Caïssa 3 gaat de boot in en En Passant verliest

De kop boven het wedstrijdverslag was gauw gevonden. ,, Caïssa 3 gaat de boot in en En Passant verliest’’, stelde Aad Laan voor.

Treffender kon de Caïssa-speler het niet zeggen. In navolging van het eerste en tweede achttal eerder in de week won Caïssa 3 ook in de derde ronde van de bondscompetitie. Caïssa 1 en 2 handhaafden hun score van honderd procent, voor het derde betekende de eerste zege van het seizoen een sprong naar de derde plaats van de tweede klasse A.

Magnus/Anna Paulowna Combinatie is de gedoodverfde titelkandidaat en op voorhand leken De Waagtoren 5 en En Passant de grootste concurrenten. Caïssa 3 heeft inmiddels tegen die drie gespeeld en krijgt in het restant van de competitie qua rating redelijk gelijkwaardige tegenstanders. Doel is voorlopig een klassering in de bovenste helft van de ranglijst.

En Passant speelt zijn competitiewedstrijden op zaterdag en de thuisduels hebben plaats in Hotel Den Burg. Op Texel. Caïssa 3 ging dan ook de boot in om op het Waddeneiland aan te komen.

Het Hoornse achttal maakte er een mooie dag – met een groot schoolreisjegehalte – van. In Den Helder bleven de auto’s van Ton van Dijk en Lex Grffioen op een parkeerplaats bij de veerboot achter. Aan de overkant stond een Connexxion-bus klaar om de sporters naar Den Burg te brengen.

De wedstrijd in een speciaal zaaltje, waarin precies voldoende ruimte was voor de acht partijen, verliep vlot. Lex Griffioen deed in een gelijkwaardige stelling een mindere zet en die is aan de hogere borden bij En Passant , waaraan een aantal sterke spelers zit, fataal. Gerrit Roos trok de stand gelijk. Aanvankelijk leek Thomas Richter (die 244 ratingpunten meer heeft) iets beter te staan, maar gaandeweg keerde zwart het tij. Het ging opeens hard, toen zijn tegenstander in een kort tijdsbestek een pion, een paard en tenslotte zijn dame van de hand deed: 1-1.

Arend Stapel, ook met zwart, liet een goede remise tegen Jaap de Wijk noteren. De twee maakten er een mooie en spannende partij van, waarin het evenwicht niet werd verstoord. Het eindspel ging in met toren, paard en voor pionnen, waarop Arend remise aanbood.

Ton van Dijk fungeert een beetje als kop van jut, omdat hij vrijwel steeds de sterkste schaker van de tegenstander treft. Wit speelde Engels, waarop Jaap Dros (1905) met 1. … g5 antwoordde. Er ontstond een gecompliceerde stelling, omdat daar penningen in zaten en er niet was gerokeerd. Ton won een stuk, maar verslikte zich na de lange rokade van de eerstebordman van En Passant. Toen die aan eeuwig schaak zat te denken (de Hoornse koning stond in het centrum) , verspeelde de kopman van Caïssa 3 een toren.

Maar Aad Laan bracht de tussenstand op 2½-2½. Hij heeft eerder tegen Dirk Rijneker gespeeld en had zich daar ook op voorbereid. Met wit rokeerde Aad lang, terwijl de Texelaar kort rokeerde. Daarna trok de Caïssaan op de koningsvleugel ten aanval en won een stuk, toen zijn opponent een verdedigde pion met een paard sloeg. In een verloren stelling ging zwart vervolgens door zijn vlag.

Caïssa’s beste kansen op succes lagen bij de lagere borden en Erwin Brouwer en Frans Kragten toonden dat kort erop aan. Beiden wonnen, waarmee in één klap de wedstrijdwinst binnen was. Frans nam twee pionnen voorsprong en gaf er één terug om dameruil te forceren. Zo kwam hij in een gewonnen pionneneindspel terecht. Erwin offerde een pion, waarover Rinus Vittali een uur moest nadenken. Niet alleen kreeg wit voorsprong in tijd, ook positioneel kwam hij veel beter te staan en nadat de pion achterstand was omgezet in een pion meer, zag zwart af van verder verzet.

Co Buysman tenslotte verslikte zich in Abe Zijm. Het te lang uitstellen van de korte rokade had hem de partij moeten kosten, maar het aanvalsspel van de witspeler (met drie pionnen meer) haperde na een wanhoopszet van zwart met zijn dame. Na de tijdcontrole vreesde Abe de veerboot van half vijf niet te kunnen halen, waarop de Caïssa-speler meteen remise voorstelde. Zijn tegenstander ging snel akkoord, hoewel de boot pas om vijf uur vertrok.

En Passant-Caïssa 3 3-5:
Jaap Dros (1905)-Ton van Dijk (1759)………………..1-0
Thomas Richter (1974)-Gerrit Roos (1730)………….0-1
Mohamed Al-Rawy (1766)-Lex Griffioen (1739)…….1-0
Jaap de Wijk (1738)-Arend Stapel (1713)…………..½-½
Rinus Vittali (1717)-Erwin Brouwer(1729)……………0-1
Taeke van Lingen (1578)-Frans Kragten (1751)……0-1
Dirk Rijneker (1527)-Aad Laan (1682)……………….0-1
Abe Zijm (1481)-Co Buysman (1660)……………….½-½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *