Hilariteit, gezelligheid, bonbons en wijn

Caïssa heeft het schaakseizoen op bekende wijze afgesloten. De traditionele kloksimultaan zorgde op 15 juni weer voor hilariteit en veel gezelligheid.

De laatste dinsdagse schaakavond van het seizoen 2009-2010 trok 31 deelnemers. Wedstrijdleider Gerard Groot had zes groepen gevormd, waarbij de laatste poule zes spelers telde en de overige groepen vijf schakers. Als vanouds kreeg de simultaangever – die het tegen vier tegenstanders (vijf in de laatste groep) opnam – twintig minuten en hadden de simultaannemers zes minuten de tijd om de beste zetten te bedenken.

Spannend was het in de poule met de hoogste ratinghouders. Van de twintig partijen die de vijf simultaangevers in totaal speelden, werden er slechts drie door hen gewonnen. Marten Ploeger en Erik van Tooren bleven als enigen op nul staan. Kersvers Hoorns kampioen Tom Balla, Ton Wessels en Holger Bonte zegevierden elk eenmaal.

Een winstpartij van de simultaangever was goed voor vier punten. Omdat Holger als simultaangever remise behaalde tegen Marten, pakte hij ten opzichte van zijn concurrenten twee puntjes meer en dat bleek beslissend voor de groepszege.

Bij de prijsuitreiking had Gerard Groot waarderende woorden (en een doos bonbons) voor Seréyo Bekkink die het – als jongste van de 31 deelnemers – heel goed deed in de tweede groep. Als simultaangever verloor hij alleen van Michele Montenegro en speelde remise tegen Arend Stapel. Dezelfde score behaalde het Hoornse talent als zwartspeler: alleen verlies tegen Sjoerd Kelder en remise tegen Fred Avis. Met zijn puntentotaal van 12½ werd Seréyo tweede achter Sjoerd Kelder.

In de derde groep waren Frans Kragten en Wouter Strating gelijk geëindigd en vonden de twee het in gezamenlijk overleg wel zo gepast om een barrage (een snelschaakpartij van vijf minuten) te spelen. Aangezien groep 6 een deelnemer meer en dus ook een ronde meer had, kon dat mooi in die tijd gebeuren. Frans, met wit, overzag in een betere stand dat zijn dame werd aangevallen en kon daardoor een veelbelovend offensief niet uitvoeren. Toen ook nog een toren sneuvelde, feliciteerde hij Wouter. De organisatie houdt evenwel altijd rekening met de mogelijkheid van twee winnaars in een groep en zo mochten ze alletwee naar voren komen om een prijs uit te kiezen. Hun eensgezindheid werd onderstreept door een gelijke keuze: een fles wijn.

Erwin Brouwer was oppermachtig in groep 4, met slechts één verliespartij (als simultaangever tegen Jan Schagen) en een remise als simultaannemer: ook tegen Jan. Willem van der Veen en Rens van der Klei maakten de vijfde groep spannend. Willem pakte driemaal vier punten en legde de basis voor de poulezege, ondanks een wat magere score met zwart. Met die kleur was Rens juist ongeslagen gebleven.

Oud-Caïssa-lid Daniël Koopman (hij speelt alweer jaren bij Degona uit Westwoud) deed het prima in de zes schakers tellende zesde groep. Als eenling tegen vijf man moest hij alleen het onderspit delven tegen Herman Muller, terwijl Daniël met zwart van Tim Polder verloor. Goed voor een overtuigende eerste plaats.

De zomerstop duurt precies tweeënhalve maand. Het nieuwe seizoen begint met de jaarvergadering op dinsdag 31 augustus, waarna een week later de clubcompetitie van start gaat.

Eindstanden:
Groep 1: Holger Bonte 10, Ton Wessels 8, Ton Balla 7, Erik van Tooren 3, Marten Ploeger 2½.
Groep 2: Sjoerd Kelder 15, Seréyo Bekkink 12½, Fred Avis 8, Michele Montenegro 7, Arend Stapel 1½.
Groep 3: Frans Kragten en Wouter Strating 12, Lex Griffioen 10, Co Buysman 7, Ben Zuurveld 0.
Groep 4: Erwin Brouwer 15½, Jan Schagen 10, Gerard Groot en Jan Kuin 7, Jan Smink 0.
Groep 5: Willem van der Veen 14, Rens van der Klei 12, Arie Bruidegom 9, Kees Wessels 7, Roel Ridderikhoff 2.
Groep 6: Daniël Koopman 20, Herman Muller 12, Gerrit van der Hoff 11½, Joop Mus 11, Robbert van Dijkhuizen 10½, Tim Polder 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *