Prachtige start voor Caïssa 6

Caïssa heeft weer een ploeg in de viertallencompetitie. Het zesde zorgde voor een prachtige start door Torenhoog in de eerste wedstrijd te verslaan: 1½-2½.

 

Op een maandagavond gingen we op weg naar Hoogkarspel. Daar werden we ontvangen door schaakclub Torenhoog, die een klein clubhuis heeft dat eigendom is van de schaatsclub aldaar.

Torenhoog is een kleine club met meer jeugdleden dan senioren. Een aantal senioren met een rating van 1400+ had zich opgegeven voor de bondscompetitie. De vier schakers die daaruit voortkwamen, traden aan tegen het nieuwe team van Caissa dat uit Kees Overboom, Anton Hommes, Jan Smink en Willem van der Veen bestaat, ook schakers met een rating van net 1400.

Jan begon op bord 1, Willem op bord 2, Anton op bord 3 en Kees op bord 4 die al snel een toren op het middenveld had staan, waarop zijn tegenspeelster jacht maakte. En al snel had zij succes en de eerste nul was een feit.

Anton kreeg door goed spel een mooie stelling op het bord. Zijn tegenstander maakte daarop een fatale fout en zo was het 1-1. Jan op bord 1 zat in een moeilijke stelling; beide spelers dachten heel lang na. Maar opeens was het over en uit: zijn tegenstander had een enorme blunder gemaakt en zowaar 1-2 voor Caïssa 6.

Willem stond een kwaliteit achter en verkeerde in enorme tijdnood. Het bracht het mooiste in hem naar boven. Zijn tegenstander die tot dan geen fout maakte, dacht met zijn koning een pion te slaan die Willem juist daar als val gebruikte. Hij kon nu met aftrekschaak zomaar een toren heroveren. Verlies was afgewend en het remise-aanbod werd ondanks de tijdnood graag geaccepteerd. Zo beleefde Caïssa 6 zijn debuut met een overwinning van 1½-2½ en is de ploeg in de A-poule van viertallencompetitie een van de vier koplopers.

Torenhoog – Caïssa 6 1½-2½:
Paul Deken (1411)-Jan Smink (1477)…………….0-1
Ed Hornick (1464)–Willem van der Veen (1420).½-½
Jan Olthof (xxxx)–Anton Hommes (1287)……….0-1
Nel Sasbrink (1510)–Kees Overboom (1314)…..1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *