Kijk uit gemakkelijk langs Caïssa 2.

De vijfde ronde van de bond bracht Caïssa 2 een bezoek van de IJmuidense club Kijk Uit. Dat het een zware dobber zou gaan worden was van meet af aan duidelijk. Kijk Uit heeft tot nu toe alles gewonnen en gaat samen met de Waagtoren 3 uitmaken wie er promotieklasse gaat spelen. Ze horen er thuis: als je de ratings op de NHSB site bekijkt is hun zwakste rating hoger dan onze hoogste. Het resultaat was navenant: Een veel beter Kijk Uit won met 6½-1½.

Erwin Brouwer koos voor dit speciale geval voor een "fantasie opstelling". Zelf mocht ik vanwege een paar goede resultaten plaatsnemen op het eerste bord, en Hans de Vries kreeg de taak bord 2 te bemannen vanwege zijn zege op Michel Montenegro afgelopen week. Ontevreden over zijn eigen optreden verschoof de teamcaptain zichzelf naar het laaste bord. Het maakt voor een team als Caïssa 2 ook niet zoveel uit want de ratings van de spelers liggen allemaal dicht bij elkaar.

Het duel begon vervelend voor Caïssa toen het vierde bord leeg bleef. Arnold van der Wolff, normaal gesproken niet iemand die een potje van zijn afmeldingen maakt, was vast en zeker ergens, maar niet in de Huesmolen. Erwin wachtte een kwartiertje en haalde toen Willem Woestenburg uit zijn partij tegen Ton van Dijk om alsnog het hiaat te vullen. Willem had hierdoor een kwartier tijd minder en Ton alsnog een bye, maar bord 4 was weer bezet.

Het eerste concrete resultaat viel bij Hans de Vries. Vanuit een best wel aardige stelling tegen Arent van Nieukerken ging hij de fout in toen zijn loper drie keer werd aangevallen. Hij had het stuk tijdig moeten terugtrekken maar koos eerst voor een extra dekking. De dames kwamen lijnrecht tegen over elkaar te staan maar doordat zwart een dubbeling met een toren had en hij een tussenschaakje kon geven keek Hans plotseling tegen een dame tegen toren achterstand aan. De partij was toen snel gestreden.

Erwin had met wit toen ook al zwaar weer. Zijn stukken konden niet goed samenwerken en zwart ontwikkelde een koningsaanval. Hij kon de dreiging slechts afwenden door een kwaliteit te geven, en te hopen dat het eindspel met een harmonica pionnenstructuur te houden was. Ik had ondertussen een agressieve Colleen Otten op mijn dak. Ze gooide alle pionnen naar voren in een Siciliaan met lange rokade. Dat kon ik allemaal nog redelijk bijhouden maar toen ik op de 21e zet de sloopzet f6 volledig gemist had werd het snel dweilen met de kraan open. Met een aardig torenoffer maakte ze het af: 0-2.

Frans Kragten was redelijk uit de opening gekomen tegen Jaap Kramer. Deze partij ging lang gelijk op. Maar Frans overzag de dreiging van een pionverlies, omdat de dekkende pion gepend was. Dat kostte niet alleen de pion, maar ook was de stelling prompt rampzalig. Gerrit Roos op bord 6 had een kansloze partij tegen Sebastiaan van Westerop. Wit opende ongebruikelijk maar kreeg snel het initiatief en de ruimte en onze man met de hoogste TPR tot nu toe kon daar niets tegen over stellen. Hij verloor een pion en werd kansloos weggezet. Ook Frans kon de zaak niet keepen en zo stond er tegen de eerste tijdcontrole 0-4 op het bord.

Willem Woestenburg speelde gelukkig prima tegen de sterke Sinclair Koelemij. In een mum van tijd had hij zijn tijdsachterstand omgebogen in een forse voorsprong en met een licht voordeel in de stelling. De zware stukken verdwenen snel van het bord en beide spelers hadden twee lichte stukken en een flinke verzameling pionnen over. De IJmonder had een dubbelpion maar nadat hij deze kon oplossen bleef een pionneneindspel over dat door beide spelers gemakkelijk te houden was. Een goede prestatie van Willem die ons van de hatelijke 0 af hielp. Erwin kon met veel minder tijd de zaak uiteindelijk niet keepen en toen zijn loper van het bord zou gaan hield hij het ook voor gezien. ½-5½.

Bleven Bas van den Berg en Dirk Lont over. Bas beperkte zich tot stug verdedigen. Tegenstander Peter Hamersma had gedurende een groot deel van de partij wel een licht overwicht, en uiteindelijk ook de beschikking over de vrije lijn, maar toen beide spelers kort in de tijd kwamen begreep hij dat het niet te winnen was en ging akkoord met de puntendeling. Dirk Lont had tegen André Kunst ook hij een stugge verdediging gecreëerd. Hij had een dubbelpion die niet heel bezwaarlijk was maar had vooral erg weinig tijd. Voor 9 zetten nog twee minuten. Maar Dirk is wat gewend op tijdnoodgebied en kreeg de 36e op het bord; op tijd en zonder averij op te lopen. Zelfs de notatie kon hij nog in orde houden. In de uitfluggerfase investeerde de wedstrijdleider van Kijk Uit veel van zijn tijdsvoordeel maar moest uiteindelijk erkennen dat onze man de verdediging op orde had. Eindstand een overduidelijke 1½-6½, een uitslag waarop niet veel op af te dingen was. Nergens hebben we echt beter gestaan maar op een aantal borden zijn we wel geveegd.

In de volgende ronde moet Kijk Uit het kampioenschap gaan uitvechten met de Waagtoren 3. Beide hebben nu 10 uit 5. Wij hebben de veruit sterkste teams gehad en moeten dan naar Bergen. Bergen is op papier een stuk beter te behappen als Kijk Uit en hopelijk kunnen we in die confrontatie ons lijfsbehoud veiligstellen.

1: Johan Paul Hendriks (1719)- Colleen Otten (2080)           0-1
2: Hans de Vries (1758)      – Arent van Nieukerken (2060)    0-1
3: Dirk Lont (1772)          – Andre Kunst (1950)             ½-½
4: Willem Woestenburg        – Sinclair Koelemij (1971)       ½-½
5: Gerrit Roos (1737)        – Sebastiaan van Westerop (1905) 0-1
6: Frans Kragten (1750)      – Jaap Kramer (1908)             0-1
7: Bas v/d Berg (1747)       – Peter Hamersma (1871)          ½-½
8: Erwin Brouwer (1711)      – Ingmar Visser (1703)           0-1

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *