Toch lol na tien nederlagen

Aan het einde van de dag waren er toch lachende gezichten. Tijdens het NHSB-kampioenschap snelschaken voor teams werd door de Caïssa-afvaardiging regelmatig een geintje gemaakt. Het zal duidelijk zijn, de ploeg kwam niet voor de prijzen in aanmerking.

Fred Avis, Bert Spil, Erwin Brouwer en Co Buysman verdedigden zaterdag in het Haarlemse denksportcentrum ’t Spaerne de Hoornse eer en deden dat met verve, maar waren te vaak ongelukkig in het eindspel om aan succes te kunnen denken. Ondanks veel aardige, goede en zelfs winnende stellingen gingen tien wedstrijden verloren.

De speelduur bedroeg tien minuten. Fred zat in alle twaalf wedstrijden aan het eerste bord (zoals Bert, Erwin en Co steeds vast de tweede, derde en vierde man waren; dus geen tactische opstellingen) en deed het met 4½ bordpunt nog best redelijk.

In eerste instantie zouden er elf ronden worden gespeeld en zouden er drie groepen worden gevormd. Er kwamen echter dertien ploegen opdagen, waardoor de organisatie besloot dat iedereen tegen iedereen zou schaken. De subgroepindeling (A, B en C) bleef wel gehandhaafd. Er waren zeven A-teams (spelers van landelijk niveau en promotieklasse), vier B-teams (eerste en tweede klasse NHSB) en twee C-teams (derde en vierde klasse NHSB).

De enige West-Friese derby stond al meteen in de eerste ronde op het programma: Aartswoud-Caïssa. De Aartswouders, op een prachtige tweede plaats in de promotieklasse geëindigd, waren vijf man sterk naar Haarlem gereisd: met Michael Lie, Marc Helder, Pascal Zijlstra, Rik van Ingen en Lukas Boots. Het werd 3-1, dankzij een sportief gebaar van Pascal Zijlstra die in een goede stelling tegen Erwin Brouwer door wilde spelen toen zijn tegenstander een onreglementaire zet had gedaan en de klok had ingedrukt. Hij had op dat moment de winst kunnen opeisen, deed dat niet en zag dat Erwin heel dreigend in zijn verdediging kwam en won.

Vervolgens zat Emanuel Lasker tegenover Caïssa. Een club uit Sint Jacobiparochie dat met het eerste team in de landelijke derde klasse uitkomt. Het werd weer een 3-1 nederlaag, met nu het punt voor Fred Avis.

De derde tegenstander heette Paul en zijn Neefjes. Een ludieke naam, maar wel een sterk kwartet schakers van het Overijsselse SV Lonneker, ook een landelijke derdeklasser. Aan het eerste bord zat Paul ten Vergert die een rating van 2279 heeft. En zijn ploeggenoten zaten daar niet ver onder. De autorit van twee uur had hun scherpte niet aangetast, want het werd 3½-½, met een remise voor Co Buysman.

Voor Erwin Brouwer werd het nog een bijzonder kampioenschap, omdat hij tweemaal tegenover een deelneemster aan het NK voor vrouwen zat. De eerste was Cathy van der Mije-Nicolau. De in Boekarest geboren schaakster werd zesmaal kampioen van Roemenië en vijf keer kampioen van Nederland. In 1977 verleende de wereldschaakbond haar de WGM-titel, ofwel vrouwengrootmeester. In juli wordt ze zeventig en ze heeft nog altijd een mooie rating van 2167. Aan het derde bord van Het Spaarne was ze te sterk voor Erwin en droeg haar steentje bij aan de 4-0 overwinning.

De tweede NK-speelster die Erwin trof was Colleen Otten (Kijk Uit). Ook die wedstrijd verloor Caïssa met 4-0. Uiteindelijk smaakte Caïssa eenmaal het genoegen om met 4-0 te winnen en dat gebeurde tegen Kijk Uit 2. Met name voor Bert Spil een mooie uitslag, want – rond half vijf; het kampioenschap was om elf uur begonnen – hij behaalde daarin zijn eerste bordpunt.

Caïssa zegevierde zelfs een tweede keer, tegen Vredeburg (2½-1½). De totaalscore bleek net te kort om de derde prijs in de B-groep te veroveren.

Wedstrijduitslagen Caïssa: Aartswoud-Caïssa 3-1, Caïssa-Emanuel Lasker 1-3, Paultje en zijn Neefjes-Caïssa 3½-½, Caïssa-Het Spaarne 0-4, Kennemer Combinatie-Caïssa 4-0, Caïssa-Bloemendaalse SV 0-4, Chess Society Zandvoort-Caïssa 3½-½, Caïssa-Kennemer Combinatie 2 1-3, Vredeburg-Caïssa 1½-2½, Caïssa-Kijk Uit 2 4-0, Kijk Uit-Caïssa 4-0, Caïssa-Voorschoten 0-4.

Eindstand (inclusief de vrije ronde, waarin ieder team een 4-0 overwinning kreeg toebedeeld):

Kennemer Combinatie (A)…………….25 (43½)
Het Spaarne (A)……………………22 (40)
Bloemendaalse SV (A)……………….20 (36)
Paultje en zijn Neefjes (A)…………19 (36)
Emanuel Lasker (A)…………………19 (35)
Kijk Uit (B)………………………17 (30½)
Voorschoten (A)……………………15 (32)
Aartswoud (A)……………………..12 (28)
Chess Society Zandvoort (B)…………10 (24)
Vredeburg (C)………………………9 (21)
Kennemer Combinatie 2 (B)……………6 (15½)
Caïssa (B)…………………………6 (14½)
Kijk Uit 2 (C)……………………..2 ( 8)
Individuele scores Caïssa:
Fred Avis……………………5½
Bert Spil……………………2
Erwin Brouwer………………..3½
Co Buysman…………………..3½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *