Zwaar klote

6½-1½. Het was wel een heel zware nederlaag in Bergen voor Caïssa 2. Ik denk dat uiteindelijk de sterkste ploeg wel heeft gewonnen maar het was wel wat geflatteerd.

Sommige spelers, als Erwin Brouwer, Bas van den Berg en ondergetekende, werden geruisloos van het bord geschoven door spelers die gewoon net iets beter waren. Het zag er allemaal een tijd lang wel aardig uit maar uiteindelijk werden we weggezet.

Dirk Lont en Gerrit Roos waren de ongelukkigen deze ronde. Dirk stond goed maar zag mat over het hoofd. Gerrit had urenlang een moeizame stelling. Maar hij kwam er uit en kreeg twee knollen tegen een toren. Helaas stapte hij in een onfortuinlijke penning en ging er ook af. Arnold offerde een stuk in het Koningsgambiet wat hartstikke goed was, alleen twee uur later niet meer.

Frans was ons lichtpunt. Hij speelde met zwart het op zich niet correcte 4.Dh4 in het Schots. Dat levert een pion op maar met zwaar initiatief van wit en een kwaliteitswinst als inzet…. als wit het goed speelt. Maar die deed dat niet en Frans behield de hele partij een pion en het initiatief en won dus. Hans speelde het langst maar zijn partij was vanaf de start remise. Pas met een leeg bord erkenden de heren dat ook.

Arnold bood nog een 4-4 uitslag aan, met als motivatie dat 6½-1½ toch nergens naar lijkt. Maar onze tegenstander had weinig belangstelling voor dit prima onderbouwde, reële argument.

We staan nu zevende en hebben voor de slotronde in eigen huis een simpele missie: Hak Castricum er af. Dat is de enige manier om gegarandeerd te overleven. Vervelend detail is dat het ratinggemiddelde van Castricum zo’n 100 punten hoger is. Bij een remise tegen Castricum overleven we als MSC van MAC wint. Hup MSC, zou ik zeggen. Als we verliezen dan kunnen we slechts bidden om de genade van God, Allah en Buddha. Dan dient MAC met minstens 1½ bordpunt meer onderuit te gaan en Aartswoud mag dan niet gaan stunten tegen Waagtoren 3.

De hele club is gelukkig aanwezig om ons te steunen en het lijkt me dat onze clubgenoten die niet in het tweede zitten, geen enkel middel – zij het intimidatie van de diverse vijanden; voorzeggen; omkoping of geheime Fritz analyse op een afgelegen plek in de Huesmolen – hoeven te schuwen om te zorgen dat Caissa 2 overleeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *