Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (5)

Soms zorgt de historie voor nieuws. Op de jaarvergadering van Caïssa is een commissie in het leven geroepen om de viering van het 90-jarig bestaan te organiseren, blijkt er in 1911 al een schaakvereniging in Hoorn te zijn.

Caïssa is op 15 januari 1922 opgericht. Ik zit zelf in de jubileumcommissie en kan aan de hand van die datum met mijn drie mede-commissieleden gelukkig gewoon de voorbereidingen starten. Maar de verrassing was groot, een dag voor de achtste clubronde. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is bezig om kranten van de laatste vierhonderd jaar op een speciale website te plaatsen. Inmiddels zijn al een miljoen pagina’s op te roepen en eind 1911 moet dat aantal zijn gegroeid naar acht miljoen.

Als je nieuwsgierig bent naar historie, ga je alle nieuwe informatie af. Dus toen de naam van die website bekend werd, ben ik ook gaan snuffelen. Snel na met ‘Hoornsche courant’ te hebben gegoogled komt ineens een berichtje uit ‘Het Nieuws van den Dag’ boven water. Het blijkt om een krant van dinsdag 10 januari 1911 te gaan. Ze is een uitgave van de NV De Kleine Courant uit Amsterdam en komt uit de Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner (een echte schaaknaam, maar vast geen familie van de Duitse grootmeester Robert Hübner).

In het tweede blad op bladzijde 7 staat in de derde kolom bijna onderaan – en onder het kopje ‘Dammen en schaken’ – een kort bericht over de Hoornsche Dam- en Schaakvereeniging die een wedstrijd heeft uitgeschreven. De drie schakende winnaars zijn W. Tensen uit Schellinkhout en de Spierdijkers J. Hinke en N. Konijn.

Nu ik niet meer werk, heb ik tijd zat om aan schaaktraining te doen en me voor te bereiden op de wekelijkse dinsdagse partijen. Maar door deze ontdekking zal menig uur verloren gaan aan het zoeken naar meer informatie over de Hoornse schaakclub uit 1911.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *