Tweede zege Fred Avis op WFK

De strijd om de West-Friese schaaktitel is ontbrand. Vrijdagavond speelden de veertien deelnemers de derde ronde bij SV Aartswoud. Jaap-Jan Gorter (Schaaklust) en Adri Haakman (KTV) waren de enigen met de maximale score van twee uit twee en zaten tegenover elkaar. De toppers waren het langste bezig. Adri Haakman bleef ongeslagen en leidt nu met drie overwinningen.

In de eerste ronde moesten de clubgenoten het tegen elkaar opnemen. Namens Caïssa waren Fred Avis en Co Buysman, zesde en zevende in de clubcompetitie van vorig seizoen, actief. Tot in het middenspel ging de strijd redelijk gelijk op, waarna de met zwart spelende voorzitter zijn plannen naar de koningsvleugel verlegde, waarop wit niet goed reageerde en verloor.

KTV uit Enkhuizen was de eerste gastheer. Voorzitter Marco Groot had nu zwart tegen Co Buysman die het lang volhield, maar bij het ingaan van het eindspel een stuk achter raakte en moest capituleren. Oud-West-Fries kampioen Adri Haakman liet zich niet verrassen door Fred Avis.

Bij SV Aartswoud hadden de Caïssa-vertegenwoordigers een succesvolle avond. Rik Slaman-Co Buysman was een partij van de enige spelers die nog puntloos waren. De witspeler opende aanvallend, maar verzwakte daarmee zijn e-pion die er ook afging. Na een vlotte dameruil hield zwart zijn voorsprong vast, waarna hij in het eindspel een stuk won.

De tweede Rik (van Ingen) zat aan het bord ernaast tegenover Fred Avis. Met wit had de Caïssa-preses actiever spel en dat vertaalde zich in verre centrumpionnen. Ook zijn stukken werkten veel beter samen. De optelsom leverde zijn tweede partijzege op.

Na Adri Haakman volgen Wilko van der Gracht en Tom Balla met een half punt achterstand. Beide voorzitters delen met Jaap-Jan Gorter met twee punten de vierde plaats en daarachter komt een groep van zeven man – inclusief Co Buysman – met één punt. Er worden zeven ronden gespeeld. De slotavond is op 23 maart bij Caïssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *