Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (4)

Na drie weken vakantie moet dit De Huesmolen zijn.

 

De begroeting door clubgenoten voor het begin van de zevende ronde is weer hartelijk en verschillende spelers vragen zich af hoe het in Ecuador is geweest. ,,Er was daar toch een staatsgreep?’’

Dat valt wel mee. Een paar dagen na ons (we maken deel uit van een groep van 23 toeristen) vertrek uit Quito worden we tijdens een lunch in een dorpje overvallen door heftige tv-beelden. In de hoofdstad is flink geschoten tussen politie en leger. De nationale politie demonstreert tegen het bezuinigingsbeleid van president Rafael Correa; de kerstpakketten worden

geschrapt. Ook andere tegenstanders van het staatshoofd bemoeien zich ermee en de president hoopt met een toespraak in het openbaar de rust te herstellen.

Er wordt echter met traangas gegooid, waarbij hij heel licht gewond raakt. Er zijn veel ziekenhuizen in Quito (een stad van vijftig kilometer lang, gelegen in een dal van het Andesgebergte en bewoond door anderhalf miljoen mensen), maar Rafael Correa wordt uitgerekend naar het ziekenhuis van de nationale politie – de ‘vijand’– gebracht. Daar concludeert een arts snel dat hij naar huis mag. Echter, de leider gaat niet. Hij wil kennelijk de martelaarsrol spelen. Dan wordt het gerucht in de wereld geholpen dat hij door de politie wordt vastgehouden, waarop het leger ingrijpt en het ziekenhuis bestormt. Er vallen vijf doden en een kleine tweehonderd gewonden.

Tot zover het politieke nieuws. Aan schaken heb ik die dagen uiteraard nauwelijks gedacht. Dat verandert bij terugkeer op de dinsdagse clubavond. En blijkt dat ook Caïssa-leden de internationale media halen. Op de website van de Volkskrant staat een artikel van schaakmedewerker Gert Ligterink met als kop ‘Wie gaat de schaakbond aanvoeren?’. Het gaat over de verkiezing voor een nieuwe FIDE-voorzitter, de strijd tussen Anatoly Karpov en zittend preses Kirsan Iljoemzjinov. Maar wie staat er centraal op de bijgevoegde foto? Onze eigen voorzitter Fred Avis. Fred spreekt zijn talen goed en leidt eveneens de Noordhollandse Schaakbond, zou hij nu ook bij de wereldschaakbond de hamer oppakken?

Even later loopt Roel Ridderikhoff de speelzaal binnen. Hij laat Aad Laan het blad ‘Europe Echecs’ zien. In het Franse schaakmaandblad, nummer 598 (van april 2010), is een verhaal over het Corus-toernooi opgenomen en wie staat daar pontificaal op de foto? Precies, onze Aad. Voortaan gaat hij als Monsieur Allée door het schaakleven.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *