orestes Rodriguez Vargas (2423) die voor het Catalaanse team uitkomt.

Het Oranjeteam staat als 38e op de plaatsingslijst en heeft een gemiddelde rating van 2101. Naast Peter Holscher bestaat het vijftal uit Ben van Geffen, Frans Arp, Otto Rost van Tonningen en Arend van Oosten. In het Verenigde Amsterdamsch Schaakgenootschap (46e geplaatst) spelen onder andere Lex Jongsma en Castricummer Gerrit Holsteijn, terwijl Oranjeteam 2 als 61e op de plaatsingslijst Henk Westerman uit Egmond aan Zee (gedeeld vierde of het NHSB-lentekampioenschap van 2009 in Lindendael) in de gelederen heeft.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *